Son Kullanıcı için En İyi Linux Dağıtımı Hangisi?

• Fedora

Oy: 52 43,7%
  • Manjaro

Oy: 2 1,7%
  • Pop!_OS

Oy: 16 13,4%
  • Ubuntu

Oy: 49 41,2%

• Oy verenlerin toplamı
    119
  • Anket kapandı .
Son kullanıcı için hiç bir Linux dağıtımının uygun olduğunu düşünmüyorum. Sırf işletim sistemini kurarken bile saçma sapan bir hata alınma ihtimali yüksek olup son kullanıcının o hatayı almamıza sebep olan sorunu çözmek zorunda bırakılması saçmalık.

İşletim sistemini kullanırken zaten son kullanıcıya Windows'a yakın bir deneyim dahi sunmuyor.

Son kullanıcı için hiç bir Linux dağıtımının uygun olduğunu düşünmüyorum. Sırf işletim sistemini kurarken bile saçma sapan bir hata alınma ihtimali yüksek olup son kullanıcının o hatayı almamıza sebep olan sorunu çözmek zorunda bırakılması saçmalık.

İşletim sistemini kullanırken zaten son kullanıcıya Windows'a yakın bir deneyim dahi sunmuyor.
Çünkü amacı zaten Windows gibi normal kullanıcı için değil, ama biraz çaba ile normal kullanıcı için de uygun hale geliyor.

Çünkü amacı zaten Windows gibi normal kullanıcı için değil, ama biraz çaba ile normal kullanıcı için de uygun hale geliyor.

Ancak son kullanıcı o çabayı göstermek zorunda kalmamalı. Ben şahsen 10'dan fazla dağıtım deneyimledim ve çok kez donanım değiştirdim bilen bilir. Ancak sorunlar peşimi bırakmadılar.

Zaten Linux dediğiniz gibi son kullanıcıya hitap etmiyorsa bu konu anlamsız oluyor değil mi?

Arkadaşlar merhaba,

Windows 11'in artık bir reklam çöplüğüne doğru gidiyor olmasından ötürü Linux bilinirliğini artırmak istiyorum. Bunun için daha çok rehber yapmak istiyorum. Bu rehberlerde de kullanmak üzere bir Linux dağıtımı arıyorum. Kriterlerimi listeleyeceğim, buna göre en uygun dağıtımı yazarsanız sevinirim.
  • Türkçe desteği olmalı.
  • En güncel donanımları desteklemeli. Özellikle de laptopa yüklendiğinde mümkün olduğunca bütün bileşenler çalışmalı.
  • Güncel bir Kernel kullanmalı.
  • Oyun desteği iyi olmalı. Proton desteği olmalı, mümkünse proton komutla değil arayüz ile kurulmalı (şart değil).
  • Steam'in hiçbir komut girilmeden indirilip yüklenebildiği bir dağıtım olmalı.
  • Topluluğu büyük ve bir topluluk forumu olmalı.
  • Her yıl büyük bir güncelleme ve yine en az iki ayda bir güncelleme alıyor olmalı.
  • En yaygın Linux paketleriyle uyumlu olmalı.
  • Kullanıcı dostu bir arayüzü olmalı.
  • ARM sürümü de olmalı.
  • Kendi mağazası olursa süper olur.
Evet, bu kriterlere uyan dağıtım hangisidir?
Buna ben Ubuntu ya da Pop derdim, en yüksek destekleri bunlar veriyor.

Ubuntu'nın kerneli de çok çok yeni değildir fakat gayet makuldür LTS olmayan sürümünün.

Bleeding edge dağıtımların neredeyse hepsi "zor"

Fedora'nın sitesine baktım. Aylık 1.7M ziyaretçisi var, gayet güzel. Öte yandan indirme sayfasına bakayım dedim ve karşıma çıkan:

Eki Görüntüle 49747

Bunun Desktop sürümü yok mu yahu dedim ve ona bakınca da bunu gördüm:

Eki Görüntüle 49748

Workstation sürümünü mü önerip kuracağız?
Workstation sürümü aslına havalı bi isimlendirmeden başka bir şey değil Windows'un Pro sürümleri gibi. Ev kullanımı ve iş kullanımı için mükemmel gibi bi anlamı var fakat biraz daha terminallidir Ubuntu ve Poplara göre.

Opensuse Tumbleweed'e de bakabilirsiniz o seviyelere geldiysek. YaST adlı çok güzel bi denetim masası vardır ve x86_64_v4 paketleri ve kerneli de olduğu için roket gibidir.

Fakat kolaylık için hala görüşüm Pop.

@Recep Baltaş Fedora çok çıkmış fakat şöyle bir sorun var ek olarak, OpenSUSE ve Fedora'da kapalı kaynak driver ve kodekler kurulu gelmez. Seçim yaparken buna da dikkat edebilirsiniz bence.

Did you mean Nobara Kugisaki dedi Google. Geçelim.
Aman Nobara'dan Allah korusun, repo sıkıntıları çok korkunç. Kuramadığım OS kalmayan cihaza kurulmamıştı Fedora çalışmasına rağmen :D

ChatGPT'nin cevabına ne diyorsunuz?
Sallamış hocam.

Fedora'da kapalı driver yok default olarak, Manjaro ise biraz yamuk bir dağıtımdır komünite de pek sevmez.

Arch tabanına girilecekse Cachy derim fakat o da son kullanıcılık değil.

