- Makaleler
- 13
Adaptör konusunda çok teknik bilgim yoktur ama Spigen kullanıyorum, bu da ısınıyor. Geçen babama Belkin aldım, o da ısınıyor. Bence pek sorun edilecek şey değil, ısınmasını doğal buluyorum yani.
GaN teknolojisinin amacı ısıya dayanıklı olmak değil. Aksine verimi arttırıp ısıyı azaltmak. Çok yüksek frekansta çalışabildiklerinden dolayı trafo gibi şeylerin boyutu küçülüyor ve anahtar kayıpları düşüyor. Daha küçük bir şeyle daha fazla güç alırken daha az ısınıyor yani.GaN teknolojisi yuzuden adaptorlerin boyutlarini kucultebiliyorlar. Kuculunce de isiniyor ama olay zaten GaN'in adaptoru isiya dayanikli hale getirmesi. Sorun yok yani.
GaN teknolojisinin amacı ısıya dayanıklı olmak değil. Aksine verimi arttırıp ısıyı azaltmak. Çok yüksek frekansta çalışabildiklerinden dolayı trafo gibi şeylerin boyutu küçülüyor ve anahtar kayıpları düşüyor. Daha küçük bir şeyle daha fazla güç alırken daha az ısınıyor yani.
Eski nesil adaptörlerdeki pasif doğrultmanın üstünde kocaman soğutucu varken, senkron doğrultma da genelde olmaz çünkü verim arttığından gerek yok. Benzer mantık.
Adaptördeki kapasitörler 80+ üstünü görmediği sürece pek sorun olmaz ısınması.
Isiyi azaltabildigin icin boyutunu kucultebiliyorsun zaten. GaN sayesinde ayni hatta belki daha yuksek Watt'li bir sistemi daha kompakt bir boyuta sigdirabiliyorsun. Bu da otomatik olarak isinmayi artiriyor. Zaten bunu yapamasa adaptorun boyutunu kucultemezsin.
Samsung'un orijinal adaptörü de inanılmaz ısınıyor. Hem de 25 watt.