Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Bunu farklı bir forumda da dile getirmiştim. Bu soru etrafında çok fazla yanlış veya kesin olmayan bilgi var. Bu konu altında belki açıklığa getirebiliriz diye düşünüyorum. Sadece Turkcell Superonline ile kendi deneyimimi paylaşabilirim. Turkcell'de IPv6 zaten nadir bir şey. İki adresten örnek vereceğim.

FTTB olan adresimde IPv6 yok. IPv4 ise dinamik ama CGNAT değil. Modemi kapayıp, bekleyip, tekrar açınca gelen IP'ler ise yeni ama halen CGNAT değil. Yani kısaca CGNAT havuzunda değil. Buna rağmen ben başka nedenlerden dolayı statik IPv4 kullanıyorum bu adreste.

FTTH olan adresimde ise IPv6 tanımlı. IPv4 ise CGNAT. Reboot yapmanın bir faydası yok. Hiçbir şekilde CGNAT dışına çıkmıyor. IPv6 ise /56 Prefix'e sahip.

Diğer forumlarda konuştuklarımla anladığım kadarıyla Turkcell'de durum ya CGNAT IPv4 + IPv6, ya da sadece IPv4. Bunu böyle dememin bir diğer sebebi ise FTTH adresimden ulaştığım (web'den şikayet veya telefon fark etmiyor) bütün müşteri hizmetleri temsilcileri ne zaman statik IPv4 almak istesem hep IPv6'nın komple iptal olacağını, statik IPv4 ile IPv6'nın bir arada kullanılamadığını belirtiyor. Parasını vereceğim diyorum, gene mümkün değil diyorlar.

Yani statik IPv4 ile IPv6 kısaca şu an mümkün değil. En azından benim tecrübem Turkcell'de böyle. Türk Telekom ve TurkNet kullanan ve IPv6 bağlantısı olan başka kullanıcılar ile konuşunca onların da aynı sorunu yaşadığını gördüm.

Bunun teknik nedenlerden mi yoksa başka nedenlerden mi olduğunu merak ediyorum. Üç büyük internet servis sağlayıcısının da bu problemi yaşaması ilginç.

İnternet servis sağlayıcınız kim? Statik IPv4 istediğinizde size söylenenler ne? IPv6 ile statik IPv4 kullanabilen var mı?

Son düzenleme:
TT 1000/50 FTTH kullanıyorum. Hattımda IPv6 vardı. Dün statik IP'ye geçiş yapınca IPv6 kaldırıldı.
Bu sorunun halen çözülmemiş olması ve nerede ise her ISS'de aynı sorunun olması cidden çok ilginç.

Raporlara göre sadece VodafoneNet'te mümkün diye öğrendim.

Ekleme yapayım. Yakın zamanda adresime Turk Telekom'un FTTH altyapısı geldi ve ben de TurkNet 100 Mbps Fiber bağlattım deneme amaçlı. IPv6 hiç yok. Bu senenin başlarında çok sorun yaşadıkları için TT altyapısı kullanan herkesten iptal etmişler. Sadece GigaFiber müşterilerine IPv6 tanımlıyorlarmış şimdilik. IPv4 ise CGNAT.

Statik IPv4 fiyatları da git gide artıyor. Varsayılan fabrika ayarı olarak her ISS'in bizi CGNAT'a atması cidden can sıkıcı. Bir kaç sene öncesine kadar bugünki gibi böyle yaygın bir problem yoktu. Dinamik IP almak halen mümkündü eskiden. Ama şimdi sadece CGNAT var, çoğu ISS böyle şu an. Madem bu kadar CGNAT dayatacaklar, bari IPv6 yaygın olsun ama o da yok. Hepsinde nadir, bir tek Turk Telekom çok hızlı bir şekilde aktifleştirmeye başlamış araştırmalarıma göre.