Son düzenleme:
  • Türkçe desteği olmalı.
  • En güncel donanımları desteklemeli. Özellikle de laptopa yüklendiğinde mümkün olduğunca bütün bileşenler çalışmalı.
Abi laptop için Fedora önerebilirim ama tüm isteklerini mümemmel şekilde karşılamayabilir.
Çoğu laptopun ozel Control Center benzeri araçları Linux'a yok. Özel özellikler varsa kullanamayabilirsin belki.
Diğer geliştiriciler bir uygulama hazırladıysa onları kullanabiliyorsun. Araştırmak gerekiyor yani.

Aslında Linux Mint de değerlendirilebilir. Ubuntu tabanlı olduğu için laptop uyumu da iyi.

Onun dışında öğrenene kadar çileden çıkabilirsin abi. Zaman gerektiriyor Linux'u doğru ve verimli kullanmayı öğrenmek. Öğrendikten sonra ise her şey daha rahat.

Oyunlar konusunda bilgim yok. O yuzden tavsiye veremeyecegim.

Ben şimdiden birkaç tüyo vereyim.
  • Her zaman yukleyecegin paketlerin adlarini not alman. Farkli dagitima gecince (ya da format atinca) tek komutla hepsini kurabilmen icin.
    • 1716549117661.webp
  • Grafik arayuzden de ayni paketleri kurabiliyorsun ama terminal daha hizli ve rahat geliyor bir sure sonra.
  • Uygulama yuklerken ilk bakacagin yer dagitimin depolari olmali. Yoksa Flatpak veya AppImage olabilir. Ubuntu'daki Snap Store'u onermiyorum.
    • Ozellikle suruculeri paket yoneticin ile kurmani oneririm.
    • Paketleri buradan takip edebilirsin: https://pkgs.org
  • Performans testi. Geekbench onerebilirim.
  • Guvenlik duvarini aktif etmen. Bazi dagitimlarda kapali geliyor. sudo ufw enable veya gufw paketini kurarak arayuzden acabilirsin. Sanirim Fedora'da dfirewall var ufw yerine. Oyleyse grafik arayuzu vardir, oradan acarsin.
  • Normalde SSD TRIM otomatik calismali bu komutla: sudo systemctl enable fstrim.timer
    • Calismadigini fark edersen bu komutla manuel yapilabiliyor. Otomatik olarak da ayarlanabilir aslinda bu komut: sudo fstrim -v /dev/nvme0n1
      • nvme0n1 yerine diskin adi gelecek. Ornegin sda1 gibi.
      • Onlari da ogrenmek icin terminale lsblk yazabilirsin veya disk yonetimi uygulamanda yazar.
  • Bakim ve temizlik icin Stacer adinda bir yazilim kullanabilirsin. Gelistiricisi de Turk.
  • Begenmedigin ozellik varsa onun alternatifi de buyuk ihtimalle vardir. Bir sure sonra sovmek yerine onlari kullanmayi ogreniyorsun.
  • Fedora'da SELinux oldugundan dolayi nadiren de olsa bazi ozel izin ayarlari yapman gerekebilir.
  • Fedora'da Windows'ta sovdugumuz "Guncellemeler icin bekletme" ekrani var. :D
  • Fedora'nin kurulum araci bana karisik gelmisti.
  • Guncel dagitimda GNOME masaustu ortami kullanacaksan (Fedora'da yani) cok ellememen gerekir, ozellikle fazla eklenti kurunca guncellemeler sonrasinda bi bakiyorsun, bozulmus olabiliyor.
  • TimeShift adinda bir yedekleme yazilimi kullanabilirsin. Oradan otomatik yedekleme ayarla. Bir sey bozulursa oradan geri donebiliyorsun. Kisisel dosyalarin ve cogu konfigurasyonlarin silinmiyor, ayarlayabilirsin.
  • Hatalari gormek icin o yazilimi terminalden cagirabilirsin.
    • journalctl veya dmesg gibi komutlar da sorun varsa bildirebilir.
  • Bir sorun arastirirken o dagitimin tabanina gore arastirabilirsin. Istisnalar haricinde sorunun ozelikle senin dagitiminla ilgili olmasina gerek yok.
Windows'a gore:
  • Cogu dagitimda grafik arayuzlu bir "aygit yoneticisi" yok. Terminal kullanacaksin ya da grafik arayuzlu araclar yukleyeceksin.
  • Guncellemelerle ugrasman gerekmiyor. Paket yoneticilerin tek komutla hallediyor. Sadece Flatpak gibi baska yerden yuklediysen orada da guncelleme komutu calistirmalisin: flatpak upgrade. Ya da basitce grafik arayuzden guncelleye bas. :D
  • Bir yazilimda aslinda olmasi gereken ozelligin olmamasi tuhaf. mesela GNOME'un ekran goruntusu araci sadece ekran goruntusu aliyor. Felsefeleri ile ilgili. 🤡 O yuzden FlameShot kullanilabilir.
  • EXE gibi cift tikla yukleme yok demelerine ragmen var. APK gibi dagitima gore paket indirip cift tikliyorsun, magazada yukleme ekrani geliyor.
  • "Soyle olsa" dedigin sey cogunlukla yapilabiliyordur ama kendin yapman gerekiyor bazen.
Simdilk aklima gelenler bunlar abi. Biraz uzun yazdim ama Linux zaten "ogrenene kadar" emek istiyor. :D

1716549036729.webp