Stoacı bir yaşam sürüyorum. Bu hayatımdan memnunum. Farklı bir hayatım olsaydı ondan da memnun olurdum.
Güzelmiş.

Stoacı bir yaşam sürüyorum. Bu hayatımdan memnunum. Farklı bir hayatım olsaydı ondan da memnun olurdum.
Biraz özetleyecek olursak Stoaciligi sizden okuyalım?

Hayır memnun olmadığım bir hayattayım. 0 gençlik yaşadım en çok koyan bu.
Şu anki hayatınız nasıl?

Son düzenleme:
Stoacılığı benden değil de Marcus Aurelius, Seneca, Epiktetos'tan okursanız çok daha faydalı olur sizin için. Gerçi direkt onları okumak biraz kafa karışıklığı yapabilir bu yüzden benim başlangıç önerim şu kitap: Güzel Yaşam Kılavuzu – Antik Stoacı Sevinç Sanatı daha sonra Marcus Aurelius, Seneca, Epiktetos okuyun.
Peki sağolun. Benim birkaç gündür aklımı kurcalayan ve merak ettiğim başka sorular var da. Merakımdan ötürü Epstein olaylarinin detaylarını merak ettim ancak işin psikolojiye varan şu kısımlarından sizden bilgi almak isterim.
Pedofililik ve ileri derecede çocuk seviciliği doğuştan mı geliyor? İnsanda pedofililik nasıl oluşuyor? Doğuştan ise pedofili olan herkes suçlu sayılabilir mi ya da suçlu olmaya aday mı? Epstein gibi insanlar ve ona çanak tutan, adada adı geçen diğer ünlüler nasıl bu kadar ileri gidebiliyor?
Pedofililigin tedavisi var mı mesela? Epstein Adası suclularinin olaylarını bu sorularıma temas ederek açıklama ve ayrıca bu sorularımı cevaplandirirsaniz sevinirim. Bu işin psikolojik ve bilimsel boyutu kafamı son derece kurcaladı da.

Peki sağolun. Benim birkaç gündür aklımı kurcalayan ve merak ettiğim başka sorular var da. Merakımdan ötürü Epstein olaylarinin detaylarını merak ettim ancak işin psikolojiye varan şu kısımlarından sizden bilgi almak isterim.
Pedofililik ve ileri derecede çocuk seviciliği doğuştan mı geliyor? İnsanda pedofililik nasıl oluşuyor? Doğuştan ise pedofili olan herkes suçlu sayılabilir mi ya da suçlu olmaya aday mı? Epstein gibi insanlar ve ona çanak tutan, adada adı geçen diğer ünlüler nasıl bu kadar ileri gidebiliyor?
Pedofililigin tedavisi var mı mesela? Epstein Adası suclularinin olaylarını bu sorularıma temas ederek açıklama ve ayrıca bu sorularımı cevaplandirirsaniz sevinirim. Bu işin psikolojik ve bilimsel boyutu kafamı son derece kurcaladı da.
Çok nazik ama bir o kadar da önemli bir konu bu. Öncelikle pedofili dürtü ve cinsel yönelim bozukluğudur. Doğuştan olup olmadığı ile ilgili farklı bilimsel çalışmalar var. Örneğin bazı MR çekimlerinde pedofili olan insanlarda nöronlar arası iletişim farklılıkları tespit edilmiş. Yine bazı çalışmalar da pedofilinin genetik yatkınlıklar sonucu oluştuğunu ortaya koyuyor. Benim kendi yorumum pedofilinin 0-6 yaş arasında yaşanan travmalar, istismarlar sonucu oluştuğu yönünde. Benim görüşümde olan çalışmalar da azımsanmayacak kadar çok. Ne kadar modern psikoloji kuramları ortaya atılsa da Freud'un Psikanalitik Kuramı hiçbir zaman eskimiyor ve er ya da geç ona hep temas etmek zorunda kalıyoruz. Suç ile ilgili sorunuza gelirsek, pedofili eyleme döküldüğünde hukuki olarak dünyanın her yerinde ağır bir suçtur. Pedofili teşhisi konulup bununla mücadele eden insanlar yani eyleme dökmeyenler zaten cezalandırılmaz. Burada bireyin kendi durumunun farkında olması ve bununla mücadele etmesi, durumunu kontrol altına almaya çalışması söz konusu. Bunun dışında cinsel dürtüleri baskılayan ilaç tedavileri de mevcut. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ilaç tedavisinin cinsel yönelimi tedavi etmesi değil, bastırması. Yani ağrı kesicilerin ağrıyı geçirmesi ama ağrıya sebep olan fizyolojik durumu ortadan kaldırmaması gibi düşünün. Bu yüzden ne kadar tedavi denilebilir bu da bir soru işareti.

Bu konuda size birkaç kaynak önermek isterim vaktiniz olursa göz atabilirsiniz:

Tenbergen G, Wittfoth M, Frieling H, Ponseti J, Walter M, Walter H, Beier KM, Schiffer B, Kruger TH. The Neurobiology and Psychology of Pedophilia: Recent Advances and Challenges. Front Hum Neurosci. 2015 Jun 24;9:344. doi: 10.3389/fnhum.2015.00344. PMID: 26157372; PMCID: PMC4478390.

Cantor JM, Blanchard R. White matter volumes in pedophiles, hebephiles, and teleiophiles. Arch Sex Behav. 2012 Aug;41(4):749-52. doi: 10.1007/s10508-012-9954-2. PMID: 22476520.

Scarpazza C, Finos L, Genon S, Masiero L, Bortolato E, Cavaliere C, Pezzaioli J, Monaro M, Navarin N, Battaglia U, Pietrini P, Ferracuti S, Sartori G, Camperio Ciani AS. Idiopathic and acquired pedophilia as two distinct disorders: an insight from neuroimaging. Brain Imaging Behav. 2021 Oct;15(5):2681-2692. doi: 10.1007/s11682-020-00442-z. Epub 2021 Jan 28. PMID: 33507519; PMCID: PMC8500885.

Ayrıca başrollerini Kate Winslet ve Jennifer Connelly gibi oyuncuların paylaştığı Little Children filminde de bu konuya dramatik bir şekilde yaklaşıyorlar. Bu filmi de izlemenizi tavsiye ederim.

Epstein Adası suçlularının yaşadığı durumsa sadece pedofili ile açıklanmamalı. Oradaki suçluların yaşadıkları şey, zenginlik, güç ve sınırsızlık çerçevesinde değerlendirilen hubris sendromu olarak yorumlanabilir. Pedofili sürecini kontrol altına almak için elimizdeki en büyük duygusal güç olan empatiden yoksundur bu insanlar.