Supermicro şirketinin ürettiği ürünleri incelerken buna denk geldim. İncelerken karşıma bu çıktı. Buna para yetmez :D Ama gerçekten PB seviyesine çıkıyor.

Ben disk bozulmalarını, veri güvenliğini ve ham veriden RAID'li sisteme geçildiğinde net kapasitenin nasıl kaldığını merak ediyorum. İllaki bir disk bozulur; ancak bir disk bozulduğu zaman verileri otomatik olarak başka bir yere aktarma gibi özellikler var mı bunda?

İlk defa bu kadar büyük bir depolama ünitesi gördüm. Sizce nasıl?

Bu tarz sistemler gerçekten ilk gördüğünde insanı şaşırtıyor. PB seviyelerine çıkabilmesi etkileyici olsa da aslında bu kapasitelere ulaşırken en kritik konu, disk sayısı arttıkça arıza ihtimalinin de artmasıdır.

RAID 6, RAID 60 kullanılır bu tür büyük sistemlerde ve her zaman Hot Spare kullanılır çünkü veri disk bozulması beklenen bir şeydir.
1 PB ham disk kapasitesi olan bir sistemde kullanılan RAID seviyesi, yedeklilik politikası ve hot spare diskler nedeniyle kullanılabilir alan 700-800 TB seviyelerine hatta bazı senaryolarda daha da aşağıya düşebilir.

Ev veya küçük işletme NAS cihazlarında "disk bozulursa ne olur?” diye düşünürüz; bu ölçekteki sistemlerde ise “hangi disk bugün bozulacak?” mantığıyla tasarım yapılır.

Hot Spare tanımlıysa sistem otomatik olarak yedek diski devreye alır ve yeniden oluşturma (rebuild) işlemini başlar. RAID mantığından dolayı bir veri bir diskten tamamen tutulmaz.

En çok tercih edilen RAID yapısı RAID 5 ama bana sorarsan en güvenli olan disk sayısına göre RAID 6 ve RAID 60'dır.
Disk sayısı yeterli değilse RAID'siz yapıya güvenmem, en azından RAID 1 yaparım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ev veya küçük işletme NAS cihazlarında "disk bozulursa ne olur?” diye düşünürüz; bu ölçekteki sistemlerde ise “hangi disk bugün bozulacak?” mantığıyla tasarım yapılır.

NAS cihazlarını şimdiye kadar sadece internetten gördüm. Ama attığım zımbırtıda sürekli HDD bozulacak olduktan sonra ne anladım ben? NAS cihazları da mı sıkıntılı oluyor?

1 PB ham disk kapasitesi olan bir sistemde kullanılan RAID seviyesi, yedeklilik politikası ve hot spare diskler nedeniyle kullanılabilir alan 700-800 TB seviyelerine hatta bazı senaryolarda daha da aşağıya düşebilir.

Neden bu kadar aşağıya çekilsin ki? Çok fazla aşağıya iniyor.

NAS cihazlarını şimdiye kadar sadece internetten gördüm. Ama attığım zımbırtıda sürekli HDD bozulacak olduktan sonra ne anladım ben? NAS cihazları da mı sıkıntılı oluyor?

Neden bu kadar aşağıya çekilsin ki? Çok fazla aşağıya iniyor.
Çok geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.

NAS HDD'leri sık sık bozuluyor diye bir durum yok. Şu anda elimde 54 bin saati aşmış, yüksek sıcaklıklarda (55-60°C) çalışmış diskler mevcut. Hiç sorun yaşamadım. Sağlık durumları %99 bile değil, hâlâ %100.

Evlerde genelde UPS olmadığı için elektrik kesintileri disklere zarar verebilir. Bu da disk okuyucusunun veya kafasının diski çizip veriyi okunamaz hâle getirmesine neden olabilir.

Sadece bir risk var, ona hazırlıklı olmak lazım.

Yoğun yazma ve okumada diskler çalışırken anlık bir elektrik kesintisi olursa, disk okuyucu kafası yanlış konumlanırsa sorun yaşanabilir.

Uygun ortamlarda diskler 10 yıl ve hatta daha uzun süre çalışabilir. Bahsettiğim gibi 54 bin saat çalışan disklerim, sunucumda yaklaşık 10 yıldan fazla takılı duruyordu. Sunucuyu sürekli açıp kapatmama rağmen hâlâ çalışır durumdalar. Ancak risk almak istemediğim için değiştirmeyi planlıyorum.

1. soruna gelecek olursak, "Neden bu kadar alan düşüyor?" demiştin.
RAID yapısından yapısına değişir ama şöyle anlatayım.

RAID 1'den örnek verelim:

2 adet 4 TB diskin var. RAID 1 yaptığında, bir diske yazılan veri diğer diske de birebir aynı şekilde yazılır. Toplamda 8 TB alanın olmasına rağmen kullanılabilir alanın 4 TB olur.

RAID 5 yapalım:

Bu sefer en az 3 disk gerekir.

12 TB alanın olmasına rağmen kullanılabilir alan 8 TB'a denk gelir. Kalan 4 TB ise koruma (parity) için kullanılır.

Yani yazdığım 1 GB dosya;

Önce A diskine yarısı,
Sonra B diskine kalan yarısı,
C diskine ise parity bilgisi yazılır.
Hangi disk bozulursa bozulsun, veri sağlam kalır.

Gelelim Hot Spare konusuna.

4 adet 4 TB diskimiz var.

3 diskimizi RAID 5 yapalım, 1 diskimizi ise Hot Spare olarak ayıralım.

Mevcut yapıyı inceleyelim:

A diski
B diski
C diski
D diski (Hot Spare)

1 GB veri yazınca;

A'da 500 MB,
B'de 500 MB,
C'de parity bilgisi bulunur.
A diski bozuldu.

Hot Spare otomatik olarak devreye girer ve A'nın yerini alır. B ve C üzerindeki bilgiler kullanılarak A diskinin verileri D diski üzerine yeniden oluşturulur.

Ya da C bozulursa, A ve B üzerindeki veriler kullanılarak C'nin verisi D diski üzerine yeniden oluşturulur.

Ama A diski ve C diski aynı anda bozulursa, veriler Allah'a emanet oldu; geçmiş olsun.

RAID 6 olursa, benim en sevdiğim yapı.

En az 4 disk gerekir.

4 adet 4 TB diskte;

8 TB kullanılabilir alan,
8 TB koruma alanı bulunur.

Yani 1 GB veri yazınca;

500 MB A diskine,
500 MB B diskine,
C ve D disklerine ise iki farklı parity bilgisi yazılır.
Aynı anda 2 disk bozulursa sorun olmaz, verilerin sağlam kalır.

Ama 3 disk bozulursa, yine Allah'a emanet.