Detaylar
Kim cevapladı?Max Caulfield
Üstün
Ben şahsen bir yerde AI balonunun patlayacağını düşünüyorum. Zira yapay zekayı ne kadar geliştirmeye çalışırsanız çalışın 2 tane engeli aşmanız mümkün değildir: Veri kıtlığı ve elektrik darboğazı.AI'ın da gelişiminin duracağını sanmıyorum ben, devir değişiyor. Artık çoğu firma AI odaklı çalışıyor. Hayatın her alanına entegre edildi.
Model eğitimi için kullanılan veriler şu anda gerçek insan tarafından yapılmış içeriklerden oluşuyor. Fakat bir yerde başka eğitim verisi kalmayacak ve AI firmaları sırf eğitim setini büyütmeye devam edebilmek için AI verilerini eğitime sokmayı düşünebilir. Fakat eğer bir AI modelini AI verisi ile eğitirseniz sürekli daha kalitesiz bir veri ile eğitmiş olacağınız için bir noktadan sonra model mahvolacaktır.
Elektriğin de belirli bir kapasitesi mevcut. Şu anda AI firmaları o kadar çok elektrik kullanıyor ki ABD gibi ülkelerin bile elektrik altyapısı epey tıkanmaya doğru gidiyor. Bu da büyük bir sorun oluşturacaktır.
Bu yüzden AI balonu bir noktada kesinlikle patlayacak, kaçarı yok.
AI balonu patladıktan sonra on binlerce veri merkezi donanımını firmalar elden çıkarmaya çalışacak ve bu da daha küçük firmaların kendi AI girişimleri için uygun fiyata bu donanımları erişmesini sağlayacak.
Ben şahsen AI balonunun patlamasının uzun vadede rekabet getirip AI'ın altın çağını başlatacağını düşünüyorum. Şu anda AI'ın bir balon olduğu aşamadayız ve bu balon patlayınca işler değişir.
creazy
Başarılı
Ben şahsen bir yerde AI balonunun patlayacağını düşünüyorum. Zira yapay zekayı ne kadar geliştirmeye çalışırsanız çalışın 2 tane engeli aşmanız mümkün değildir: Veri kıtlığı ve elektrik darboğazı.
Model eğitimi için kullanılan veriler şu anda gerçek insan tarafından yapılmış içeriklerden oluşuyor. Fakat bir yerde başka eğitim verisi kalmayacak ve AI firmaları sırf eğitim setini büyütmeye devam edebilmek için AI verilerini eğitime sokmayı düşünebilir. Fakat eğer bir AI modelini AI verisi ile eğitirseniz sürekli daha kalitesiz bir veri ile eğitmiş olacağınız için bir noktadan sonra model mahvolacaktır.
Elektriğin de belirli bir kapasitesi mevcut. Şu anda AI firmaları o kadar çok elektrik kullanıyor ki ABD gibi ülkelerin bile elektrik altyapısı epey tıkanmaya doğru gidiyor. Bu da büyük bir sorun oluşturacaktır.
AI balonu patladıktan sonra on binlerce veri merkezi donanımını firmalar elden çıkarmaya çalışacak ve bu da daha küçük firmaların kendi AI girişimleri için uygun fiyata bu donanımları erişmesini sağlayacak.
Ben şahsen AI balonunun patlamasının uzun vadede rekabet getirip AI'ın altın çağını başlatacağını düşünüyorum. Şu anda AI'ın bir balon olduğu aşamadayız ve bu balon patlayınca işler değişir.
Yapay zeka şu an bir "kurulum aşamasında" bu aşamalar genellikle spekülatif bir finansal balonla biter. Ama balonun patlaması teknolojinin sonu değil. Teknolojinin olgunlaşıp hayatın her alanına, daha ucuz ve verimli bir şekilde yayılmasının başlangıcı olabilir.
Yani balonun patlaması AI için kötü bir son olmayabilir. Sizin de belirttiğiniz gibi gerekli bir düzeltme ve yeni bir başlangıç olabilir.
Max Caulfield
Üstün
Zaten ben de onu düşünüyorum. AI balonunun patlamasının AI'ın altın çağına ulaşmak için çok önemli bir aşama olduğuna inanıyorum.Yapay zeka şu an bir "kurulum aşamasında" bu aşamalar genellikle spekülatif bir finansal balonla biter. Ama balonun patlaması teknolojinin sonu değil. Teknolojinin olgunlaşıp hayatın her alanına, daha ucuz ve verimli bir şekilde yayılmasının başlangıcı olabilir.
Yani balonun patlaması AI için kötü bir son olmayabilir. Sizin de belirttiğiniz gibi gerekli bir düzeltme ve yeni bir başlangıç olabilir.
creazy
Başarılı
Zaten ben de onu düşünüyorum. AI balonunun patlamasının AI'ın altın çağına ulaşmak için çok önemli bir aşama olduğuna inanıyorum.
İnternet balonunun patlaması gibi mi?
Max Caulfield
Üstün
Aynı zamanda 1840 demiryolu çılgınlığına da benzer bir durum.
Syntax
Üstün
Ben şahsen bir yerde AI balonunun patlayacağını düşünüyorum. Zira yapay zekayı ne kadar geliştirmeye çalışırsanız çalışın 2 tane engeli aşmanız mümkün değildir: Veri kıtlığı ve elektrik darboğazı.
Çözülmeyecek sorunlar değil. Bu basit sorunları yatırım yapan şirketlerde düşünüyor.
Max Caulfield
Üstün
Elektrik darboğazı ve veri kıtlığı öyle değil maalesef. Bir AI veri merkezi kurmak 2 yıl sürüyor. Fakat o AI veri merkezini besleyecek yüksek gerilim hattını kurmak 5-10 yıl sürüyor. Yani bir şekilde yüksek gerilim hattı kurulamadan darboğaza takılınacak.Çözülmeyecek sorunlar değil. Bu basit sorunları yatırım yapan şirketlerde düşünüyor.
Veri kıtlığı ise daha büyük bir sorun ve çok yakın. Yapay zeka eğitimi için bugüne kadar hep hali hazırda gerçek insanlar tarafından yapılmış içerikler veri olarak kullanıldı. Fakat 2026-2028 gibi yapay zeka eğitiminde kullanılabilecek kaliteli veri kalmayacak.
Yapay zeka şirketleri buna çözüm olarak sentetik veri düşünebilir fakat sentetik verinin sonu model çöküşü olacaktır. Sentetik veri eğitiminde bir yapay zeka modeli başka bir yapay zeka modelinin çıktılarıyla eğitiliyor. Fakat bu çıktılarda halüsinasyon olabileceği ve birebir gerçek eğitim verisinin kalitesinde olamayabileceği için eğitim verilerinin kalitesi gittikçe düşecek ve sonunda model çöküşü gerçekleşecek.
Bu da bir şekilde AI balonunun 2026 gibi patlama ihtimalini doğuruyor. Fakat bu AI'ın sonunu getirmeyecek, aksine AI'ın altın çağının başlaması için en önemli adım olacak.
Elektrik darboğazı ve veri kıtlığı öyle değil maalesef. Bir AI veri merkezi kurmak 2 yıl sürüyor. Fakat o AI veri merkezini besleyecek yüksek gerilim hattını kurmak 5-10 yıl sürüyor. Yani bir şekilde yüksek gerilim hattı kurulamadan darboğaza takılınacak.
Veri kıtlığı ise daha büyük bir sorun ve çok yakın. Yapay zeka eğitimi için bugüne kadar hep hali hazırda gerçek insanlar tarafından yapılmış içerikler veri olarak kullanıldı. Fakat 2026-2028 gibi yapay zeka eğitiminde kullanılabilecek kaliteli veri kalmayacak.
Yapay zeka şirketleri buna çözüm olarak sentetik veri düşünebilir fakat sentetik verinin sonu model çöküşü olacaktır. Sentetik veri eğitiminde bir yapay zeka modeli başka bir yapay zeka modelinin çıktılarıyla eğitiliyor. Fakat bu çıktılarda halüsinasyon olabileceği ve birebir gerçek eğitim verisinin kalitesinde olamayabileceği için eğitim verilerinin kalitesi gittikçe düşecek ve sonunda model çöküşü gerçekleşecek.
Bu da bir şekilde AI balonunun 2026 gibi patlama ihtimalini doğuruyor. Fakat bu AI'ın sonunu getirmeyecek, aksine AI'ın altın çağının başlaması için en önemli adım olacak.
Sürekli yeni veriyle beslenmek zorunda mı bu modeller ? Mevcut veriyi döndürüp döndürüp kullanmıyor mu ?
Max Caulfield
Üstün
İşte mevcut veriyi döndürmenin sonu kesinlikle model çöküşüne gider. Bu yüzden her zaman veri setini gerçek veriyle eğitmek gerekiyor.