Bana kalırsa Steam Deck'in en büyük avantajı güç değil verimlilik. Daha uzun pil ömrü sunuyor temelde eşit watt değerlerinde. ROG Ally daha güçlü olabilir ama her zaman daha iyi anlamına gelmiyor. Kullanım amacına göre Steam Deck'in ciddi avantajları var.

O zaman avantajları diyemeyiz avantajı deriz. Ayrıca Steam Deck yaşlı bir cihaz verimli falan da değil o kadar güçsüz ve 7nm üretim sürecine sahip yani sadece güçsüz olduğu için verimli diyebiliyorsun lakin ASUS ROG Ally çok daha verimli bir cihaz.

Optimizasyon dediği de boş iş şu an çoğu oyunda zaten Auto detect denen olay var ayrıca Steam Deck hazır ayarlarıyla bile yeni nesil oyunlarda kötü bir iş çıkarıyor çünkü tekrar söylüyorum cihaz eski.

O zaman avantajları diyemeyiz avantajı deriz. Ayrıca Steam Deck yaşlı bir cihaz verimli falan da değil o kadar güçsüz ve 7nm üretim sürecine sahip yani sadece güçsüz olduğu için verimli diyebiliyorsun lakin ASUS ROG Ally çok daha verimli bir cihaz.
Verimlilik sadece üretim süreci veya ham performansla ölçülmez. Performans başına güç tüketimi de verimliliğin bir parçasıdır. Steam Deck'in daha düşük TDP'de uzun pil ömrü sunabilmesi ve SteamOS'un güç yönetiminin iyi optimize edilmesi bunun örneği. ROG Ally daha güçlü bir cihaz, buna itirazım yok. Ancak daha güçlü olması otomatik olarak daha verimli olduğu anlamına gelmez. Zaten birçok bağımsız testte düşük TDP değerlerinde Steam Deck'in pil ömrü ve performans ile watt dengesi oldukça başarılı. Bu yüzden ROG Ally daha güçlü demek doğru, ama her açıdan daha verimli demek o kadar net bir ifade değil.

Optimizasyon dediği de boş iş şu an çoğu oyunda zaten Auto detect denen olay var ayrıca Steam Deck hazır ayarlarıyla bile yeni nesil oyunlarda kötü bir iş çıkarıyor çünkü tekrar söylüyorum cihaz eski.
Auto Detect ile optimizasyon aynı şey değil. Auto Detect sadece sistemine göre grafik ayarlarını öneriyor. SteamOS'un yaptığı shader cache, Proton optimizasyonları, güç yönetimi ve oyun profilleri bambaşka şeyler. Zaten 2022 çıkışlı ve 15W TDP'li bir el konsolu. Buna rağmen birçok oyunu oynanabilir seviyede çalıştırabiliyor. ROG Ally daha güçlü olabilir ama daha güçlü olması Steam Deck'in optimizasyon avantajını ortadan kaldırmıyor.

Verimlilik sadece üretim süreci veya ham performansla ölçülmez. Performans başına güç tüketimi de verimliliğin bir parçasıdır. Steam Deck'in daha düşük TDP'de uzun pil ömrü sunabilmesi ve SteamOS'un güç yönetiminin iyi optimize edilmesi bunun örneği.
Hala SteamOS diyorsun lakin dediğim gibi cihazda bazzite kullanmadan bu yorum doğru değil.

Her açıdan daha verimli demek o kadar net bir ifade değil.
Her açıdan demedim lakin güç başına sunduğu performansa bakarsak aralarında dağlar kadar güç farkı var.

Auto detect ile optimizasyon aynı şey değil. Auto detect sadece sistemine göre grafik ayarlarını öneriyor. SteamOS'un yaptığı shader cache, Proton optimizasyonları, güç yönetimi ve oyun profilleri bambaşka şeyler.
Bunların hepsini Bazzite'da yapabiliyor :)

ROG Ally daha güçlü olabilir ama daha güçlü olması Steam Deck'in optimizasyon avantajını ortadan kaldırmıyor.
Ben asıl optimizasyon dediğimiz şeyi Switch veya PlayStation gibi cihazlarda ki şeye derim onlar tamamen cihaza özel çıkan oyunlara sahip ki Steam Deck asıl böyle olsa bence başarıya ulaşırdı. Lakin dediğim gibi istediğin kadar shader cache yap ROG Ally'da oyunu oynarken shader cache yapmıyor mu? Birkaç dakika sonra o durum zaten eşitleniyor. Güç yönetiminde ROG Ally yine açık ara daha üstün Undervolt'a bile izin veriyor.

Hala SteamOS diyorsun lakin dediğim gibi cihazda bazzite kullanmadan bu yorum doğru değil.

Her açıdan demedim lakin güç başına sunduğu performansa bakarsak aralarında dağlar kadar güç farkı var.

Bunların hepsini Bazzite'da yapabiliyor :)

Ben asıl optimizasyon dediğimiz şeyi Switch veya PlayStation gibi cihazlarda ki şeye derim onlar tamamen cihaza özel çıkan oyunlara sahip ki Steam Deck asıl böyle olsa bence başarıya ulaşırdı. Lakin dediğim gibi istediğin kadar shader cache yap ROG Ally'da oyunu oynarken shader cache yapmıyor mu? Birkaç dakika sonra o durum zaten eşitleniyor. Güç yönetiminde ROG Ally yine açık ara daha üstün Undervolt'a bile izin veriyor.
Bazzite'ın iyi olduğunu zaten inkâr etmiyorum. Ama Bazzite, SteamOS değil. Steam Deck'in avantajı bu optimizasyonların kutudan çıktığı gibi hazır gelmesi. ROG Ally'da aynı deneyime ulaşmak için işletim sistemi değiştirmen gerekiyor. Güç başına performans diyorsan bunu sadece FPS olarak değerlendiremezsin. Pil ömrü, güç tüketimi ve performansın birlikte değerlendirilmesi gerekir. Düşük TDP'de Steam Deck'in hâlâ çok rekabetçi olduğu birçok test var. Shader cache konusunda da mesele sadece ilk açılıştaki derleme değil. Steam'in önceden dağıttığı shader cache paketleri sayesinde birçok oyunda stutter daha az yaşanıyor. Windows'ta sonradan derlenmesi aynı şey değil. Undervolt desteği güzel bir özellik ama bu da Steam Deck'in optimizasyonu yok anlamına gelmiyor. Bir cihazın daha fazla ayar sunması, diğer cihazın optimize olmadığı anlamına gelmez. ROG Ally daha güçlü bir cihaz; Steam Deck ise daha entegre ve verimliliğe odaklı bir cihaz. İkisi farklı kitlelere hitap eden cihazlar.