Eser

Başarılı
Makaleler
1
Yaklaşık bir haftadır aşırı can sıkan, asla geçmeyen kronik bir packet loss (paket kaybı) problemi yaşıyorum. Aranızda benzer bir durumla karşılaşan var mı?

7 yıldır Superonline kullanıcısıyım ve bu zamana kadar neredeyse hiç sorun yaşamadım (bina da 7 yıllık). Ancak son bir haftadır oynadığım tüm oyunlarda, Discord sesli sohbetlerinde 1–1.5 saniyelik anlık donmalar, takılmalar ve mikro kopmalar yaşıyorum. Gerçekten insanı çileden çıkaran seviyede...

İşin asıl trajikomik kısmına geliyorum:

Superonline’ı arayıp arıza kaydı oluşturdum. Ertesi gün arayıp "Biz bir problem göremedik, sorun tam olarak neydi?" diye sordular. Durumu baştan anlattım; "Tamam, ben network ekiplerine ileteyim" dediler. Bir süre sonra tekrar arayıp "Network ekipleriyle görüştüm, problemi çözdüler" dendi ama ortada çözülen hiçbir şey yoktu.

Bu cevaptan sonra "Acaba sorun ev içi tesisatta mı?" diyerek detaylı MTR/WinMTR testleri yaptım. İlk 3 adımda (Hop) paket kaybı %0 çıkıyordu. Yani ev içi yerel ağda, GPON/ONT cihazında veya santralin ilk çıkışında hiçbir donanımsal arıza yoktu; problem tamamen Superonline'ın iç omurga yönlendiricilerindeydi.

Elimdeki verilerle tekrar arıza kaydı açtırdım. Ertesi gün adrese ekip geldi. Kendilerine durumu detaylıca anlatıp sorunun evden kaynaklanmadığını söylememe rağmen:
"Biz sinyali ölçtük, gayet iyi. Ama yine de bir modemi değiştirelim" dediler.
Değiştirmelerine izin verdim fakat sonuç tahmin ettiğim gibi yine değişmedi.

Gelen arkadaşlardan birini bilgisayarın başına çağırıp hem terminaldeki ping 1.1.1.1 -t çıktısını hem de WinMTR üzerindeki kayıp yüzdelerini ve zaman aşımı veren düğümleri gösterdim. Bu sefer de "Ya biz aslında kurulum ekibiyiz, teknik ekip değiliz. Durun biz bir saha sorumlusunu arayalım" dediler.

Evdeki elemanın saha sorumlusuyla yaptığı konuşmaya bizzat şahit oldum: Karşı tarafa problemi benim anlattığım teknik detaylarla asla aktaramıyordu; telefondaki kişi de sanki dinlemiyormuş gibi "Adaptörü değiştirin" falan diyordu. Biraz daha çaba sarf edip durumu netleştirince telefondaki yetkili "Ha evet, o problem bölgesel, müşterinin yapabileceği bir şey yok" dedi ve ekip ayrıldı.

1-2 gün durumun düzelmesini bekledim, geçmeyince tekrar müşteri hizmetlerini aradım. Önce sorunun çözüldüğünü iddia ettiler, ardından modeme uzaktan restart attılar, bana sıfırlattılar; yine hiçbir şey değişmedi. Yeniden teknik kayıt açılmasını istediğimde ise gelen cevap tam bir fiyaskoydu:
"Bağlantınız gün içinde sadece 2 kere kopmuş, arıza kaydı açabilmemiz için sistemde en az 10 kopma görünmesi gerekiyor." diyerek kayıt açmayı doğrudan reddettiler.

Ne yetkili bir network mühendisiyle görüştürüyorlar ne de L3/Routing seviyesindeki bir paket kaybını fiziksel hat kopmasından ayırt edebiliyorlar. Ben de en sonunda tüm WinMTR verilerini ve süreci ekleyerek BTK üzerinden resmi şikayetimi oluşturdum.

Benzer bir omurga/routing tıkanması yaşayan veya bu süreci aşabilen oldu mu?

Yaptığım testlerin dökümü de şu şekilde:

Ekran görüntüsü 2026-08-29 080714.webp
Ekran görüntüsü 2026-08-29 063942.webp

Ben sadece CS2 oynarken yaşıyorum. Başka hiçbir oyunda veya discord’da böyle bir şey başıma gelmiyor. Bu nedenle oyundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Müşteri hizmetleri, teknik ekip, saha ekibi ve (olmayan) network ekibi ile yaşadığınız problemleri bizzat birebir yıllarca yaşadım. Bunu hem bu forumda hem de başka forumlarda yıllarca dile getirdim, kitap kadar yazılar yazdım üstüne.

