Makaleler
1
Sosyoloji-psikoloji ve felsefe odaklı kitap önerilerinize açığım.

Öneriniz olan kitapları okuduysanız tek ricam kitap içeriğininde fazla ideoloji veya ideal-siyasal görüş dayatması falan varsa buna değinmeniz güzel olur.

@Andar Han
@Nefs İlmi

Son düzenleyen: Moderatör:
Sosyoloji-psikoloji ve felsefe odaklı kitap önerilerinize açığım.

Öneriniz olan kitapları okuduysanız tek ricam kitap içeriğininde fazla ideoloji veya ideal-siyasal görüş dayatması falan varsa buna değinmeniz güzel olur.

@Andar Han
@Nefs İlmi

Psikolojisi: Hayır diye bilme Sanatı, İknanın Psikolojisi, DSM-5 Tanı Ölçütleri, Dört Aketip.

Felsefe: Kendime Düşünceler, Suç ve Ceza, Safdil, Ezilenler.

Sosyoloji: Medya ve İletişim Sosyolojisi, Sosyoloji: Kısa Fakat Eleştirel Bir Giriş, Hukuk Sosyolojisi: Giriş. (Bu kitapları daha okumadığım için yorumum yok.)

Ek: Beni etiketlememene kırıldım.

Psikoloji:
  • İnsan Olmak - Engin Geçtan
  • İnsanın Anlam Arayışı - Viktor Frankl
  • Dokuz Yüz Katlı İnsan - Mustafa Merter
  • Sevgi Sanatı - Erich Fromm
  • Sahip Olmak ya da Olmak - Erich Fromm
  • Var mısın? - Doğan Cüceloğlu
  • Gerçek Özgürlük - Doğan Cüceloğlu
  • İnsan İnsana - Doğan Cüceloğlu
  • İçimizdeki Çocuk - Doğan Cüceloğlu
  • Psikanalize Giriş - Freud
  • Rüyalar ve Rüya Yorumları - Freud
  • Bilinç ve Bilinçdışı - Jung
  • Kırmızı Kitap - Jung
  • İyi Hissetmek - David Burns
  • Panik Atakta - David Burns
  • Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeler ve Uygulama (Aslında klinik çalışanlar (örneğin psikologlar) için yazılmış bir uygulama kitabı ama akıcı ve sade bir dili var ben faydalı buldum) - Hakan Türkçapar
  • Mod Terapisi - Psikonet Yayınları
  • Travma Odaklı ACT - Russ
  • Incognito
  • Ergen Beyni
Felsefe:

• Felsefe Seti - Nigel Warburton
  • Filozofların Maksatları - İmam Gazali
  • Filozofların Tutarsızlıkları - İmam Gazali
  • İlmin Ölçütü ve Mantık - İmam Gazali

Beğendin de aklıma geldi.
Ben öyle çok felsefe kitabı bilmem de imam Gazali'yi söyledim ama dikkat et çünkü İmam Gazali ağır gelebilir. Dili zaten ağır, bir de düşünce tarzı da ağır gelebilir. Yani hadi kahvemi alayım şu yağmurda kitabımı okuyayım denecek biri değil :D

Beğendin de aklıma geldi.
Ben öyle çok felsefe kitabı bilmem de imam Gazali'yi söyledim ama dikkat et çünkü İmam Gazali ağır gelebilir. Dili zaten ağır, bir de düşünce tarzı da ağır gelebilir. Yani hadi kahvemi alayım şu yağmurda kitabımı okuyayım denecek biri değil :D
Enver Paşa - Talat Paşa kitaplarını ağır lisandan ötürü değil okumaya üşendiğim için yarım bırakmıştım, lisanın ağır olması sorun değil benim açımdan.

