Ege Dönmez

Üyecik
Merhaba,

Superonline 500 Mbps fiber aboneliğimde yaklaşık bir aydır interneti tamamen kullanılamaz hale getiren bir sorun yaşıyorum. Müşteri hizmetleri sorunu çözemediği için konuyu detaylıca analiz ettim ve elde ettiğim verileri aşağıda paylaşıyorum. Yardımlarınızı rica ederim.

Sorun Özeti: İnternette devasa bir gecikme (1000ms+) ve paket kaybı mevcut. Real-time uygulamalarda (sesli iletişim vb.) Ses robotlaşıyor ve bağlantı kopuyor.

Teknik Veriler ve Yapılan Testler:

1. Karşılaştırmalı Analiz: Aynı bilgisayarla şirket ortamındaki fiber hat üzerinden yaptığım testlerde 19ms ping ve %0 paket kaybı alırken; evdeki hattımda 1025ms sabit ping ve %50-%75 arası paket kaybı alıyorum. (Görseller ektedir).
  2. MTU ve Paket Parçalanma Sorunu: ping 8.8.8.8 -f -l 1472 komutunu çalıştırdığımda "Packet needs to be fragmented but DF set" hatası alıyorum. Bilgisayar tarafında MTU 1500 görünmesine rağmen hattın bu paketleri taşıyamadığı görülüyor. Şirket hattında bu sorun yaşanmazken evde yaşanması operatör tarafındaki bir konfigürasyon hatasına (tünelleme/PPPoE kaynaklı) işaret ediyor olabilir mi?
  3. Bufferbloat Sonucu: Yapılan testlerde hat "Grade F" bile alamayacak durumda. Yük altında ping değerleri ölçülemeyecek kadar yükseliyor.
  4. Tracert Analizi: Tracert testlerinde sorunun 6. Hop'ta, yani operatörün kendi iç network cihazlarında başladığını saptadım.

Superonline tarafı "hattınızda sorun yok" diyerek konuyu kapatıyor. Bu tarz bir MTU uyuşmazlığı ve aşırı paket kaybı yaşayan, çözüm önerisi olan veya benzer bir "routing" sorunuyla karşılaşan var mı?

Router: TP-Link EX530v
ONT: Nokia G-010G-R
Bağlantı tipi: Wi-Fi (Router ile aynı odadayım ve herhangi bir çevresel faktör yoktur.)

Şimdiden teşekkürler.

1.webp

2.webp

3.webp

4.webp

5.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Aylardır olan bir sorun ve kesinlikle çözüm üretmiyorlar. Bir çok Superonline, pardon SansürOnlayn kullanıcısı aynı sorunu yaşıyor. Gelen ekip hatta sorun olmadığını, merkezden çözümlenmesi gerektiğini belirtmelerine rağmen konu hep eve ekip gönderilmesine geliyor ki 3 kere geldi ekip. Teknik detayları, sorunları ve hatta tracert çıktısını göstermeye kalktığımda son gelen ekip hızlı adımlarla kaçtılar. Bakmadılar bile. Bu da ekibin sorundan haberdar olduğunu ama üstlerinden gelen emir neticesinde gözlerini, kulaklarını, ağızlarını kapamaları gerektiğine işaret ediyor.

Statik IP satın aldım ve ekstra para vererek kısmi çözüm ürettim. Tam anlamıyla çözülmedi ama sorunlarım azaldı. Ayrıca her ciddi yaşadığım problem sonrasında bağlantımı sıfırlıyorum ve bir süreliğine rahate ediyorum. Bu işlem neticesinde hız profili hemen aktif olmuyor ve 1 Gbps simetrik hız almaya başlıyorum. Hiç bir sorun kalmıyor ta ki hız profili yüklenene kadar. Bu da sorunun hız profilindeki agresif tutumundan kaynaklandığına veya sunucularının kaldırmadığına işaret ediyor. Ultra Fiber paketlerinin geldiğini gördüğümüze o paketleri optimize etmek adına yapılmış bir politika güncellemesinden kaynaklandığını düşünüyorum ama nafile. Turkcell rezalet bir firma olduğu için bizlerin maduriyetini gidermeyecektir yani bir çözüm üretmeyecektir. Benim düşüncem bu yönde.

Not: 2 farklı GPON cihazı ve 4 farklı router kullandım. 2 router benim kişisel cihazım iken 2 router onlara ait. Hiç bir şey değişmiyor. Farklı DNS kullanmak da çözüm üretmedi. VPN bağlantısı kurduğumda rahat edebiliyorum ama bu da bende başka sorunları doğurduğu için kullanamıyorum. Split Tunnelling yaptığımda ise yine sorun oluyor ki VPN içinde veya dışında fark etmiyor.

Ek olarak;

MTU ve Paket Parçalanma Sorunu: ping 8.8.8.8 -f -l 1472 komutunu çalıştırdığımda "Packet needs to be fragmented but DF set" hatası alıyorum. Bilgisayar tarafında MTU 1500 görünmesine rağmen hattın bu paketleri taşıyamadığı görülüyor.

Eğer bilgisayarınızda MTU 1500 olarak ayarlanmış ve 1472 olarak test yaparsanız bunun olması normal. Çünkü 1472 > 1500 haliyle parçalanması gerekiyor. MTU ayarını uygun değere ayarlarsanız sorun düzelecektir. Eğer VPN veya benzeri bir yazılım kurulu ise MTU ayarını o değiştiriyor olabilir. Yazılımı kullanmak istiyorsanız o konuda yapılabilecek bir şey yok. Ama ağ değerlerinizi kontrol etmek istiyorsanız MTU değerinize göre ya da bilgisayardan değil de router üzerinden test yapmanızı öneririm.

Dip Not: Tracert çıktınıza bakarsak; sizin ağınızda bir sorun olmadığını, Superonline omurgalarında ping fırlamaları yaşadığınızı görebiliriz. Dediğim gibi maalesef çözüm üretmiyorlar bu konuda.