Yoshi

Çalışkan
Sağlıklı günler herkese. Benim birkaç tane yazılım projem var ve bunları kiraladığım deactivate server'da barındırıyorum ama iş sayısı arttığı için ve kendime ait bir tane büyük çaplı bir yazılım projesi olduğundan kendi sunucumu kurmak istiyorum. Amacım kendi programımı çalıştırmak + müşterilerin uygulamalarını çalıştırmak ama bu işler derya deniz olduğunda şu an tıkandım. Hangi özelliklere sahip cihazlar almalıyım, kaç tane almalıyım, monitoring sunucusu kurmam gerekli mi gibi bir sürü soru var. Olaylar allak bullak oldu. Bu konularda bilgili birileri yardımcı olursa çok sevinirim. Tekrardan herkese sağlıklı günler dilerim.

Başlangıçta tek güçlü bir sunucu kurup tüm uygulamaları Docker ile izole şekilde çalıştırman en mantıklısı olur. Veritabanını ayrı tutup düzenli yedek almalı ve sistemi izlemek için bir monitoring altyapısı kurmalısın, iş büyüdükçe de ikinci sunucu ekleyerek sistemi parçalara ayırıp ölçeklendirebilirsin.

Amacım kendi programımı çalıştırmak + müşterilerin uygulamalarını çalıştırmak ama bu işler derya deniz olduğunda şu an tıkandım. Hangi özelliklere sahip cihazlar almalıyım, kaç tane almalıyım, monitoring sunucusu kurmam gerekli mi gibi bir sürü soru var. Olaylar allak bullak oldu. Bu konularda bilgili birileri yardımcı olursa çok sevinirim. Tekrardan herkese sağlıklı günler dilerim.
Farkli yazilimlari izole calistirmak istiyorsan Docker kullan. Birden fazla container ile yonetmek istiyorsan Docker Compose kullan.
Birden fazla sunucu ile clustering yapmak istiyorsan ve scalingi Docker yapsin diyorsan, Docker Swarm kullan. Advanced seviyede pod lifecycle, horizontal scaling istiyorsan Kubernetes kullan. Kubernetesim tek binary olsun, oyle buyuk ise ihtiyacim yok diyorsan K3S kullan.

Eger oyle uzun islere gerek yok, sadece deploymentleri yoneteyim, kolay bir Vercel'vari dashboardim olsun diyorsan Dokploy kullan. Otomatik certbot, guzel deployment mantigi, Git entegrasyonu, veritabani deploymenti gibi bir suru ozelligi var, anlat anlat bitmez.
Hangi özelliklere sahip cihazlar almalıyım, kaç tane almalıyım, monitoring sunucusu kurmam gerekli mi gibi bir sürü soru var. Olaylar allak bullak oldu. Bu konularda bilgili birileri yardımcı olursa çok sevinirim. Tekrardan herkese sağlıklı günler dilerim.
Monitoringi genellikle Grafana ile halledebilirsin. Sunucu ve app metriclerini Prometheus ile Grafana'da grafik seklinde izleyebilir + AlertManager ile olasi sorunlarda otomatik bildirim vermeyi saglayabilirsin.

Tam olarak kac appin var, ne gibi bir layout istiyorsun, daha detayli bilgi verirsen yardimci olabiliriz.

Başlangıçta tek güçlü bir sunucu kurup tüm uygulamaları docker ile izole şekilde çalıştırman en mantıklısı olur. Veritabanını ayrı tutup düzenli yedek almalı ve sistemi izlemek için bir monitoring altyapısı kurmalısın, iş büyüdükçe de ikinci sunucu ekleyerek sistemi parçalara ayırıp ölçeklendirebilirsin.

Peki hocam 1 tane güçlü sunucu + 1 tane veritabanları için + 1 tane Backup için + 1 tanede monitoring yapısı yerine 1 tane bayağı güçlü bir sunucu alıp 4 tane içinde sanal yapsam nasıl olur?

Farkli yazilimlari izole calistirmak istiyorsan docker kullan. Birden fazla container ile yonetmek istiyorsan docker compose kullan.
Birden fazla sunucu ile clustering yapmak istiyorsan ve scalingi docker yapsin diyorsan, docker swarm kullan. Advanced seviyede pod lifecycle, horizontal scaling istiyorsan kubernetes kullan. Kubernetesim tek binary olsun, oyle buyuk ise ihtiyacım yok diyorsan k3s kullan.

Eger oyle uzun islere gerek yok, sadece deploymentleri yoneteyim, kolay bir vercel'vari dashboardim olsun diyorsan dokploy kullan. Otomatik certbot, guzel deployment mantigi, git entegrasyonu, veri tabanı deploymenti gibi bir suru ozelligi var, anlat anlat bitmez.

Monitoringi genellikle grafana ile halledebilirsin. Sunucu ve App metriclerini prometheus ile Grafana'da grafik seklinde izleyebilir + alertmanager ile olasi sorunlarda otomatik bildirim vermeyi saglayabilirsin.

Tam olarak kac appin var, ne gibi bir layout istiyorsun, daha detayli bilgi verirsen yardimci olabiliriz.

Hocam kendi App'im.
200 dB yazma/sn
140 dB okuma /sn
Yıllık depolama büyümesi de tahminen 80 GB tabii bunlar kullanıcı sayısına göre değişiklik gösterecek şu an orta ölçekte kullanım senaryosu.
4 tane web application var backend+frontend+dB şeklinde işlem yükleri zayıf ama dB ve trafikleri yüksek.
42 tanede statik web sayfası.
Bütçem kısıtlı olduğundan bilen biriyle sistemi inşa etmek istiyorum.
Kendi App'imin ayrı bir sanalda tek başına.
Müşterilerin uygulamaları ayrı bir sanalda toplu şekilde docker ile konteynırlama yaparak izole bir şekilde.
Web sitelerininde VPS sistemi gibi olmasını istiyorum ama ilk aşamada web siteleri önem arz etmiyor kendi sunucuma taşımasamda olur.
Biraz araştırmam doğrultusunda 2 fiziki cihaz alıp proxmox ile 2'şerli sanala ayırıp 1. cihaza benim App ile müşteri uygulamaları 2. cihaza ise DB sunucusu + Backup + monitoring sistemi aklıma yattı.

Docker kullanıyorsan yanina kubernetes kur.
ilk etapta kubernetes gibi karışık yapılandırmaya girmemem söylendi ama, docker sistemini mecbur kullanmalıyım

Son düzenleme: