Max Caulfield 61

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Sizce bu yapay zeka patlaması nedeniyle artan SSD fiyatları ne zaman düşmeye başlar?

Ben şahsen en az 2027-2028'e kadar fiyatların yüksek kalacağını düşünüyorum. Çünkü RAM tarafında SK Hynix, 2026 üretim kapasitesini daha Ekim 2025'te tamamen müşterilerine satmıştı. Bu yüzden 2027-2028'e kadar düşüş olacağını düşünmüyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Düşmek zorunda, son kullanıcı pazarını asla göz ardı edemezler. En son ASUS da NAND bellek işine giriyordu yanlışım yoksa. Ben 2026 sonlarına doğru düşeceğini düşünüyorum. Umarım daha erkenden düşer.

Şahsi görüşüm düşmeyeceği yönünde. Belli bir yerden sonra insanlar fahiş fiyatlara alışır ve normal kabul görür. Aşağı yukarı 1 TB kapasite 10.000 TL olur ve "normal" kabul edilir düşüncesindeyim. Ömrü hayatımda fiyatı düşen bir şeye çok nadir şahit olmuşumdur.

Şahsi görüşüm düşmeyeceği yönünde. Belli bir yerden sonra insanlar fahiş fiyatlara alışır ve normal kabul görür. Aşağı yukarı 1 TB kapasite 10.000 TL olur ve "normal" kabul edilir düşüncesindeyim. Ömrü hayatımda fiyatı düşen bir şeye çok nadir şahit olmuşumdur.

TL olarak düşmez zaten, enflasyon ve fırsatçılar sağ olsun. Ancak yurt dışı fiyatları bir noktadan sonra ufak ufak dengelenmeye başlar diye tahmin ediyorum. Fakat o "bir nokta" en az 2027'ye kadar gelmez diye düşünüyorum.

Düşmek zorunda, son kullanıcı pazarını asla göz ardı edemezler. En son ASUS da NAND bellek işine giriyordu yanlışım yoksa. Ben 2026 sonlarına doğru düşeceğini düşünüyorum. Umarım daha erkenden düşer.
O haber yalanlandı. Asus sadece parçaları birleştirir.

Zor ya. Türkiye'de düşmez ama yurt dışında tahminim 1 seneye düşer.

Türkiye'de düşmez çünkü fiyat düşmesinin halkı rahatlatmaması için bize girenleri arttırırlar. :D

TL olarak düşmez zaten, enflasyon ve fırsatçılar sağ olsun. Ancak yurt dışı fiyatları bir noktadan sonra ufak ufak dengelenmeye başlar diye tahmin ediyorum. Fakat o "bir nokta" en az 2027'ye kadar gelmez diye düşünüyorum.
Katılıyorum. İleride ne olur bilemeyiz tabii ama bir yerde bu çip krizi son bulacaksa, fiyatlar bir anda yarıya falan düşmez. 10 bin liralık ürün 8 bine düşer diye düşünüyorum ben.

AI'ın da gelişiminin duracağını sanmıyorum ben, devir değişiyor. Artık çoğu firma AI odaklı çalışıyor. Hayatın her alanına entegre edildi.

Evet, veri merkezleri SSD tarafını süpürüyor ama son kullanıcı piyasası ile sunucu piyasası aynı banttan çıkmıyor. Üreticiler sırf marjı yüksek diye bütün silikonu sunucuya ayırırsa, PC pazarını çinlilere kaptırırlar. Bu riski alamazlar.

Ya zaten her dört beş yılda bir ya Tayvan da depoları sel basar, Çin'de grev olur üretim durur olur, yok pekin de süt kamyonu devrilir RAM ve disk fiyatları 2X 3X yapar. 1998'den beri hiç sekmedi.