serifsenturk

Uzman
Merhaba Superonline 1 gbit hattım var. İlk tarife değişiminde 900 küsür Mbit'ler gelirken şimdi hız 750Mbit'leri geçmiyor. Kablolu kablosuz fark etmiyor. Optic kablo verilerinde bir hata var mı sizce?

modem optic verileri.webp speedtest hız.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
ONT'den fiber kabloyu söküp alkollü bir bezle silip tekrar takın. RX güç referans dışı kalmış.

Hızınızı düşürenin bu olduğunu sanmıyorum gerçi. 1 Gbps verilmesi kolay bir hız değil. Sorun sizde değil, Speedtest sunucusunda da olabilir.

ONT'den fiber kabloyu söküp alkollü bir bezle silip tekrar takın. RX güç referans dışı kalmış.

Hızınızı düşürenin bu olduğunu sanmıyorum gerçi. 1 Gbps verilmesi kolay bir hız değil. Sorun sizde değil, Speedtest sunucusunda da olabilir.

Bizde de aynı oluyor bazen ONT'deki kablo kırılmıştı onu değiştirdiler acaba diyorum modem Wi-Fi 5 ve yavaştan ömrünü dolduruyor olduğu için mi yavaş geliyor internet bana.

Bizde de aynı oluyor bazen ONT'deki kablo kırılmıştı onu değiştirdiler acaba diyorum modem Wi-Fi 5 ve yavaştan ömrünü dolduruyor olduğu için mi yavaş geliyor internet bana.

GPON altyapısında 2.5 Gbps indirme (DL) ve 1.24 Gbps yükleme (UL) bant genişliği vardır. Bu bant genişliği, tüm ONT kullanıcıları tarafından havuz mantığıyla ortak kullanılır. Eğer yoğun saatlerde hız düşüyorsa, bunun nedeni sahada aşırı çoklama oversubscription yapılması olabilir.

Örneğin, mahallende 65 konut olduğunu düşünelim. ISS, bu konutlara hizmet vermek için iki OLT koyup 35x35 çoklama yapmak yerine, tek bir OLT koyarak 65X çoklama yaparsa, kişi başına düşen bant genişliği azalır. Bu durumda, teorik olarak her binaya yaklaşık 40 Mbps indirme ve 20 Mbps yükleme hızı düşer. Günlük kullanımda herkes aynı anda internete bağlanmadığı için düşük hızda bağlantı kullanan aboneler açısından etkileri az olur. Ancak, özellikle 1 Gbps hızında bir internet paketine sahipsen hız düşük çıkar.

GPON altyapısında 2.5 Gbps indirme (DL) ve 1.24 Gbps yükleme (ul) bant genişliği vardır. Bu bant genişliği, tüm ONT kullanıcıları tarafından havuz mantığıyla ortak kullanılır. Eğer yoğun saatlerde hız düşüyorsa, bunun nedeni sahada aşırı çoklama oversubscription yapılması olabilir.

Örneğin, mahallende 65 konut olduğunu düşünelim. ISS, bu konutlara hizmet vermek için iki olt koyup 35x35 çoklama yapmak yerine, tek bir olt koyarak 65X çoklama yaparsa, kişi başına düşen bant genişliği azalır. Bu durumda, teorik olarak her binaya yaklaşık 40 Mbps indirme ve 20 Mbps yükleme hızı düşer. Günlük kullanımda herkes aynı anda internete bağlanmadığı için düşük hızda bağlantı kullanan aboneler açısından etkileri az olur. Ancak, özellikle 1 Gbps hızında bir internet paketine sahipsen hız düşük çıkar.

Modem öldü ölecek bizi arıyorlar modem değiştirelim diye.

Geçenlerde türkell'i arayıp gigabit pakete geçmek istiyorum dediğimde şuan ekranımda sinyal zayıflığı görüyorum önce bunu düzeltmemiz gerek diyerek kayıt açtı. Daha sonra teknik ekipten biri beni arayarak internetinizde bir sorun yok deyince konuyu kapattım. Ama görünen o ki sinyal zayıflığı ile ilgili bir konu var gibi görünüyor hala.

Geçenlerde türkell'i arayıp gigabit pakete geçmek istiyorum dediğimde şu an ekranımda sinyal zayıflığı görüyorum önce bunu düzeltmemiz gerek diyerek kayıt açtı. Daha sonra teknik ekipten biri beni arayarak internetinizde bir sorun yok deyince konuyu kapattım. Ama görünen o ki sinyal zayıflığı ile ilgili bir konu var gibi görünüyor hala.

Bizim modem elektrik gidip gelince yarım saat kendine gelemiyor.

Bizim modem elektrik gidip gelince yarım saat kendine gelemiyor.
Bende modem ups var tüm cihazlar ona bağlı elektrik kesintisi olmuyor.

Sorun buymuş arkadaşlar. Rx optic güç referans değerin dışında. Türkcell i arayıp destek çağırdım. Fiber soket değiştirip hem modemin yanından hemde bina girişinden ölçüm yaptılar sinyal binaya zayıf geliyor. Teknik ekibe yönlendirdiler, adamlar tekrar geri arayıp düzelttik dedi ama bişey düzelmemiş tekrar arıza kaydı bıraktım.

Süperonline bu değeri 20'ye çekebildi, çok iyi bir değer değil ama şuan gigabit hızı tam olarak kullanabiliyorum. Sorun çözüldü.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-04-27 172744.webp
    Ekran görüntüsü 2025-04-27 172744.webp
    47 KB · Görüntüleme: 70
  • Ekran görüntüsü 2025-11-30 210514.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-30 210514.webp
    9,4 KB · Görüntüleme: 26
Son düzenleme: