Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mk148a

Başarılı

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Çözüm/Güncelleme:
Merhabalar,

Sistem:

Anakart: Asus TUF B450-Plus Gaming
İşlemci: HexaCore AMD Ryzen 5 3600, 4136 MHz (42 x 98)
Satadan bağlı: Longline SSD (SCY656640000207)
NVME portundan bağlı: MLD M500 NVMe SSD (44DC0739165100035450)

SMART'tan baktığımda sadece MLD için bunlar gözüküyor:

Kod:
ID    Attribute Description    Threshold    Value    Worst    Data    Status
96    Controller Busy Time                209 min    OK: Always passes
80    Host Write Commands                205757535     OK: Always passes
64    Host Read Commands                144415653     OK: Always passes
5    Percentage Used                0 %    OK: Value is normal
48    Data Units Written                6.19 TB    OK: Always passes
4    Available Spare Threshold                5 %    OK: Always passes
32    Data Units Read                4.24 TB    OK: Always passes
3    Available Spare                100 %    OK: Always passes
200    Temperature Sensor 1                38 °C    OK: Always passes
196    Critical Composite Temperature Time                0 min    OK: Always passes
192    Warning Composite Temperature Time                0 min    OK: Always passes
176    Error Information Log Entries                0     OK: Always passes
160    Media Errors                0     OK: Value is normal
144    Unsafe Shutdowns                108     OK: Always passes
128    Power-On Hours                1045     OK: Always passes
112    Power Cycles                198     OK: Always passes
1    Temperature                38 °C    OK: Always passes
0    Critical Warning                0     OK: Value is normal

Bazen PC açılırken BIOS ekranı logosunda takılıyor kalıyor. Kapatıp tekrar açıyorum öyle düzeliyor, kendi kendine başladı. hem Longline hem de MLD'de bazen bazı klasörlerin içeriğini okumuyor "var olmayan aygıt belirtildi" hatası geliyor.

Unutmadan, işletim sistemi Windows 10.

Aklıma olası şu sorunlar geliyor:
  1. NVME ya da sata denetleyicilerde problem var.
  2. SSD'lerde problem var.
  3. Anakartta problem var.
  4. (En korktuğum şey) sistemde henüz anti-virüs programlarının algılayamadığı bir virüs/solucan var.

Arkadaşlar bulduğum olası çözümler:
  1. Windows komut istemi aracını yönetici olarak açın. sfc /scannow komutunu girin.
  2. BIOS'tan diskler için raid modlarını kapatın.
  3. Aygıt yöneticisinden AMD tabanlı anakartlar için Sistem Aygıtları bölümünden AMD SMBUS sürücüsünü, Intel için Intel SMBUS sürücüsünü kaldırın başka sürüm yükleyin.
Tüm bunlar işe yaramazsa Anakart üzerindeki CMOS pilini çıkarıp bir de öyle deneyin. Bende işe yarayan bir şey olursa güncelleme getiririm konuya.

Çözüm/Güncelleme:​

Arkadaşlar her türlü şeyi denedim, CMOS pili çıkarmak dahil fakat aynı şey rastgele bir zamanda yine başıma geliyordu.
Daha sonra biraz araştırdım.

Uygulanacak adımlar
  1. Diski sisteminize bağladıktan sonra bilgisayarınızı çalıştırın ve 20 dakika boyunca bekleyin. Bu sırada bilgisayarı kullanmayın.
  2. 20 dakika sonra bilgisayarı kapatın ve diskin güç kablosunu 30 saniyeliğine çıkartın.
    • NVMe disk ise kasanın elektriğini kesin. Laptopta ise SSD'^yi sökün.
  3. Diskin güç kablosunu yeniden bağlayın ve ardından 1. ve 2. adımları tekrar edin.
  4. Diski normal bir şekilde bağlayın ve sisteminizi çalıştırıp işletim sisteminizi başlatın.
Eğer SSD’nizin yazılımı güncel değilse üretici sitesine girip en güncel Firmware dosyasını indirip kurun.

Burada altını çizdiğim şey kurtuluşum oldu. SSD diskim eski tip 2.5"lik SSD disk. Yani NVME değil sata ile çalışan cinsten.

