Ben şahsen bir yerde AI balonunun patlayacağını düşünüyorum. Zira yapay zekayı ne kadar geliştirmeye çalışırsanız çalışın 2 tane engeli aşmanız mümkün değildir: Veri kıtlığı ve elektrik darboğazı.
Model eğitimi için kullanılan veriler şu anda gerçek insan tarafından yapılmış içeriklerden oluşuyor. Fakat bir yerde başka eğitim verisi kalmayacak ve AI firmaları sırf eğitim setini büyütmeye devam edebilmek için AI verilerini eğitime sokmayı düşünebilir. Fakat eğer bir AI modelini AI verisi ile eğitirseniz sürekli daha kalitesiz bir veri ile eğitmiş olacağınız için bir noktadan sonra model mahvolacaktır.
Elektriğin de belirli bir kapasitesi mevcut. Şu anda AI firmaları o kadar çok elektrik kullanıyor ki ABD gibi ülkelerin bile elektrik altyapısı epey tıkanmaya doğru gidiyor. Bu da büyük bir sorun oluşturacaktır.
Bu yüzden AI balonu bir noktada kesinlikle patlayacak, kaçarı yok.
AI balonu patladıktan sonra on binlerce veri merkezi donanımını firmalar elden çıkarmaya çalışacak ve bu da daha küçük firmaların kendi AI girişimleri için uygun fiyata bu donanımları erişmesini sağlayacak.
Ben şahsen AI balonunun patlamasının uzun vadede rekabet getirip AI'ın altın çağını başlatacağını düşünüyorum. Şu anda AI'ın bir balon olduğu aşamadayız ve bu balon patlayınca işler değişir.