Selam dostlar,

Bu sefer cam tavan ve Sunroof bulunan araçlara değineceğim. Artık çok popüler biliyorsunuz. Lakin bu özelliğinde bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Bu yazı otomotiv sektöründe ki deneyimlere dayanacaktır. Hususi olarak kendi son 3 aracımda cam tavan ve Sunroof kullandım. Hala da sabit cam tavan kullanıyorum. Çalıştığım şirketlerde kullandığım ve deneyimler de yer alacak.

Olabildiğince basit ve sade şekilde anlatmaya çalışacağım.

İyi hafta sonları dilerim şimdiden.

:şimşek: PANORAMİK SABİT CAM TAVAN VE PERDE​

Şu anda ben de bu şekilde aktif olarak kullanıyorum. Cam tavanlı araç alınacaksa, bu şekilde tavsiye ediyorum. Bakım ihtiyacı yok, perde var, kalın camlar tercih ediliyor. Bunlarda hareketli perde dışında bir parça olmadığı için, başınızı ağrıtma ihtimali kırılma dışında yok. Perdeye rağmen yine de sıcak olabiliyor, perde bile bazen kurtarmıyor.

nissan quashqai Panoramik cam tavan.webp

🚗 Artılar;

En önemlisi ferahlık kazanıyorsunuz. Özellikle yağmurlu havalarda, güneşli havalarda, kapalı havalarda iç kısma ferahlık katıyor. Arabanın görünüşünü bile etkiliyor. Özellikle bazı araçlarda tercih sebebi oluyor. Bakım derdi yok. Pratik ve basit. Hacim büyük olduğu için, ferahlık artıyor. Perde hariç hareketli parça yok. Bakım konusunda da camın birleştiği bölgeler kontrol edilebilir arada. İç kısma sızdırma yapıyor mu, ona bakılabilir. Hareketli cam tavan/Sunroof modelleri gibi kesinlikle değil. Öyle ekstra bir bakıma ihtiyaç duymaz. Ama her şey güllük gülistanlık değil tabi. Realist olmakta her zaman yarar var. Genelde düz cam oldukları için, iç hacimden çalmazlar. Hareketli cam tavan gibi, ekstra yer açılması gereken durumlar olmayabilir.

🔩 Eksiler;

Araba alırken daha fazla para ödüyorsunuz. Özellikle yaz/kış sıcaklık değerlerine direkt etki ediyor. Yazın serinletmek zor, kışın ısıtmak keza yine uzun sürebiliyor. Çok sert cisim temaslarında onlar da zarar görebilir. Cam tavanda komple değiştirmek zorunda kalırsınız. İkinci el ilanlarda görürsünüz cam tavanı değiştirilmiştir diye, detaylı baktırmak lazım. Şimdi araçların belirli bir rijitlik seviyesi vardır. Ciddi kazalı ise araç, onda cam tavan önermem. Esneme esnasında, o camlar için sıkıntılı bir durumdur. Alırken cam tavanlı, mümkünse kazasız olanı almak lazım. Ve şimdi artık perdesiz araçlar çıktı. Yok teknolojik cam var, işte efendim özel materyaller ile üretilmiştir diye. Aşırı sıcak olduğu için Caddy aracını arkadaşım sattı. Perdesi yok camında. Cam tavanlı araç alırken, ben perdesiz araç almam şahsen. Hatta bakın bir çok araç için dışarıdan alıp takabileceğiniz perdeler satılıyor artık. Bu tiplerde su sızdırma düşük ihtimaldir.

teslamodelsroof2.webp

:termometre:AÇILIR CAM TAVAN​

Şimdi piyasada boydan boya tavan bölgesini kaplayan bir çok çeşit vardır. Kimisi buna panoramik cam tavan der, kimisi Sunroof der. Ufak bir karışıklık maalesef var. Bazılarında ön kısımda cam açılır, arka taraf sabittir. İki parçalı modeller var. Açık konuşmak gerekirse en tavsiye etmediğim türdür. Onun da artıları ve eksileri var çünkü. Gerçekçi olmalıyız araba konusunda, çok para veriyoruz artık. Paramız değerli ve önemli.

sunroof-bakimi-nasil-yapilir.webp

⚙️ Artılar; Sabit cam tavana göre ekstra olarak açılabilmesidir. Özellikle yaz aylarında taze hava girişi sağlar. Güzel bir görünüm elde edersiniz. Sabit cam tavana nazaran majör olarak açılması diyebilirim. Bazı araçlara ciddi manada yakışıyor. Satarken talep görür.

