Guilty Conscience
Üstün
Cihaz Sony FX3. Biliyorsunuz, ucuz bir alet değil, insan kusursuzluk bekliyor ama şu an sensörle ilgili bu problemi yaşıyorum. Çektiğim videolarda, özellikle düşük ışıklı sahnelerde veya ISO'yu biraz yükselttiğimde base ISO geçişlerinde vs. görüntünün sabit iki noktasında iğne ucu kadar beyaz parlak nokta beliriyor. Buraya kadar tamam; toz vardır dersiniz ama işin garibi şu, lensi çıkarıp sensöre bakıyorum, ışık tutuyorum, büyüteçle inceliyorum, sensör cam gibi tertemiz. Hatta telefonun makrosuyla dibine kadar girip baktım, fiziksel bir toz zerresi veya leke asla görünmüyor. Belli ki sensördeki piksellerden 2 tanesi takılı kalmış ya da ısınınca sapıtıp sürekli beyaz sinyal basıyor. Videoyu PC'ye atıp izlediğimde, o iki nokta ben buradayım diye bağırıyor. Her seferinde bunları maskelemekle uğraşmaktan gına geldi. Telefon kamerasının bile göremediği bu mikroskobik hata, 4K kayıtta kabak gibi çıkıyor.
Durum görüntüye bakılacak kadar yoruma açık değil bu arada. teknik olarak Dead Pixel'den ziyade hot pixel davranışı. Lens kapağı kapalıyken bile ISO 12.800'de aynı koordinatta neon gibi yanıyorlar. Yani görselde göreceğiniz şey simsiyah ekranda iki tane iğne ucu kadar beyaz nokta, başka bir esprisi yok. Görüntü atsam da ekstra bir şey görünmeyecek yani zoom yapınca belli olan, siyah karanlık bölgelerde sırıtan iki tane beyaz piksel. Toz olmadığına eminim çünkü diyafram kısıp açınca şekli değişmiyor, hep keskin ve dijital bir nokta. Yarın zaten her türlü servisin yolunu tutacağım, makineyi riske atamam. Buraya yazmamın sebebi çözüm aramak değil sadece gitmeden önce bu durumu yaşayan başka kullanıcılar var mı, yoksa bana özel bir şanssızlık mı onu öğrenmek. Tecrübesi olan varsa yazarsa sevinirim.
Durum görüntüye bakılacak kadar yoruma açık değil bu arada. teknik olarak Dead Pixel'den ziyade hot pixel davranışı. Lens kapağı kapalıyken bile ISO 12.800'de aynı koordinatta neon gibi yanıyorlar. Yani görselde göreceğiniz şey simsiyah ekranda iki tane iğne ucu kadar beyaz nokta, başka bir esprisi yok. Görüntü atsam da ekstra bir şey görünmeyecek yani zoom yapınca belli olan, siyah karanlık bölgelerde sırıtan iki tane beyaz piksel. Toz olmadığına eminim çünkü diyafram kısıp açınca şekli değişmiyor, hep keskin ve dijital bir nokta. Yarın zaten her türlü servisin yolunu tutacağım, makineyi riske atamam. Buraya yazmamın sebebi çözüm aramak değil sadece gitmeden önce bu durumu yaşayan başka kullanıcılar var mı, yoksa bana özel bir şanssızlık mı onu öğrenmek. Tecrübesi olan varsa yazarsa sevinirim.
Son düzenleyen: Moderatör: