Blackjaz

Becerikli
Yaklaşık 7 yıldır Turkcell Superonline Fiber kullanıcısıydım. Son 1,5 - 2 aydır internetimde problemler başladı. Ani ping fırlamaları gözlemliyordum, bazı çevrimiçi oyunlarda bağlantım kopuyordu, VoIP bağlantılarımda kopmalar yaşıyordum vs. Hız testi yaptığımda hız değerlerim iyiydi fakat bazen download veya upload latency değerlerimde yüksek değerler gözlemleyebiliyordum. Ortalama düşük olsa bile çok yüksek ping sıçramaları oluyordu. Cloudflare İstanbul sunucusuna değil de Frankfurt sunucusuna yönlendiriyordu beni. WARP'ı Zero Trust modunda kullanıp ayrılmış tünelleme yaptığımda İstanbul sunucuna bağlanıyor fakat bağlantımda kopmalar yaşıyordum, DNS çözümlemesi 500-600ms oluyordu. Tabi bu durum son 2 ay içerisinde olmaya başladı, öncesinde yoktu. Eğer tamamen VPN ile bağlanırsam sorunum düzeliyordu. Kesinlikle çözüm üretilmedi. Bende Cayma Bedelini kabul ederek kendileri ile yollarımı ayırdım.

Sürekli VoIP görüşmesi yapıyor ve Online Oyunlar oynuyorum. Stabil bir bağlantı ile düşük gecikme önemli. İnternet Servis Sağlayıcımın beni kısıtlamasını, haddinden fazla sansürlemesini istemiyorum. Bu yönden bakacak olursak hangi ISS ile yoluma devam etmem mantıklı olacaktır?

1) Türk Telekom Fiber
2) Kablonet
3) Vodafone ama Türk Telekom fiber altyapısı
4) Milenicom Türk Telekom veya Superonline fiber altyapısı veya Türk Telekom VDSL altyapısı
5) TürkNet ama Türk Telekom VDSL altyapısı

Not: Maalesef bulunduğum bölgede TürkNet'in kendi fiber altyapısı yok ve başka altyapılardan fiber hizmeti de vermiyor.

Ek Not: Tenda TX12 Pro router sahibiyim, pek bir esprisi yok ama fena değil, idare ediyor fakat DSL bağlantı desteklemiyor maalesef.

Sizce en mantıklı tercih hangisi olacaktır?

TurkNet stabil olarak biliyorum eger istanbuldaysaniz ve Esenyurt Beylikdüzü civarindaysaniz AtlantisNet'i oneririm ama altyapida sıkıntı varsa AtlantisNet icin diyorum cektiriyor bayagi.

TurkNet stabil olarak biliyorum eger istanbuldaysaniz ve Esenyurt Beylikdüzü civarindaysaniz AtlantisNet'i oneririm ama altyapida sıkıntı varsa AtlantisNet icin diyorum cektiriyor bayagi.
Maalesef İstanbul'da değilim. Tekirdağ, Çorlu'da yaşıyorum.

Bölgenizde türk telekom fiberi varsa türknet o fiber üzerinden hizmet verebiliyor.
Binada Türk Telekom fiberi var. Fakat TürkNet'te ne alt yapı sorguladığımda ne de kendileri ile iletişime geçtiğimde fiber seçeneği sunmadılar, VDSL var dediler.

Bu arada 1000 Mbps gibi hızlara ihtiyacım yok. 100 Mbps benim için kafi. Ama VDSL bağlantı bu hızı verebilecek mi emin olamadığım gibi bina ve daire altyapısını da kestiremiyorum çünkü bina yeni değil. Taahhüt yok diye deneyebilirim fakat bana ciddi masraf oluşturabilir. Hem kurulum ücreti hem de modem ücreti baya bi masraf çıkartacak.

O zaman TürkNet tercih edin. Sizin aradığınıza uygun açık ara TürkNet var çünkü.
Taahhüt yok diye deneyebilirim fakat bana ciddi masraf oluşturabilir. Hem kurulum ücreti hem de modem ücreti baya bi masraf çıkartacak.
Buna yapabileceğiniz bir şey yok. Kaldı ki Superonline'dan farklı firmaya geçtiğinizde de yine aynı kurulum ücreti vereceksiniz çünkü Superonline altyapısı ayrı bir altyapı. VDSL konusuna gelirsek hat bağlanmadan bir şey demek zor. Sorguda tahmini sonuca göre belki bir şeyler söylenebilir.
Fakat TürkNet'te ne alt yapı sorguladığımda ne de kendileri ile iletişime geçtiğimde fiber seçeneği sunmadılar, VDSL var dediler.
Fiber çalışması henüz bitmemiş olabilir.

Bugün TurkNet ekibi VDSL kurulumu için geldi fakat sinyal kötü dediği için bağlamadı. Elektrikçi çağırmamı ve daha sonra tekrar randevu oluşturmamı istedi.

Dairemden ankastreye kadar biraz mesafe var. 6 kat aşağı inecek ve karşı bloğa geçecek bir hat. Elektrikçi çağırıp yeni hat mı döşemeliyim bilemiyorum. Hem kablo masrafı olacak hem de elektrikçi ücret alacak. Bana ne kadara patlayacak bu durum kestiremiyorum açıkçası. Zaten Cat5 kablo varken böyle bir sorun görmek saçma geldi.

Türk Telekom altyapısı ile VDSL aldığım her senaryo aynı durum. Farklı alternatiflere yönelmek istediğimde de durum pek iç açıcı değil. Türk Telekom Fiber var diyor ama ankastreye kadar diyor. Teknik olarak VDSL yani, fiber kavramı yalan. Yine telefon hattından gönderecekler.

Sitemizde Kablonet de hizmet veriyor fakat TV kablolarının da iyi olduğunu düşünmüyorum. Binadaki TV sinyalleri de rezalet halde çünkü. O yüzden onların bağlantısı da işime gelmeyecek.

Bir diğer alternatifim ise Superonline Fiber altyapısını kullanmak. Turkcell Superonline son 2 ayda ciddi sıkıntı yaşattığı için kendilerini bıraktıydım. Açıkçası aynı sorunların devam edeceğini düşündüğüm için geri dönesim hiç gelmiyor. Vodafone, SOL altyapısı ile bana hizmet vermiyor. Millenicom için de hiç iç açıcı yorumlar almıyorum. Zaten Superonline omurgalarını kullandıklarından ötürü bırakma sebebimin düzeleceğini hiç sanmıyorum.

Kiracı değil de daire sahibi olsam hiç düşünmeden ankastreye kadar olan altyapımı yenilerim ama şuan için çok mantıksız geliyor. Kafam aşırı karışmış durumda. Lanet olası SOL'a geri mi dönsem bilemedim gerçekten.

Türk Telekom altyapısı ile VDSL aldığım her senaryo aynı durum. Farklı alternatiflere yönelmek istediğimde de durum pek iç açıcı değil. Türk Telekom Fiber var diyor ama ankastreye kadar diyor. Teknik olarak VDSL yani, fiber kavramı yalan. Yine telefon hattından gönderecekler.
Buna halk dilinde "çakma fiber" deniyor hocam. Aslında çekmeleri gerekiyor çünkü onların işi bu. Uğraşmamak adına size yıkmış ekip sanırım.

Şuan pek seçeneğim kalmamış gibi duruyor. SOL altyapısını tercih etmem gerek gibi.

Vodafone, SOL fiber altyapısı sunmamıştı ama bugün sundu. 100 Mbps 650 lira civarında
Millenicom, SOL fiber altyapısı ile 4. Aydan sonra yine 650 lira civarında oluyor ve 100 Mbps
Superonline kendisi 1000 Mbps 700 lira

SOL altyapısında Millenicom ve Vodafone konusunda bilgisi olan var mı? Superonline omurgalarını mı kullanıyorlar? PPPOE kullanıcı adı ve şifresi veriyorlar mı, farklı modem kullanabiliyor muyuz? Sansür politikaları nasıl? DPI uygulaması var mı? Farklı DNS kullanabiliyor muyuz? VPN bağlantılarını engelliyorlar mı?

Eğer kısıtlamalar SOL'dan farksız ise tekrar SOL'a döneceğim. En azından benzer fiyata daha yüksek hız alırım. Tabi gecikme değerlerini bundan ayrı tutuyorum. Zaten kendilerini bırakma sebebim buydu.