sahinumut9119
Başarılı
Arkadaşlar merhaba,
Windows 11'in artık bir reklam çöplüğüne doğru gidiyor olmasından ötürü Linux bilinirliğini artırmak istiyorum. Bunun için daha çok rehber yapmak istiyorum. Bu rehberlerde de kullanmak üzere bir Linux dağıtımı arıyorum. Kriterlerimi listeleyeceğim, buna göre en uygun dağıtımı yazarsanız sevinirim.
Evet, bu kriterlere uyan dağıtım hangisidir?
- Türkçe desteği olmalı.
- En güncel donanımları desteklemeli. Özellikle de laptopa yüklendiğinde mümkün olduğunca bütün bileşenler çalışmalı.
- Güncel bir kernel kullanmalı.
- Oyun desteği iyi olmalı. Proton desteği olmalı, mümkünse Proton komutla değil arayüz ile kurulmalı (şart değil).
- Steam'in hiçbir komut girilmeden indirilip yüklenebildiği bir dağıtım olmalı.
- Topluluğu büyük ve bir topluluk forumu olmalı.
- Her yıl büyük bir güncelleme ve yine en az iki ayda bir güncelleme alıyor olmalı.
- En yaygın Linux paketleriyle uyumlu olmalı.
- Kullanıcı dostu bir arayüzü olmalı.
- ARM sürümü de olmalı.
- Kendi mağazası olursa süper olur.
Kendime not:
Ubuntu ve Fedora workstation en olası adaylar. İleride Arch, Debian ve Linux Mint Debian Edition için de rehberler olabilir.
İlk önerim Arch Linux önerebilirim. Masaüstü ortamı ise KDE. Paket çıktığı gibi hemen güncelleme geliyor diyebilirim. En güncel paketler için Arch Linux. İkinci önerim ise Fedora olacak. Masaüstü ortamı ise yine KDE diyebilirim. Arch Linux'dan sonra en güncelliği devam ettiren Fedora linuxdur. Arch Linux kadar olmazsa bile diğerlerinden daha güncel diyebilirim. Lakin başım ağrımasın kurulumu yapim ayarlarımı yapim bir daha uğraşmayayım diyorsan Fedora diyebilirim. Her iki dağıtım da kolayına sorun yaşamazsın diyebilirim.