Sokakta bulunan fiber hattı binaya nasıl çekilir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Super Mario
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 30
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    fiber

Super Mario

Başarılı
Selam. Sokaga 1 seneden uzun bir sure once cekilen bir fiber hatti var (biri siyah, digeri turuncu olmak uzere 2 kablo var gibi duruyor). Sokagin kosesinde fiber kutusu var, oradan cikan hat bizim binanin karsisindaki direge kadar geliyor ve bosta duruyor. Dedigim gibi, bu hatlar 1 seneden uzun bir suredir bu sekilde duruyor.
Ilcemdeki Türk Telekom Mudurlugu'ne gidip sordugumda yapabilecekleri bir şey olmadigini, apartmandan imza toplasam da bir ise yaramayacagini soylediler. Sizce yapabileceklerim nelerdir? Konu ile ilgili fotograflari ekliyorum. Onumde duran hatti kullanamamak cok saçma geliyor.

Türk Telekom disinda, Superonline da epey bir sure once yer altindan hat cekti (bu da apartmana bagli degil), herhangi bir sonlandiriciya (santrale vs.) bagli olup olmadigindan emin degilim, o yuzden bununla ilgili bir aksiyon alinabilir mi bilmiyorum ama Türk Telekom'unkinin aktif oldugunu gorsellerden gorebilirsiniz. Superonline ile ilgili kapagin gorselini asagida paylasiyorum (temsili gorseldir):

Son düzenleyen: Moderatör:
Fiber konusunu bilmiyorum ama arkadaşımın evine aylardır internet gelmiyordu. İnternet kutusu vs. her şey hazırdı ama yan apartmana bile çekilen internet oraya çekilmiyordu bir türlü. İmza toplayın diyerek geçiştiriyordu Telekom. BTK'ya yazılı olarak bir şikayet gönderdim. Sonrasında beni arayıp bilgilendirme yaptı internet sağlayıcısı. 1-2 ay geçmeden de interneti çektiler hemencecik.

Aynı sorunu bizde yaşadık. Sitenin %90 telekoma başvurdu 1 aya kalmadan adamlar fiberi bağladılar. Kısacası kar elde edecekleri yerlere öncelik veriyorlar.

Çünkü ilçende Türk Telekom müdürlüğü yok. İşletme Şefi ise sorumsuz olduğundan bir şey yapmaz. Klasik Türk Telekom.
İl Türk Telekom müdürüyle görüş.

Yukarıdaki Kabin normalde DSL şebeke için. Oradaki kabin OFSD değil. Büyük ihtimal içindeki DSLAM'ı söküp yerine ya PON kartları ya da OB (Optik bölücü) çekmecesi koymuşlardır veya OFSB (Sonlandırma bölümü) de koymuş olabilirler. Yani bir nevi OFSD'ye çevrilmiştir.

Yukarıdaki Kablolar 6'lık FO H ve FO Y Sonu H ile biten Havai, Y ile biten Yeraltı. Fakat, illa yeraltından çekilecek diye bir durum yok, havadan çekilebilir iki tür.

Fotoğrafa MUFA var. Yani iki türlü çoklama yapılmış. Hem Kabin içinde hem de Mufa'da muhtemelen kabinde 2, Mufa'da 4 şeklinde sokakta 8 bölme olmuştur. O kabloların nereye gittiği belli değil. Eğer ki çoklamaların hepsi yapıldıysa, evlere dağılacak olan fiberler 1:8-1:16 arası olacağı için, toplam 64 veya 128'e çoklanmış/Çoklanacak olabilir.

OLT'lerde 16 PON kartı ve 16 Port vardır. Her bir porttan çoklama yapılır. Fiber rotası ve Santral tarafındaki OLT'nin durumunu bilemeyeceğimiz için sana gelir veya gelmez diyemeyiz, zira sadece binalara değil; ATM, Hastane, Banka, Baz istasyonu gibi aklına gelebilecek türlü türlü yere fiber çekiliyor.

SOL menhol odası içinde F/O kabloları var. SOL, Menhol odalarını fiberleri toplamak için kullanıyor, nadir de olsa MUFA koyup, ek yaptığı oluyor. Topolojisinde ise BASK kurup, Binadan binaya dağıtıyor. Çevrede BASK varsa ring kurup senin binaya da BASK kurup çoklama yapabilirler.

Tek durum: OLT'nin kapasitesi.

BTK'ya sikayet gondermistim ama ne bir donus oldu ne de bir gelisme.

Aynı sorunu bizde yaşadık. Sitenin %90 telekoma başvurdu 1 aya kalmadan adamlar fiberi bağladılar. Kısacası kar elde edecekleri yerlere öncelik veriyorlar.
Ben imza toplayip getireyim diyorum, "gerek yok, bir seyi degistirmez" diyor oradaki masa calisani.

Çünkü ilçende Türk Telekom müdürlüğü yok. İşletme Şefi ise sorumsuz olduğundan bir şey yapmaz. Klasik Türk Telekom.
İl Türk Telekom müdürüyle görüş.
Istanbul il mudurlugu tahtakale'deki yer mi oluyor acaba? Internette bilgi bulamadim da.

Bu konuyu hizlandirmak icin ne yapabilirim, bilginiz var mi acaba? Bu kablolar 2 senedir boyle duruyor.

Kabinin üzerinde fiber yazdığına bakma vdsl hizmeti veriyor, telekom utanmasa başka bir yerine fiber yazacak zaten, kabloların turuncu superonline siyahın türknet olduğunu düşünüyorum, btk üzerinden kabloların hangi sağlayıcıya aitse altyapının tamamlanmasını talep edebilirsin onun dışında telekom asla o vdsl kabini ftthye dönüştürmeyecektir yani telekomla boşuna uğraşıp vakit kaybetmeni önermem.

Yukarıda yazdıklarınızdan aklım karıştı: siz şu anda nasıl bir internet kullanmaktasınız? Bir de, ilk foto grubundaki ilk fotodaki o beyaz saha dolabının üzerindeki etikette ne yazıyor? Son olarak: foto gurubundaki son fotodaki F/O kablolar nerede bulunuyor? (geri planda parke taşları gözüküyor...)

Son düzenleme:
Bu kabinden esasında fiber verilemez. Aktif şebeke ile pasif şebeke birbirinden farklı olduğu için ancak kabin içini tamamen pasif hale çevrilebilirsin. Ne yaparsın mesela, DSLAM'ı söküp, Optik bölücü çekmecesi koyarsın, ODF çekmecesi koyarsın, OLT'den bu kabine fiberleri getirirsin, binalara çoklarsın. Fotodaki iki FOY/FOH Telekom'a ait, SOL'e değil. Rotada belli değil. Eğer ki bu kabin içinde bölünmüş ise binlarda 1:8, 1:16, 1:32 (max) arasında olacaktır. Gerekirse tamamen pasif hale çevrilen kabin içine çekmece ekleyip, yine çoklanabilir. Böyle yapılmasa bile o dışarıda olan FOY/FOH'ları da dış OFDK veya ekstra MUFA koyarak, yine çoklanır. Telekom, esasında karar veriyor bunlara. "Olmaz" "etmez" "yapılmaz" gibi kelimeler kullanıcıları yanlış yöneltmektir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…