Enver Paşa - Talat Paşa kitaplarını ağır lisandan ötürü değil okumaya üşendiğim için yarım bırakmıştım, lisanın ağır olması sorun değil benim açımdan.
He iyi! Benim hatam şu olmuştu. Ben Filozofların Tutarsızlıkları kitabından başlamıştım. Meğer önce Maksatları sonda Tutarsızlıkları sonra Mantık. Ama işte bir diğer konu Arapça kökenli kelimelerin çokluğu çok zorladı. 10 sayfa sonra saldım. Yani zaten kendi dili ağır, bir de düşünce tarzı da ağır ama bir de Arapçanın kendi yabancılığı bana... Sal dedim. Geçmişte baya önce bakmıştım ben. Belki şimdiki daha olgun kafamla okusam anlarım bir şeyler. Ama her cümlede sözlüğe bakmaktan gına gelmişti XD

Bir de şey, o kadar psikoloji kitabı söyledik ya. Yerinde olsam her şeyden önce İnsan Olmak Engin Geçtan kitabını alırdım. Hani meseleye en baştan giriyor :D

Eğer inancın varsa insanın ruhi, aşkınlıkla ilişiğini ele alan İslami tasavvufi bakışla insan psikolojisini ele alan Dokuz Yüz Katlı İnsan kitabına bak ikinci olarak. Opsiyonel tabii. Kitabın temel fikri şu, bizi Yaradandan daha iyi bilen kim var ki? Yani onun gönderdiği Kuran'dan kendimize şifa bulmalıyız. Nefs ilmi olarak bakıyor (nefs psikolojisi). Nefsin çok katmanlı yapısı vardır ve insan sıkışırsa bir yerde, yükselmez ise depresyon o bu şu olur diyor. Ne var ki tasavvufta olan bu görüş, Mevlana, İbn-i Arabi, Yunus Emre gibi isimlerin artık işi çözdüğüne olan inancın yanında, Batı ancak son 200 yıldır yeni yeni düşünüyor. Kierkegaard'ın varoluşsal sıçramayı düşünmesi ama yapamaması... Ama sonuçta bir yükselme halinin olması gerektiğini düşünmüş adam. Hristiyan da olsa o da Allah'ın yarattığı ve onun içinde de Allah'a gitmeye meyilli güdü var.
Diğer yandan Jung... Tanrının insanın içinde olduğuna, hissedilebilir ve insanın benlik bütünlüğü için çok önemli olduğunu söyler. Aslında Batının fikirleri çok önceden tasavvufta düşünülüp çözülmüş :)
Ha inancın varsa dedim ama yoksa da okuyabilirsin. Zararı olmaz. Aksine farklı bakış açısı verir.

He iyi! Benim hatam şu olmuştu. Ben Filozofların Tutarsızlıkları kitabından başlamıştım. Meğer önce Maksatları sonda Tutarsızlıkları sonra Mantık. Ama işte bir diğer konu Arapça kökenli kelimelerin çokluğu çok zorladı. 10 sayfa sonra saldım. Yani zaten kendi dili ağır, bir de düşünce tarzı da ağır ama bir de Arapçanın kendi yabancılığı bana... Sal dedim. Geçmişte baya önce bakmıştım ben. Belki şimdiki daha olgun kafamla okusam anlarım bir şeyler. Ama her cümlede sözlüğe bakmaktan gına gelmişti XD
Reaksiyonunuz normal bir tepki olmuş.
Bende üşengeç adamım anlamını bilmediğim ve işime yaramayacak bir dildeki kelimeler için hep sözlük açsaydım "böyle işin içine..." diyerek kitabı savurur atardım bir tarafa. 😂
Eğer inancın varsa insanın ruhi, aşkınlıkla ilişiğini ele alan İslami tasavvufi bakışla insan psikolojisini ele alan Dokuz Yüz Katlı İnsan kitabına bak ikinci olarak. Opsiyonel tabii. Kitabın temel fikri şu, bizi Yaradandan daha iyi bilen kim var ki? Yani onun gönderdiği Kuran'dan kendimize şifa bulmalıyız.
Felsefe ve dini içerikler ilgimi çeken konular değiller ama yine de bilgilerini sindirmek için farklı kitaplar okumayı sorun etmiyorum. İçeriğine tolere edebileceğim bir şey ise bitirene kadar alıp okurum veya denerim kitabı. 🤷🏿

Özellikle tavsiye edebileceğim ve taraf olmaktan çok anlamaya vesile olduğunu duşündüklerim;

Farabi - Mutluluğun Kazanılması
Max Horkheimer - Akıl Tutulması
Adorno/Horkheimer - Aydınlanmanın Diyalektiği
Cicero - Yasalar Üzerine
Rousseau - Toplum Sözleşmesi