Ege Dönmez
Üyecik
Merhaba,
Superonline 500 Mbps fiber aboneliğimde yaklaşık bir aydır interneti tamamen kullanılamaz hale getiren bir sorun yaşıyorum. Müşteri hizmetleri sorunu çözemediği için konuyu detaylıca analiz ettim ve elde ettiğim verileri aşağıda paylaşıyorum. Yardımlarınızı rica ederim.
Sorun Özeti: İnternette devasa bir gecikme (1000ms+) ve paket kaybı mevcut. Real-time uygulamalarda (sesli iletişim vb.) Ses robotlaşıyor ve bağlantı kopuyor.
Teknik Veriler ve Yapılan Testler:
Superonline tarafı "hattınızda sorun yok" diyerek konuyu kapatıyor. Bu tarz bir MTU uyuşmazlığı ve aşırı paket kaybı yaşayan, çözüm önerisi olan veya benzer bir "routing" sorunuyla karşılaşan var mı?
Router: TP-Link EX530v
ONT: Nokia G-010G-R
Bağlantı tipi: Wi-Fi (Router ile aynı odadayım ve herhangi bir çevresel faktör yoktur.)
Şimdiden teşekkürler.
Superonline 500 Mbps fiber aboneliğimde yaklaşık bir aydır interneti tamamen kullanılamaz hale getiren bir sorun yaşıyorum. Müşteri hizmetleri sorunu çözemediği için konuyu detaylıca analiz ettim ve elde ettiğim verileri aşağıda paylaşıyorum. Yardımlarınızı rica ederim.
Sorun Özeti: İnternette devasa bir gecikme (1000ms+) ve paket kaybı mevcut. Real-time uygulamalarda (sesli iletişim vb.) Ses robotlaşıyor ve bağlantı kopuyor.
Teknik Veriler ve Yapılan Testler:
- Karşılaştırmalı Analiz: Aynı bilgisayarla şirket ortamındaki fiber hat üzerinden yaptığım testlerde 19ms ping ve %0 paket kaybı alırken; evdeki hattımda 1025ms sabit ping ve %50-%75 arası paket kaybı alıyorum. (Görseller ektedir).
- MTU ve Paket Parçalanma Sorunu: ping 8.8.8.8 -f -l 1472 komutunu çalıştırdığımda "Packet needs to be fragmented but DF set" hatası alıyorum. Bilgisayar tarafında MTU 1500 görünmesine rağmen hattın bu paketleri taşıyamadığı görülüyor. Şirket hattında bu sorun yaşanmazken evde yaşanması operatör tarafındaki bir konfigürasyon hatasına (tünelleme/PPPoE kaynaklı) işaret ediyor olabilir mi?
- Bufferbloat Sonucu: Yapılan testlerde hat "Grade F" bile alamayacak durumda. Yük altında ping değerleri ölçülemeyecek kadar yükseliyor.
- Tracert Analizi: Tracert testlerinde sorunun 6. Hop'ta, yani operatörün kendi iç network cihazlarında başladığını saptadım.
Superonline tarafı "hattınızda sorun yok" diyerek konuyu kapatıyor. Bu tarz bir MTU uyuşmazlığı ve aşırı paket kaybı yaşayan, çözüm önerisi olan veya benzer bir "routing" sorunuyla karşılaşan var mı?
Router: TP-Link EX530v
ONT: Nokia G-010G-R
Bağlantı tipi: Wi-Fi (Router ile aynı odadayım ve herhangi bir çevresel faktör yoktur.)
Şimdiden teşekkürler.
Son düzenleyen: Moderatör: