Visal

Yetkin
Makaleler
3
Yer
Ankara
Merhaba arkadaşlar, daha önce Superonline ile ilgili yaşadığım problemden size bahsettim. Problem hala çözülemediği için aboneliğimi feshettirmeyi düşündüm ve onları aradım.

Bana 7501 TL cayma bedeli çıkardılar. Taahhüdüm 18 ay, tüketici haklarını koruma kanununa göre benim cayma hakkı ödememem lazım. Ancak onlar da bana, mesafeli sözleşmeler yönetmeliği'nin 15. maddesine göre bu hakkımdan faydalanamayacağımı söylediler.

Benim kafam çok karıştı. Bu 7501 TL'nin içinde 2700 TL fiber kurulum ücreti, 750 TL aktivasyon ücreti, tarifeyle beraber gelen ZTE cihazın ücreti (bu tamam) ve 1700 küsur TL faydalandığım indirim tutarı var. Sizce ne yapayım? 7501 TL kadar yüksek bir tutar olmasa kahretsin tamam deyip öderdim ancak miktar çok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Superonline'da cayma bedelinin yüksek olmasının temel nedeni, taahhütlü kampanyalarda verilen indirimlerin ve kurulum, modem gibi masrafların sözleşme süresi dolmadan karşılanmak istenmesi. Yani sen aslında taahhüt süresi boyunca indirimli bir hizmet alıyorsun, erken ayrıldığında bu indirimler topluca geri isteniyor gibi düşünebilirsin.

Bir de genelde cayma bedeline cihaz ücretleri, kurulum bedelleri ve kalan ayların faturaları da dahil edilebiliyor. O yüzden sözleşme yaparken detayları iyi okumakta fayda var. Alternatif olarak, bazı faizsiz kredi veren bankalar üzerinden internet geçiş kampanyalarını destekleyen ödeme seçeneklerine bakanlar da oluyor, özellikle cayma bedelini kapatmak için. Bu tarz şeyler yaşamamak için sözleşme öncesi toplam maliyeti ve cayma şartlarını açıkça sormak önemli.

Peki sizce ben ne yapayım dostlar? Çokça defa müşteri hizmetlerini aradım hatta bir gecede 6 kere aradım onları yaşadığım sorunla ilgili. 2 kere de arıza kaydı açtılar ve sorunum hâlâ çözülmedi. Her defasında geçmişte olanları da hatırlatıyorum, bakın böyle böyle sorunum için şu kadar aradım, şunları şunları yaptınız düzelmedi diye. Sorunumu anlayıp çözseler razıyım. Yani, verdikleri bu indirimli hizmeti kullanamıyorum ki. İnternetim sorunsuz olsa ben zaten söyledim onlara 18 ay boyunca kullanacağımı. Ama yok, sorunsuz 1 gün geçirmedim ki.

O 24 ay muhabbetini insanlar yanlış anlıyor. Firmalar sözleşmelerinden cayma bedelini kaldıralı 15 yıl falan oldu herhalde. Artık sistem şöyle işliyor firma diyor ki kardeşim benim 100 MBPS paketim aslında ₺1.750 ama 24 ay taahhütlü hizmet alırsan sana ₺500'e veririm ama sen bundan taahhütün bitmeden cayarsan faydalandığın miktarı ödemen gerekir. Sallıyorum 7. ayda caydınız o zaman (1750-500)*7=₺8.750 ödemeniz gerekir. Bu cayma bedeli değil. Cayma bedeli direkt sözleşmede "sözleşme bitiminden önce fesih edilirse kullanıcı ₺X fesih cayma bedeli öder" tarzı bir yazı ile belirtilir ki bu artık yapılmıyor.

O 24 ay muhabbetini insanlar yanlış anlıyor. Firmalar sözleşmelerinden cayma bedelini kaldıralı 15 yıl falan oldu herhalde. Artık sistem şöyle işliyor firma diyor ki kardeşim benim 100 MBPS paketim aslında ₺1.750 ama 24 ay taahhütlü hizmet alırsan sana ₺500'e veririm ama sen bundan taahhütün bitmeden cayarsan faydalandığın miktarı ödemen gerekir. Sallıyorum 7. ayda caydınız o zaman (1750-500)*7=₺8.750 ödemeniz gerekir. Bu cayma bedeli değil. Cayma bedeli direkt sözleşmede "sözleşme bitiminden önce fesih edilirse kullanıcı ₺X fesih cayma bedeli öder" tarzı bir yazı ile belirtilir ki bu artık yapılmıyor.
Sistemin sürekli açıklarını buluyorlar. Devlette buna gözünü yumuyor tabi.