Dolayısı ile gücü sata güç kablosundan alıyor, bu sata kablosunun aynı zamanda sistemimdeki eski tip fanlarımı dönüştürücü ile beslediğini fark ettim, yani fanlar çok güç çektiği vakit diske giden akım azaldığı için ya da fan motorları parazit oluşturduğu için disk rastgele bir sürelerde çalışmayı bırakıyordu. Ben de bunları ayırdım diğer boşta olan sata kablosuna taktım 12 saat oldu henüz başıma bir şey gelmedi. Eğer gelirse yine güncelleme yaparım, ama yazmazsam bilin ki ben bu yöntem ile bu illeti çözmüş olacağım, umarım birilerinin işine yarar bu bilgi.

Son düzenleyen: Moderatör:

Uygulanacak adımlar​

1. Diski sisteminize bağladıktan sonra bilgisayarınızı çalıştırın ve 20 dakika boyunca bekleyin. Bu sırada bilgisayarı kullanmamanız tavsiye edilir.
  2. 20 dakika sonra bilgisayarı kapatın ve diskin güç kablosunu 30 saniyeliğine çıkartın.
  3. Diskin güç kablosunu yeniden bağlayın ve ardından 1. ve 2. adımları tekrar edin.
  4. Diski normal bir şekilde bağlayın ve sisteminizi çalıştırıp işletim sisteminizi başlatın.
  5. Eğer SSD’nizin yazılımı güncel değilse üretici sitesine girip en güncel firmware dosyasını indirip kurun.

Burada altını çizdiğim şey kurtuluşum oldu. SSD diskim eski tip 2.5"lik SSD disk. Yani NVME değil sata ile çalışan cinsten.

Dolayısı ile gücü sata güç kablosundan alıyor, bu sata kablosunun aynı zamanda sistemimdeki eski tip fanlarımı dönüştürücü ile beslediğini fark ettim, yani fanlar çok güç çektiği vakit diske giden akım azaldığı için ya da fan motorları parazit oluşturduğu için disk rastgele bir sürelerde çalışmayı bırakıyordu. Ben de bunları ayırdım diğer boşta olan sata kablosuna taktım 12 saat oldu henüz başıma bir şey gelmedi. Eğer gelirse yine güncelleme yaparım, ama yazmazsam bilin ki ben bu yöntem ile bu illeti çözmüş olacağım, umarım birilerinin işine yarar bu bilgi.
Bu hatayı alıyorsan, M2'ler hariç, ya diskin devre kartı arızalanmıştır, ya dediğin gibi tek bir SATA çıkış kablosunun üzerinden 4-5 tane portu fanlara ya da başka cihazlara bağlayıp diskin çekmesi gereken güce engel olmuşsundur ya da SATA kablosu arızalıdır. Ki böyle bir durumda genelde disk arıza yapmış oluyor, çöp oluyor.

M.2 bu soruna sebep oluyorsa, yüksek ihtimalle de diskin kendisi çöp olmuştur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu hatayı alıyorsan, M2'ler hariç, ya diskin devre kartı arızalanmıştır, ya dediğin gibi tek bir SATA çıkış kablosunun üzerinden 4-5 tane portu fanlara ya da başka cihazlara bağlayıp diskin çekmesi gereken güce engel olmuşsundur ya da SATA kablosu arızalıdır. Ki böyle bir durumda genelde disk arıza yapmış oluyor, çöp oluyor.

M.2 bu soruna sebep oluyorsa, yüksek ihtimalle de diskin kendisi çöp olmuştur.
Hiçbiri olmamış işte.

Hocam demiş ya en sonunda, fan bağladım falan diye. Ben de ek bilgi vermek istemiştim. 🫤

Hocam demiş ya en sonunda, fan bağladım falan diye. Ben de ek bilgi vermek istemiştim. 🫤
Şu an sorun kalmadı, Visual Studio'da yazılım geliştiriyorum. Dolayısıyla PC'yi yoğun kullanıyorum. Şimdiye kadar bir çok kez olmalıydı.

Fanların Güç kablosunu ve 2.5" SSD için UPS'ye giden modüler girişi değiştirdim sorun çözüldü.