Verebilmeleri gerekiyor aslında. Eğer iş teknik bir sıkıntıysa bilmiyorum. TürkNet VDSL üzerinde 3 yıldan fazladır Statik IP kullanıyorum ve yanında sorun çıkana kadar 2 yıl civarı IPv6 kullandım ve sorun çıkmamıştı. Testlerde de gayet sorunsuz görünüyordu. Dediğim gibi Türk Telekom tarafında tanımsal bir sorun yüzünden Statik + IPv6 verilemiyorsa teknik bir şey olabilir arkasında.

Verebilmeleri gerekiyor aslında. Eğer iş teknik bir sıkıntıysa bilmiyorum. TürkNet VDSL üzerinde 3 yıldan fazladır Statik IP kullanıyorum ve yanında sorun çıkana kadar 2 yıl civarı IPv6 kullandım ve sorun çıkmamıştı. Testlerde de gayet sorunsuz görünüyordu. Dediğim gibi Türk Telekom tarafında tanımsal bir sorun yüzünden Statik + IPv6 verilemiyorsa teknik bir şey olabilir arkasında.
TürkNet'in (veya herhangi bir TT altyapısı kullanan ISS'in) CGNAT, statik IPv4, IPv6 vb gibi şeyler için TT ile bir alakası yok. Tamamıyla ISS'e bağlı şeyler bunlar. TT yüzünden değil yani bu. Aynı sorun SuperOnline'da da var, komple kendi altyapısı.

VodafoneNet ise hem TT hem SOL altyapısı üzerinden statik IPv4 + IPv6 verebiliyor. Ama onların da IPv6 olan müşteri sayısı zaten çok çok az. O yüzden tartışılacak bir ISP değil.

Routing, IP bloğu, vb bunlar tamamıyla ISS'e bağlı şeyler. Yerleşik altyapı sağlayacısının bir etkisi yok.

Yani ikisini birlikte verememe sebepleri tamamıyla kendi suçları. Esasında suç bile denemez. Müşteri hizmetlerinin L3 network ekiplerini rahatsız etmeme emirleri var. Çoğu ISS'te çalışma ortamı böyle, çünkü Türk usulu böyle. "L3 ve yüksek ekipleri gereksiz şeylerle rahatsız etmeyin, kıyamet kopmadığı sürece ulaşmayın" diye emir geliyor. Yoksa prim, bonusa falan elveda deyin, hatta işten bile kovulabilirsiniz. O yüzden MH hep size "hız testi yapalım, kablo takalım, modem değiştirelim, ping yapalım, traceroute yapalım" diyor. Yapabilecek başka şeyleri yok. Bir elleri kelepçeliler.

Eğer şanslı iseniz ve yetenekli bir MH'ye denk gelirseniz size hem IPv6 ve hem statik IPv4 tanımlatabiliyor. Ama %99.99'u önündeki kılavuz dışına çıkamadığı veya inatla çıkmadığı için bunu beceremiyorlar. Bunu deneyip başaranlar oldu, DonanımHaber'de var birkaç örneği.

Kısaca "teknik" bir sorun yok. Teknik olarak mümkün bir şey hem statik IPv4 ve IPv6. Kendiniz de zaten yıllardır aldığınızı yazmışsınız. Sorun tamamıyla bürokrasi.

