Spor programı seçimi nasıl olmalı?

Esenlikler, öncelikle benzer deneyimler ya da tecrübeli kişiler yazarsa sevinirim.
Dostlar, hayatımın belli bir döneminde yaşadığım bazı talihsiz olaylar sonucu çok kilo aldım ve tekrardan hayatımda ters giden bir şeylerin ortasında kilo vermeye karar verdim ve 30 kiloya yakın kilo verdim. Diyet ve belli başlı ufak spor süreci ile 30’a yakın verdim.

Şimdi yeni bir sürece girdim ve spor salonuna yazıldım. Arkadaşlar, hesaplar yaptım, bir sürü şey düşündüm ve haftada 4 gün spora verebileceğimi anladım. Bu günler pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi. Hâlihazırda bir işte çalışıyor ve bazı sınavlara hazırlanıyorum, ondan 4 gün ideal. Ancak saatten kısmadım; hafta içi yaklaşık 2 saat, hafta sonu ise yaklaşık 1 saat ayırabilirim.

Gittiğim salonda haftada 3 gün crossfit kardiyo var, onlara katılacağım. 1 saate yakın sürüyor, yani haftalık 7 saatin 3 saatini kardiyoya, 4 saatini ise ağırlık antrenmanına ayırıyorum. Bazı araştırmalar yaptım; çekiş–itiş, üst vücut–alt vücut tarzı bir antrenman programını millet çok övdü. Ancak bazıları bunun kilo kaybında mantıksız olduğunu, zira kalori açığı verildiğinde performanstan düşülebileceğini söyledi.

Şimdi size sorum: nasıl bir yol izlemeliyim, neler yapmalıyım? Şimdiden mesajlarınız için teşekkürlerimi sunuyor, esenlikler diliyorum.

Dipnot: 181 boy, 120 kilo. Ortalama günlük 1800–2000 kalori alıyorum. Makro dağılımı ise 120–130 g protein, 170–200 g arası karbonhidrat, 60–70 g arası yağ.

1 saat ağırlık, 1 saat kardiyo mantıklı olabilir. Ağırlık kısmında spor salonundaki aletler yeterli geliyor, bir iki ay bu şekilde kontrollü çalışabilirsiniz. Ağırlık çalışması bitince 30dk yürüyüş - 15dk eliptik - 15dk bisiklet yaparsınız, böylece yağ yakımı hızlanır. Özellikle eliptik tüm vücudu çalıştıran, inanılmaz faydalı bir alet. İlk etapta ağırlık çalışıp kardiyoya geçmek yorucu gelebilir, duruma göre kardiyoyu ayrı güne alabilirsiniz ya da direkt kardiyo ile başlarsınız.

Beslenme olarak da kilo vermek için almanız gereken kalori miktarını hesaplayıp ona göre hareket etmeniz gerekecek. Bu süreçte; muz, yulaf, tarçın, yumurta, protein tozu, şekersiz fıstık ezmesi, hurma, yoğurt, süt gibi gıdalarla güzel karışımlar yapabilirsiniz. FitYemek YouTube kanalını öneririm.

Zaten günün sonunda süreklilik ve irade ile istediğiniz kiloya ulaşacaksınız. Bir anda çok kasmanın veya kendini aç bırakmanın bir anlamı yok. Vücuda sağlıklı gıdalar girsin, kalori açığı da oluşturulsun bitmiştir.

Protein alımını artırmak önemli.
Kalori açığında haftada 3 gün yüksek yoğunluklu CrossFit toparlanmayı zorlaştırır ve yeterli protein almazsanız kas kaybı yaşarsınız.

Kalori açığını da çok agresif kurmuşunuz.
120 kg ve aktif birisi için 1800 kcal sürdürülebilir değil maalesef.
Minimum 2500–2600 kalori daha dengeli bir yağ kaybı sağlar.
Hesaplamak için: Kalorini Hesapla

Bu seviyede full body antrenman kas kütlesini korumak açısından daha verimli olur.
Split program da olabilir ama büyük kalori açığında toparlanma açısından full body genelde daha uygun.

Örnek olarak:

Pazartesi: Tam vücut
Çarşamba: Orta yoğunluklu kardiyo (zone-2)
Cuma: Tam vücut
Cumartesi: Hafif kardiyo

Orta yoğunluklu kardiyo yağ kaybını desteklerken stresi daha az artırır yani kas kaybını minimize edersiniz.

Hedefiniz çok hızlı kilo kaybı olmasın. En büyük hatayı burada yaparsınız
Bilimsel olarak olması gereken kilo kaybı haftada yaklaşık 1% vücut ağırlığıdır.
120 kg olduğunuz için bu haftada 1kg gibi bir şey yapar, yani normal kilonuza gelmeniz ortalama 6–9 ay sürmeli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…