Geçtiğimiz günlerde Amazon üzerinden SteelSeries Rival 3 Wireless Gen 2 satın aldım. Ancak cihazı kullanmaya başladığımdan beri can sıkıcı bir sorunla karşılaştım. Bilgisayarı ilk açtığımda fare hiçbir şekilde tepki vermiyordu. Aygıt Yöneticisi'ne girdiğimde USB alıcının (dongle) sistem tarafından hiç görülmediğini fark ettim. Ne zaman dongle'ı kasadan fiziksel olarak çıkarıp tekrar taksam, cihaz anında tanınıyor ve sorunsuz çalışmaya başlıyordu.
Sistemimde MSI anakart ve i3 12100F işlemci kullanıyorum. Belki yazılımsal veya güç yönetimiyle alakalıdır diye yapılabilecek tüm adımları denedim:
Aygıt Yöneticisi üzerinden USB kök hub ve diğer ilgili aygıtların "güç kazancı sağlamak için bilgisayar bu aygıtı kapatsın" tiklerini kaldırdım.
Denetim Masası'ndan Windows'un "hızlı başlatma" özelliğini tamamen kapattım.
BIOS'a girip ErP Ready ve Fast Boot seçeneklerini devre dışı bıraktım.
Hem USB 3.0 hem de USB 2.0 portlarında ayrı ayrı denemeler yaptım.
En son çare olarak PowerShell üzerinden bir script ile anakartın USB kontrolcüsüne (extensible host controller) reset atıp zorla donanım taraması yaptırmayı denedim.
Sonuç: Maalesef hiçbiri işe yaramadı. Sorunun işletim sistemiyle, Windows güç ayarlarıyla veya BIOS ile alakası yok. Farenin alıcısında donanımsal bir "soğuk başlatma (cold boot)" arızası var. Anakart ilk gücü verdiğinde dongle'ın içindeki devre uyanamıyor; illa fiziksel olarak çıkar-tak yapıp elektriği kesip yeniden vermek gerekiyor.
SteelSeries destek ekibi Türkiye'ye doğrudan donanım gönderimi yapmadığı için satıcıyla çözmemi söyledi. Ben de cihazı Amazon'dan aldığım için para iadesiyle uğraşmayıp müşteri hizmetleri üzerinden doğrudan kusurlu ürün değişimi talep ettim.
Benzer bir "açılışta fare görmeme" sorunu yaşayan ve çıkar-tak yapınca düzeldiğini fark eden arkadaşlar varsa; yazılımla, formatla veya BIOS ayarlarıyla boşuna vakit kaybetmeyin. Sorun tamamen dongle'ın güç devresindeki fabrikasyon bir hata. Vakit kaybetmeden garantiye veya iade/değişime gönderin.
Bu kronik bir sorun. Aynısı bende de mevcut. Tak çıkar yapmadığınız sürece düzelmiyor. Ürün değişikliği sorununuzu çözer mi bilmiyorum. Bana da ürün değişimi yaptılar lakin düzelmedi. Ben de kullanmayı bıraktım, Teknosa'dan ucuza bulduğum İnca fareyi kullanıyorum .
Bu kronik bir sorun. Aynısı bende de mevcut. Tak çıkar yapmadığınız sürece düzelmiyor. Ürün değişikliği sorununuzu çözer mi bilmiyorum. Bana da ürün değişimi yaptılar lakin düzelmedi. Ben de kullanmayı bıraktım, Teknosa'dan ucuza bulduğum İnca fareyi kullanıyorum .