TürkNet'in (veya herhangi bir TT altyapısı kullanan ISS'in) CGNAT, statik IPv4, IPv6 vb gibi şeyler için TT ile bir alakası yok. Tamamıyla ISS'e bağlı şeyler bunlar. TT yüzünden değil yani bu. Aynı sorun SuperOnline'da da var, komple kendi altyapısı.
Zaten yukarıda da söyledim Türk Telekom tarafında sıkıntı vardır diye. Diğer ISS'lerde bu sorun yoktu.
VodafoneNet ise hem TT hem SOL altyapısı üzerinden statik IPv4 + IPv6 verebiliyor. Ama onların da IPv6 olan müşteri sayısı zaten çok çok az. O yüzden tartışılacak bir ISP değil.
Zaten tanımlama otomatik oluyor. Kalkıp desteğe sorarsanız ya anlamayacaktır ya da Statik IP istediğinizi sanacaktır.
Yani ikisini birlikte verememe sebepleri tamamıyla kendi suçları. Esasında suç bile denemez. Müşteri hizmetlerinin L3 network ekiplerini rahatsız etmeme emirleri var. Çoğu ISS'te çalışma ortamı böyle, çünkü Türk usulu böyle. "L3 ve yüksek ekipleri gereksiz şeylerle rahatsız etmeyin, kıyamet kopmadığı sürece ulaşmayın" diye emir geliyor. Yoksa prim, bonusa falan elveda deyin, hatta işten bile kovulabilirsiniz. O yüzden MH hep size "hız testi yapalım, kablo takalım, modem değiştirelim, ping yapalım, traceroute yapalım" diyor. Yapabilecek başka şeyleri yok. Bir elleri kelepçeliler.
Bunda bile leşiz gerçekten.
Eğer şanslı iseniz ve yetenekli bir MH'ye denk gelirseniz size hem IPv6 ve hem statik IPv4 tanımlatabiliyor. Ama %99.99'u önündeki kılavuz dışına çıkamadığı veya inatla çıkmadığı için bunu beceremiyorlar. Bunu deneyip başaranlar oldu, DonanımHaber'de var birkaç örneği.
Zaten genelde de pek anlamıyorlar. Diyorum ya v6 sorsanız anlamayıp Statik istediğinizi sanacaktırlar. TürkNet'i bu konuda taktir ediyorum çünkü anlıyorlar yani ve tanımlayabiliyorlar(dı).
Kısaca "teknik" bir sorun yok. Teknik olarak mümkün bir şey hem statik IPv4 ve IPv6. Kendiniz de zaten yıllardır aldığınızı yazmışsınız. Sorun tamamıyla bürokrasi.
Olmazsa olmaz bir sektörde bile bu kadar geri kalmışlık yani ne bileyim. İnsan utanır bu ne diye ama utanma duyguları da yok. :)

Zaten yukarıda da söyledim Türk Telekom tarafında sıkıntı vardır diye. Diğer ISS'lerde bu sorun yoktu.

Zaten tanımlama otomatik oluyor. Kalkıp desteğe sorarsanız ya anlamayacaktır ya da Statik IP istediğinizi sanacaktır.

Bunda bile leşiz gerçekten.

Zaten genelde de pek anlamıyorlar. Diyorum ya v6 sorsanız anlamayıp Statik istediğinizi sanacaktırlar. TürkNet'i bu konuda taktir ediyorum çünkü anlıyorlar yani ve tanımlayabiliyorlar(dı).

Olmazsa olmaz bir sektörde bile bu kadar geri kalmışlık yani ne bileyim. İnsan utanır bu ne diye ama utanma duyguları da yok. :)
IPv6 vardı ama bir aylık statik ip lazım olunca statik ip aldım ve ipv6 gitti. Ay sonunda statik ipyi iptal ettim ve 2 hafta oldu ipv6 gelmedi bir türlü. Bir iki kere desteği arayıp sordum da wifi6 mı statik ip mi falan dediler en son pes ettim. Apartmanda herkeste ipv6 var ama ben bir kere statik ip hizmeti aldım diye artık hizmeti iptal etsem de ipv6 alamıyorum.

IPv6 vardı ama bir aylık statik ip lazım olunca statik ip aldım ve ipv6 gitti. Ay sonunda statik ipyi iptal ettim ve 2 hafta oldu ipv6 gelmedi bir türlü. Bir iki kere desteği arayıp sordum da wifi6 mı statik ip mi falan dediler en son pes ettim. Apartmanda herkeste ipv6 var ama ben bir kere statik ip hizmeti aldım diye artık hizmeti iptal etsem de ipv6 alamıyorum.
Tanım sorunu olabilir. Beklemekten başka çare yok. İlk çıktığında TürkNet'e rica etsem yetiyordu. Statik + v6 kullanmıştım sorunsuz.