mk148a
Başarılı
Konu Başlıkları Gizle
Merhabalar,
Sistem:
Anakart: Asus TUF B450-Plus Gaming
İşlemci: HexaCore AMD Ryzen 5 3600, 4136 MHz (42 x 98)
Satadan bağlı: Longline SSD (SCY656640000207)
NVME portundan bağlı: MLD M500 NVMe SSD (44DC0739165100035450)
SMART'tan baktığımda sadece MLD için bunlar gözüküyor:
Bazen PC açılırken BIOS ekranı logosunda takılıyor kalıyor. Kapatıp tekrar açıyorum öyle düzeliyor, kendi kendine başladı. hem Longline hem de MLD'de bazen bazı klasörlerin içeriğini okumuyor "var olmayan aygıt belirtildi" hatası geliyor.
Unutmadan, işletim sistemi Windows 10.
Aklıma olası şu sorunlar geliyor:
Arkadaşlar bulduğum olası çözümler:
Arkadaşlar her türlü şeyi denedim, CMOS pili çıkarmak dahil fakat aynı şey rastgele bir zamanda yine başıma geliyordu.
Daha sonra biraz araştırdım.
Uygulanacak adımlar
Burada altını çizdiğim şey kurtuluşum oldu. SSD diskim eski tip 2.5"lik SSD disk. Yani NVME değil sata ile çalışan cinsten.
Dolayısı ile gücü sata güç kablosundan alıyor, bu sata kablosunun aynı zamanda sistemimdeki eski tip fanlarımı dönüştürücü ile beslediğini fark ettim, yani fanlar çok güç çektiği vakit diske giden akım azaldığı için ya da fan motorları parazit oluşturduğu için disk rastgele bir sürelerde çalışmayı bırakıyordu. Ben de bunları ayırdım diğer boşta olan sata kablosuna taktım 12 saat oldu henüz başıma bir şey gelmedi. Eğer gelirse yine güncelleme yaparım, ama yazmazsam bilin ki ben bu yöntem ile bu illeti çözmüş olacağım, umarım birilerinin işine yarar bu bilgi.
Sistem:
Anakart: Asus TUF B450-Plus Gaming
İşlemci: HexaCore AMD Ryzen 5 3600, 4136 MHz (42 x 98)
Satadan bağlı: Longline SSD (SCY656640000207)
NVME portundan bağlı: MLD M500 NVMe SSD (44DC0739165100035450)
SMART'tan baktığımda sadece MLD için bunlar gözüküyor:
Kod:
ID Attribute Description Threshold Value Worst Data Status
96 Controller Busy Time 209 min OK: Always passes
80 Host Write Commands 205757535 OK: Always passes
64 Host Read Commands 144415653 OK: Always passes
5 Percentage Used 0 % OK: Value is normal
48 Data Units Written 6.19 TB OK: Always passes
4 Available Spare Threshold 5 % OK: Always passes
32 Data Units Read 4.24 TB OK: Always passes
3 Available Spare 100 % OK: Always passes
200 Temperature Sensor 1 38 °C OK: Always passes
196 Critical Composite Temperature Time 0 min OK: Always passes
192 Warning Composite Temperature Time 0 min OK: Always passes
176 Error Information Log Entries 0 OK: Always passes
160 Media Errors 0 OK: Value is normal
144 Unsafe Shutdowns 108 OK: Always passes
128 Power-On Hours 1045 OK: Always passes
112 Power Cycles 198 OK: Always passes
1 Temperature 38 °C OK: Always passes
0 Critical Warning 0 OK: Value is normal
Bazen PC açılırken BIOS ekranı logosunda takılıyor kalıyor. Kapatıp tekrar açıyorum öyle düzeliyor, kendi kendine başladı. hem Longline hem de MLD'de bazen bazı klasörlerin içeriğini okumuyor "var olmayan aygıt belirtildi" hatası geliyor.
Unutmadan, işletim sistemi Windows 10.
Aklıma olası şu sorunlar geliyor:
- NVME ya da sata denetleyicilerde problem var.
- SSD'lerde problem var.
- Anakartta problem var.
- (En korktuğum şey) sistemde henüz anti-virüs programlarının algılayamadığı bir virüs/solucan var.
Arkadaşlar bulduğum olası çözümler:
- Windows komut istemi aracını yönetici olarak açın. sfc /scannow komutunu girin.
- BIOS'tan diskler için raid modlarını kapatın.
- Aygıt yöneticisinden AMD tabanlı anakartlar için Sistem Aygıtları bölümünden AMD SMBUS sürücüsünü, Intel için Intel SMBUS sürücüsünü kaldırın başka sürüm yükleyin.
Çözüm/Güncelleme:
Arkadaşlar her türlü şeyi denedim, CMOS pili çıkarmak dahil fakat aynı şey rastgele bir zamanda yine başıma geliyordu.
Daha sonra biraz araştırdım.
Uygulanacak adımlar
- Diski sisteminize bağladıktan sonra bilgisayarınızı çalıştırın ve 20 dakika boyunca bekleyin. Bu sırada bilgisayarı kullanmayın.
- 20 dakika sonra bilgisayarı kapatın ve diskin güç kablosunu 30 saniyeliğine çıkartın.
- NVMe disk ise kasanın elektriğini kesin. Laptopta ise SSD'^yi sökün.
- Diskin güç kablosunu yeniden bağlayın ve ardından 1. ve 2. adımları tekrar edin.
- Diski normal bir şekilde bağlayın ve sisteminizi çalıştırıp işletim sisteminizi başlatın.
Burada altını çizdiğim şey kurtuluşum oldu. SSD diskim eski tip 2.5"lik SSD disk. Yani NVME değil sata ile çalışan cinsten.
Dolayısı ile gücü sata güç kablosundan alıyor, bu sata kablosunun aynı zamanda sistemimdeki eski tip fanlarımı dönüştürücü ile beslediğini fark ettim, yani fanlar çok güç çektiği vakit diske giden akım azaldığı için ya da fan motorları parazit oluşturduğu için disk rastgele bir sürelerde çalışmayı bırakıyordu. Ben de bunları ayırdım diğer boşta olan sata kablosuna taktım 12 saat oldu henüz başıma bir şey gelmedi. Eğer gelirse yine güncelleme yaparım, ama yazmazsam bilin ki ben bu yöntem ile bu illeti çözmüş olacağım, umarım birilerinin işine yarar bu bilgi.
Son düzenleyen: Moderatör: