Son Kullanıcı için En İyi Linux Dağıtımı Hangisi?

• Fedora

Oy: 52 43,7%
  • Manjaro

Oy: 2 1,7%
  • Pop!_OS

Oy: 16 13,4%
  • Ubuntu

Oy: 49 41,2%

• Oy verenlerin toplamı
    119
  • Anket kapandı .
Debian. Ubuntu taban edindiği için .deb vb. Ubuntu tarafından desteklenen şeyleri destekliyor. Fakat Ubuntu'nun aksine telemetri ve Snap dayatmalarıyla dolu değil. Gayet stabil ve Türkçe dili de bulunuyor.
Aynen bir ara onu denemiştim ve süperdi. Onu bir daha kullanmak isterim.

Bu daha çok masaüstü ortamıyla alakalı. Bilinen çoğu masaüstü ortamı Türkçeyi düzgün bir şekilde destekliyor. Eksik olduğunu düşündüğünüz/düşündüğümüz yerler olursa bunu bildirebiliyoruz.

• En güncel donanımları desteklemeli. Özellikle de laptopa yüklendiğinde mümkün olduğunca bütün bileşenler çalışmalı.
  • Güncel bir Kernel kullanmalı.

İkisi birbiriyle doğrudan alakalı. Güncel çekirdek demek güncel donanımlara en iyi destek demek. Spesifik ve gıcık donanım kullanılmıyorsa çoğu donanım rahatça çalışır güncel çekirdekle.

Oyun desteği iyi olmalı. Proton desteği olmalı, mümkünse proton komutla değil arayüz ile kurulmalı (şart değil).

Sağlayan dağıtım vardır ancak ProtonUp-Qt uygulaması bunu başarılı bir şekilde yapıyor. Kullanımı basit. Özellikle bir dağıtımın bu özelliği sunmasına gerek yok.

Steam'in hiçbir komut girilmeden indirilip yüklenebildiği bir dağıtım olmalı.

Mağaza uygulamaları ile kolayca yapılabilir.

• Topluluğu büyük ve bir topluluk forumu olmalı.
  • Her yıl büyük bir güncelleme ve yine en az iki ayda bir güncelleme alıyor olmalı.

Taban dağıtımların toplulukları da büyük oluyor genelde. Debian, Fedora, Arch Linux, Gentoo vs.
Her yıl büyük güncelleme alan bir dağıtım, ya Stable anlayışıyla gidiyordur ya da Semi-rolling anlayışıyla gidiyordur. Rolling-release dağıtımlar bu şekilde büyük güncellemeler sunmazlar. Bir paket güncellendi mi, güncelleyelim abi. Bu kadar. Her paket her zaman güncel olur. Örnek: Arch Linux.

En yaygın Linux paketleriyle uyumlu olmalı.

Valla bu konuda en çok Arch Linux'a güveniyorum ama Fedora, Debian gibi paketler de pek eksik kalmaz gibi sanki.

Kullanıcı dostu bir arayüzü olmalı.

Arayüze takılmaya gerek yok bence. Kişi kendi istediği arayüzü daha sonradan değiştirebiliyor. Ancak kutudan çıktığı gibi güzel olmasını istediğiniz bir dağıtım varsa Fedora Workstation ve Fedora KDE Spin oldukça iyidir. Başlangıç dostu olması açısından bu şekilde önerebilirim.

Şu an için bildiğim kadarıyla Debian, Fedora bunları sağlıyor.

Kendi mağazası olursa süper olur.

Bunu taban dağıtımlar için hepsinde var diyebiliriz.

Sonuç olarak ben Fedora Workstation veya Fedora KDE Spin önerirdim bu durumda. Ancak sistemi baştan sona, neyin var olup olmayacağını sizin seçtiğiniz dağıtımlardan biri olan Arch Linux'u da önerebilirim. Başlangıç için zor gelebilir belki ama aslında oldukça kolay bir kullanımı var. Bazı teknik sorunlar için doküman okumayı bilmek gerekiyor. Ve ayrıca Arch Linux'u özel kılan bir diğer şeyse pacman'in varlığıdır. Hayatımda bu kadar iyi paket yöneticisi görmedim. Mükemmel hızlı ve mükemmel işlevsel. Kendi paketlerinizi oluşturmanız da oldukça kolay. Şans verilebilir diye düşünüyorum.

Ve ayrıca Arch Linux'u özel kılan bir diğer şeyse pacman'in varlığıdır. Hayatımda bu kadar iyi paket yöneticisi görmedim. Mükemmel hızlı ve mükemmel işlevsel. Kendi paketlerinizi oluşturmanız da oldukça kolay.
Artı olarak da AUR'un varlığı, içinde yok yok. Genelde .deb dosyalarını koydukları için Ubuntu/Debian'da olup da AUR'da olmayan bir uygulamaya rastlamadım.

Bence Mint Cinnamon kullanılmalı. Benim için en sorunsuz ve güzel dağıtımlardan biriydi. Windows'tan geçenler için de güzel. Seveni ve destekleyeni çok. Mağazası güzel. Topluluğuda oldukça iyi. Sizin kriterlerinize de bence bir hayli uyuyor. Eğer arayüz Windows'tan farklı olsun diyorsanız o zaman Ubuntu veya Pop!_OS öneririm.