Bu sansür online'ın değişmeyen bir gerçeği.

Ve benim yılların tecrübesi ile öğrendiğim şey şu: (ki bunu bizzat orada çalışmayı bırakan insanlar da doğrulamıştır.) "Yukarıdan emir geldi" motosu ile çalışan bir firma orası. Yani bu tür "problemler" kasıtlı yapılıyor ve düzeltilmemesi için alt operasyon çalışanlarına bizzat talimat veriliyor. "Hiçbir şekilde müşterinin daha üst ekiplere ulaşmasına izin vermeyin" diye. Evet, şaka değil.

Bunun iki nedeni var. Biri saf kötülük (sansür, hükümet, vs. Anladınız siz). Diğeri ise alt operasyon ekiplerini churn etmek (kovup yenisini bulmak) çok kolay olduğu için, eğer bu elemanlar ikide bir ağ mühendislerini rahatsız ederse performans raporları berbat oluyor ve işten atılıyorlar. Şaka değil.

Yani size cidden yardım etmek isteyen birine denk gelseniz bile, cidden sizin probleminizin packet loss, routing, onlar kaynaklı olduğunu anlayan birine denk gelseniz bile, adamların eli kolu bağlı. Ağ mühendis ekiplerine ulaşmaları yasak desek yalan olmaz.

Bu hiç değişmedi, hiç değişmeyecek.

BTK şikayetini de hep şöyle yorumlamışımdır: "Kimi kime şikayet ediyorsun..." zaten aynı takımda adamlar.

Neyse. En yakın zamanda başka ISS'e geçin. Varsa Turknet GigaFiber, yoksa TT FTTH üzerinden Turknet.

Başka çözüm yolu yok. Ciddi diyorum. Anca modem değiştirme (tamamıyla gereksiz bir uygulama) ile bilgisiz müşterileri kandırmayı biliyorlar.

BTK şikayetinizi de "ayıplı hizmet" argümanını kullanarak iptal etmeye bakın ve cayma bedeli ödememeye odaklanın.

Müşteri hizmetleri, teknik ekip, saha ekibi ve (olmayan) network ekibi ile yaşadığınız problemleri bizzat birebir yıllarca yaşadım. Bunu hem bu forumda hem de başka forumlarda yıllarca dile getirdim, kitap kadar yazılar yazdım üstüne.

Bu sansür online'ın değişmeyen bir gerçeği.

Ve benim yılların tecrübesi ile öğrendiğim şey şu: (ki bunu bizzat orada çalışmayı bırakan insanlar da doğrulamıştır.) "Yukarıdan emir geldi" motosu ile çalışan bir firma orası. Yani bu tür "problemler" kasıtlı yapılıyor ve düzeltilmemesi için alt operasyon çalışanlarına bizzat talimat veriliyor. "Hiçbir şekilde müşterinin daha üst ekiplere ulaşmasına izin vermeyin" diye. Evet, şaka değil.

Bunun iki nedeni var. Biri saf kötülük (sansür, hükümet, vs. Anladınız siz). Diğeri ise alt operasyon ekiplerini churn etmek (kovup yenisini bulmak) çok kolay olduğu için, eğer bu elemanlar ikide bir ağ mühendislerini rahatsız ederse performans raporları berbat oluyor ve işten atılıyorlar. Şaka değil.

Yani size cidden yardım etmek isteyen birine denk gelseniz bile, cidden sizin probleminizin packet loss, routing, onlar kaynaklı olduğunu anlayan birine denk gelseniz bile, adamların eli kolu bağlı. Ağ mühendis ekiplerine ulaşmaları yasak desek yalan olmaz.

Bu hiç değişmedi, hiç değişmeyecek.

BTK şikayetini de hep şöyle yorumlamışımdır: "Kimi kime şikayet ediyorsun..." zaten aynı takımda adamlar.

Neyse. En yakın zamanda başka ISS'e geçin. Varsa Turknet GigaFiber, yoksa TT FTTH üzerinden Turknet.

Başka çözüm yolu yok. Ciddi diyorum. Anca modem değiştirme (tamamıyla gereksiz bir uygulama) ile bilgisiz müşterileri kandırmayı biliyorlar.

BTK şikayetinizi de "ayıplı hizmet" argümanını kullanarak iptal etmeye bakın ve cayma bedeli ödememeye odaklanın.
Teşekkür ederim değerli yorumunuz için, en yakın sürede başka ISS geçiş yapılacak.