Arkadaşlar sürprizbozan yazısına bile takıyorsanız, takacak daha çok şey bulursunuz. Ben bu metni yazarken aşağıdaki cevapla butonu şu anda beni çok irite etti mesela. Derhal cevapla butonu revize edilmeli!
Tartışılabilecek şey "sürprizbozan" yerine "spoiler" yazması olabilir. Açıkçası bir Türk milliyetçisi olarak yabancı kelimelerin Türkçeleştirilmesine karşıyım. Çünkü Türkçeleştirme denilen olay zaten önceden var olan kelimelerle yabancı kelimeye alternatif yeni bir kelime üretmektir. Örneğin: "drone" yerine "uçangöz", "selfie" yerine "özçekim" ve "spoiler" yerine "sürprizbozan" demek gibi. Bence bu Türkçeyi zenginleştiren bir şey değil. Yabancı kelimelere zaten var olan kelimelerle alternatif üretmek yerine direkt o kelimeyi dile sokma taraftarıyım. Aksi takdirde kelime dağarcığı çok dar kalır. Dil yerinde saymaya başlar. Zaten bu yüzyıl öncesine kadar Türkçe birçok dilden kelime alıyordu. Aynı şekilde İngilizcede de yoğurtu "yoghurt" yerine almak yerine "saltymilk" falan almaları dili zengileştirir miydi? Ha o kelimenin zaten Türkçe karşılığı varsa onu kullanalım ama yoksa o kelime direkt Türkçeye sokulsun. Evet yerine "yes" diyelim falan demiyorum yani.