📎 Eksiler: Kesinlikle maliyetlerdir. Çoğu insan bilmez ama açılır cam tavan ve Sunroof modellerinde bakım gerekir. En kötü senede 1 kere kontrol edilmeli. Giderleri tıkalı ise açılmalı, hareketli parçalara bakılmalı. Bakımsız açılır Cam tavanlı/Sunroof araç alınmaz. Hareketli parça eşittir bozulma riski çünkü. Üstüne tüp düşüp, kırılan açılır cam tavan/Sunroof araçlar var. Örnekler çok, izleyebilirsiniz. Zaten ciddi kazası var ise özellikle açılır olanlar test edilmeli. Döşemelerine bakın alacağınız zaman. Sızdırma ihtimali daha da yüksek bunlarda. Özellikle belirli hızlar üzerinde ses yapabiliyorlar. Ve bazı modellerde maalesef baş mesafesinden çalabiliyor, yer kaplıyorlar iç döşeme tarafında. Tamamen tasarım ve markaya bağlı. Girintili, çıkıntılı olabiliyor çünkü.

basina-tup-dusen-adam-2090130.webp

:kumsaati:SUNROOF​

Minik şekilde açılırlar. Bunlarda genelde hava alma tadındadırlar. Açık konuşmak gerekirse, çok ufak olurlar. Açılma payları düşüktür. Farklı markalarda yarım açılabilir. Bazı markalar güvenlik nedeni ile birlikte sadece Sunroof koyduk diyebiliyor. Bazıları daha uygun maliyet nedeni ile seçebiliyor. Güncel otomobillerde artık azalmaya başladılar. Genelde firmalar daha büyük tercih ediyorlar. Boydan boya camları çok görüyoruz. Özellikle eski araçlarda çok görüyoruz bunları.

view-of-a-driving-woman-through-sunroof-2023-11-27-05-18-24-utc.webp

🔺 Artılar; Yaz aylarında keyifli oluyor. Çok ekstrem söylenecek şeyler yok aslında bunun için. Biraz modası geçmeye başladı bile diyebiliriz. Özellikle sigara içenler için iyi bir özellik. Havalandırma görevi görüyorlar. Küçük yapısı bazılarına göre daha güzel.

🔉Eksiler; Bunlarda da hareketli parçalar vardır. Özellikle eski araçlarda çok kullanıldılar. Su almalar, mekanizma bozulması, ses yapma ihtimalleri derken yine liste uzar gider. Sızdırmazlık testine kadar yapabilirsiniz. Yine baş mesafesi çalanlar olabilir, kontrol edilmeli.

peugeot-206-1-4-lx-5dr-electric-sunroof-bleu_8751077045.webp

:güç:HEVES İLE SATIN ALMAK​

Özellikle insanların hevesle satın aldığı ama hevesi geçince kullanmadığı özelliktir. Bir çok insan 3-5 ay sonra perdesini bile açmıyor. Unutuluyor çoğu zaman. Tabi herkes için geçerli değil bu durum. Ama sırf heves için satın almayın derim, yoksa unutursunuz. Perdesi açık kalır aracın içi pişer sıcaktan, camı açık unutursunuz yağmur yağar, kafanıza tüp düşebilir yolda giderken. Yani gerçekten kullanmayı düşünmüyorsanız boşuna paranızı harcamayın. Heves ile alınabilecek bir donanım değil kesinlikle, onun altını çizebilirim.

Yeni_Citroen-Berlingo_15.webp

:dansedenadam:SON SÖZLER

Açık konuşmak gerekirse aldığım son 2 araçta mecbur olduğum için aldım. Çünkü full paketlerde opsiyon değildi. Full paket alınınca, birlikte geliyordu. Ayırabilseydim, almazdım. Boş paketli araçlar tercihim olmuyor mümkünse. Ben alınmaması taraftarıyım normalde. Çünkü eksi yönleri, artı yönlerinden daha ağır basıyor. Ama bazı araçlarda işte en üst paketlerde standart geliyor maalesef. Hem dolu paket, hem cam tavansız diyemiyorsunuz. Umarım beğenmişsinizdir. Benim önerim mümkünse hiç almayın. Alırsanız sabit cam tavan ve perdeli model alın yönünde olur. Perdesiz cam tavan ben önermiyorum. Tabii zevkler ve renkler tartışılmaz.​

Son düzenleyen: Moderatör: