Bu konuda karşılatırma yapmak istemiştim. Konuda söylenen ise fiziki disk daha iyidir denildi. Şimdi de aklıma takılan NAS cihazı ve bulut depolama var. Bir üniversitenin PC mühendisi bölümündeki hocalarının çoğunluğu(hepsi değil) bulut olarak geçti demiştim. @20424 hocam bana yardımcı oldu. Bu konuyu bir daha size sormayı da düşündüm.

Parası olan birisi NAS mı tercih eder? Yoksa Google One mı tercih eder? Ya da eski bir bilgisayarda RAID gibi bir şey olabilir mi? Atıyorum, bir profesör ortalama 95.000 TL maaş alıyor. Gidip Google One kullanmak yerine kendi NAS sunucusunu yapamaz mı? Çok mu gereksiz olur? Asıl sorma amacım kritik verileri olan kişiler olmasıydı.

@20424 yardımcı olur musunuz?

Bu insanların her yerde dosyaya erişmeye ihtiyaçları var, zamansız oldukları için de bu külfeti kaldıracak birisine ihtiyaç var. Bulut depolama bunu sunuyor. NAS cihazlarını ağ dışına açmak ve hızlıca erişmek ciddi anlamda zamanla bilgi gerektiriyor. Bunun haricinde gene maliyetlerini de unutmamak lazım. İhtiyaçlarınızı söyleyin mesela ona göre yorum yapalım.

Bu insanların her yerde dosyaya erişmeye ihtiyaçları var, zamansız oldukları için de bu külfeti kaldıracak birisine ihtiyaç var. Bulut depolama bunu sunuyor. NAS cihazlarını ağ dışına açmak ve hızlıca erişmek ciddi anlamda zamanla bilgi gerektiriyor. Bunun haricinde gene maliyetlerini de unutmamak lazım. İhtiyaçlarınızı söyleyin mesela ona göre yorum yapalım.
Benim telefonda 5 GB veri var. Gerekli olarak 2 tane 64 GB USB bellek var. Bu şekilde yedekleme yaparım. İhtiyacımı karşılıyor. Zaten her zaman yanımda USB bellek taşırım, lazım olur diye.

Dediğinize göre NAS biraz zahmetli iş galiba. Disk veya cihaz bozulacak, oydu buydu gibi.

Bulut depolama akademisyenler için çok iyi bir şey mi?

Siz mi sistem kurmak istiyorsunuz? Amacınız nedir? Kimlerle kullanacaksınız? Ev içi mi yoksa genel olarak erişmeniz mi lazım?
Ben meraktan sordum, olay nasıl işliyor diye. Tam bir amacım yok. Konuyu yanlış anlattım galiba. Sadece meraktan, bir şey yapacağımdan değil.

Ikisi birbirinden tamamen farkli kavramlar ve kesinlikle ayni islevi gormezler.

NAS yedekleme degildir. Fiziksel olarak ayni ortamda bulunan nesneleri yedekleme kabul etmekten vazgecin. NAS'i birden fazla bilgisayarin oldugu ortamda verinin ortak kullanilmasi icin atanmis ayri bir bilgisayar olarak dusunun. Siz gerektigi zaman PC'nizi yeniden baslatabiliyorsunuz. Verileriniz agda paylasiliyor iken bunu yapamazsiniz. NAS size bunu saglar.

Bulut depolama ise tamamen farkli bir kavram. Dunyanin herhangi bir yerinden erisebilirsiniz, Yanginda ya da depremde kaybetmezsiniz. NAS'a gore cok pahalidir tabii kapasite fiyati olarak.

Ikisi birbirinden tamamen farkli kavramlar ve kesinlikle ayni islevi gormezler.

NAS yedekleme degildir. Fiziksel olarak ayni ortamda bulunan nesneleri yedekleme kabul etmekten vazgecin. NAS'i birden fazla bilgisayarin oldugu ortamda verinin ortak kullanilmasi icin atanmis ayri bir bilgisayar olarak dusunun. Siz gerektigi zaman PC'nizi yeniden baslatabiliyorsunuz. Verileriniz agda paylasiliyor iken bunu yapamazsiniz. NAS size bunu saglar.

Bulut depolama ise tamamen farkli bir kavram. Dunyanin herhangi bir yerinden erisebilirsiniz, Yanginda ya da depremde kaybetmezsiniz. NAS'a gore cok pahalidir tabii kapasite fiyati olarak.
30 TB alan için aylık 2.000 TL istiyor. 2 TB alan için yıllık 2.000 TL istiyor.

Peki bulut için o kadar para vermeye değer mi? Ben 2 TB alsam bana kafi. Peki bu veri depolama konusunda, Google'a güvenmek ne kadar iyi?

Ya illa ki araya bir cloud sokmak sağlıklıdır ama sadece cloud'a güvenmek de sıkıntıdır 1 nas + 1 cloud en ideal çözüm olur bence. Ama nas'a bütçesi olmayan birisi 2 farklı sağlayıcının cloud hizmetini kullanabilir. Mesela microsoft & google (Veri mahremiyetine önem veriyorsanız bu verileri arşivleyip o arşivi de şifreleyip bu cloud hizmetlerine yükleyebilirsiniz. Ya da bu işi farklı yollardan çözen toollar vardı galiba)