Yer
ALANYA
Hatırlarsanız dün bir konu açmıştım, FX3 sensöründeki beyaz noktalarla ilgili.

Şimdi ben Alanya'da yaşıyorum, bilen bilir burada Sony'nin yetkili servisi falan yok. En yakın yetkili servis Antalya merkezde, o da git gel dünya yol. Kargoyla gönder, bekle falan derken haftam ölecek, işler aksayacak. O yüzden risk alıp burada bildiğim, daha önce de üst düzey broadcast ekipmanlarını emanet ettiğim, işçiliğine güvendiğim yerel ama çok sağlam bir teknik servis vardı, direkt oraya sürdüm.

Adama durumu gösterdim, görüntüleri izlettim. Abi bu klasik hot pixel, sensör ısınınca veya yüksek ISO'da sızıntı yapıyor, dert edilecek bir şey değil dedi. Açıkçası yetkili servis prosedürüyle uğraşmadan, adamlar cihazı hemen tezgaha aldılar. Sensör kalibrasyonu ve detaylı bir remapping işlemi yaptılar. Yani o hatalı pikselleri yazılımsal olarak izole edip, komşu piksellerden veri alacak şekilde yeniden haritalandırdılar. İşlem taş çatlasa 20-30 dakika sürdü sürmedi.

Az önce eve geçtim hemen kartı takıp en karanlık ortamda, ISO'yu 12.800 ve üzerine dayayıp test ettim. Sonuç muazzam. O iki beyaz nokta yok. Ne siyah sahnede ne de gri tonlarda en ufak bir iz kalmamış, sensör jilet gibi olmuş. Eğer FX3 veya A7 serisinde böyle toz gibi duran ama toz olmayan mikroskobik beyaz noktalar görüyorsanız, hiç vakit kaybetmeden ya menüden kendiniz deneyin ya da direkt servise remapping talebiyle bırakın. Cihazın garantisi varken bu hakkınızı kullanın derim.