ömercan

Uzman
Merhaba
Speedtest Ooakla internet hız testi sitesinde hız testi yaptığımda normal ping değerim normal ancak download ping ve upload ping stabil hareket etmiyor hız testinde. Bu konuda TTNET teknik servisine ne demeliyimki bu durumu düzeltsinler? Modem ve Ethernet kabloları yenilendi yine aynı şekilde upload ve download pingi stabil hareket etmiyor, zıplamalar var sürekli.
Bir sefer arıza kayıtı bıraktım geldi bir eleman fiber sinyalinin bina girşindeki kutudan daireye gelen sinyalin 22 olduğunu ve normal değer de olduğunu söyledi gitti. Santraldeki portta trafik sıkışıklığı yani santraldeki portun dolu olup trafik sıkışıklığı yapabileceği konusunda bir şeyler söyledi ancak bir şey yapmadı bu konuda. Yeniden gelecek olan teknik ekip elemanına ne desem diye düşünüyorum.
Online oyunlarda takılma lag gecikme vb veya upload download yaparken geç yüklüyor geç indiriyor tarzı bir şey söylesem bu sorunu çözerler mi? Bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum.
Sorunu görmeniz için YouTube'a yüklediğim liste dışı hız testi videosuna bakarsanız. Bu bahsettiğim değerlerin sıçramasındaki sebep ne olabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bufferbloat testi yapar mısınız? Ayrıca modeminiz nedir? Bu sorun bufferbloat sorunu gibi.

Merhaba Recep Bey

Sağlayıcı TTNET

Daha önceki modem ZTE H298A v.1.0 (aynı şekilde durum aynıydı)

Şu anki modem Huawei LG8245X6-50 (modem ayarlarında QoS ayarı açık ancak herhangi bir yapılandırma yok)

TTNET teknik ekip aradı satralden de her şeyin normal olduğunu söylüyorlar konuya bir el atar mısınız Recep bey.

Son düzenleme:
QoS ayarlarında limit koyup deneyin ya da QoS özelliği daha iyi olan, tercihen OpenWrt destekli bir cihaz alın.

QoS ayarlarına limit koyarak denedim aynı sonuçlar çıkıyor bir şey degişmiyor gibi.

Öğrenmek istediğim şu bu neden kaynaklı oluşuyor upload download Ping'deki sıçramalar? TTNET teknik ekibine bilinçli olarak bunun şu sebepten oluştuğunu söylesem onlar da ona odaklansalar bilginiz var mı acaba? Bugün IPv6'yı iptal etmişler sanırım IPv4 & IPv6 kullanıyordu modem IP adresleri olarak şu an baktığımda IPv4 sadece IPv6 kullanılamıyor yazıyor ve test sitelerinde IPv6 adresi de görünmüyor. Siz anlayacaksınız demek istediğimi, bu konuda pek bilgim yok cahiliz bu konuda. IPv6 aktif etmelerini söylesem mi? Bunun bana bir faydası var mı mesela, bunu neden deaktif ettiler ki acaba kafama takıldı açıkçası!

YouTube videolarında Speedtest vb hız ping test sonuçlarına baktığımda bu şekilde download ve upload pingin de sıçramalar yok.

Sonunda fiber kabloyu kopartıcam mecbur değişmek zorunda kalacaklar, ayar ediyorlar insanı bina girişindeki eve gelen kabloda herhangi bir baskı yok dediler sinyal -22 normal dediler, santralden baktılar bugün her şey normal dediler. Ben bu teknik vatandaşlara ne desem de dilimizden anlasalar Speedtest'deki download ve upload dalgalanmasını WhatsApp'dan attım bufferbloat test sonucunu, da attım baktılar, ancak her şey normal görünüyor diyorlar ne dememi önerirsiniz bu konuda tekrar arayacağım TTNET'i bu konuda!

IPv6'yi neden iptal ettiklerini sizin videolarınızı ve bazı araştırmalara yaparak öğrendim açıkçası biraz, YouTube video yüklerken geç yükleme oluyordu ve internet üzerinden herhangi bir şey indirme yaparken geç indirme oluyordu, ve bazı oyunlarda takılma lag vb şeyler oluşuyordu. Bu konuda şikayet bırakmıştım TTNET'e sanırım bundan mütevellit IPv6'yi kullanımını kapattılar. IPv6'nin açık olması araştırdığım kadarıyla bu srounlara sebep oluyormuş hımm, IPv6'nın kullanıma kapalı olmasının bana bir zararı var mı! Recep bey?

Ancak Speedtest Ookla sitesindeki test esnasındaki upload download ping sık sık olmasa da dalgalanma devam ediyor. Fakat nperf, Cloudflare türü gecikme ping testi sitelerinde hiç o sorunlar çıkmıyor. Acaba Speedtest Ookla sitesindeki upload download ping dalgalanması yanıtlıcı mı? Bahsettiğim diğer test sitelerinde 5 ms çıkıyor gecikme harika sonuç çıkıyor,
Bufferbloat testin de bazen a sonucu bazen b sonucu alıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
  • IPv6 kapalı olması bir sorun teşkil etmez.
  • Sorununuz ile IPv6 arasında bir bağ yok.
  • Anlattığınız sorun bufferbloat sorunu gibi ve genelde daha iyi bir modem ile çözülür.
  • Sinyal değerlerinizde bir sorun yoksa hattınızda bir sorun olduğunu sanmıyorum.

• IPv6 kapalı olması bir sorun teşkil etmez.
  • Sorununuz ile IPv6 arasında bir bağ yok.
  • Anlattığınız sorun bufferbloat sorunu gibi ve genelde daha iyi bir modem ile çözülür.
  • Sinyal değerlerinizde bir sorun yoksa hattınızda bir sorun olduğunu sanmıyorum.

Anladım, bu modemi, de yeni getirdiler ancak her ay da 29 TL kira bedeli yansıtıyorlar kullanmasak, da, mecbur ödemek zorunda olduğumuzu beyan ettiler enteresan ama yapacak bir şey yok, yeni bir modem alayım o zaman bu modem kenarda dursun Huawei LG8245x6-50 aslında çok da kötü bir modem değil çift çekirdek CPU sahip ama bakalım dediğiniz gibi yaparım,

Ayrıca şimdi teknik ekipden bir arkadaş aradı akşam 21:00 saatlerin, de GPON ONT cihazını reset atmamı ardından Speedtest'deki upload download ping dalgalanma video kayıtı alıp ona WhatsApp'dan atmamı istedi, eğer sorun devam eder ise yarın öğlen gibi gelip ONT GPON cihazını değişiceklerini söyledi, sizin söylediklerinizide söyledim arabellek şişkinliği o da bunun ONT cihazını değişince sorun büyük ihtimal düzeleceğini söyledi, 3 senedir aynı GPON ONT cihazını kullanıyorum dedim acaba ondan kaynaklı olabilir mi deyince onu değişince sorununuz düzelecek büyük ihtimal dedi,
Ben akşam bir alt daire de bulunan komşunun evine inip onun bilgisayarın, da Speedtest ve bufferbloat testi yapacağım ayrıca eğer onun Speedtest yaparken upload ve download ping de sıçramalar olmuyorsa bu konuda, da arayan teknik ekibe bilgi vereceğim bunu da söyledim, eğer alt komşunun bu tarz bir sorunu olmuyorsa ona göre hareket ederler.