Eagles 52

Üstün
Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar.

Bu rehberde araçlardaki süspansiyon türlerine değineceğiz. Motor, şanzımandan sonra en önemli parçalardan bir tanesine yani. Bir aracın konfor, performans, yol tutuşuna etki eden bir olgudur. Hafif ve sade bir rehber olacak keza yine. Konu altında, bu konuda görüşlerinizi bildirmeyi unutmayınız. Artıları, eksileri gibi bir çok konuya bakacağız. Hazırsak, başlıyoruz. Bu rehber kendi deneyimlerime göre hazırlanmıştır.

Şahsi görüşüme göre en iyi süspansiyon, bağımsız süspansiyondur. Sebeplerini açıklayacağım. Günümüzde araçların ön süspansiyon sistemi Macpherson süspansiyondur.

Bir aracın bağımsız mı, yoksa torsiyon mu olduğuna altına eğilerek bakarak anlayabilirsiniz düz mantık ile. Velev ki, teknik kataloglarda da yazar bu açıp baktığınızda.

↘️ Torsiyon Çubuğu-Yarı Bağımsız Süspansiyon; Bu belki de araçlarda en çok gördüğüm çeşittir. Özellikle A ve B segmenti ve bir çok marka bunu tercih eder. A ve B segmentinde tercih edilmesini mantıklı buluyorum. Lakin Premium marka ve daha üst segment araçlarda kullanılmasını doğru bulmuyorum.

burulma kirisli suspansiyon.webp

⏺️ Torsiyon Çubuğu Avantajları; Hafif olması, basit olması, daha masrafsız olması, özellikle hafif ticari işlere uygunluğu, daha uygun fiyatlı olması.

⏺️ Torsiyon Çubuğu Dezavantajları; Daha düşük konfor, daha zayıf yol tutuş, performans düşüklüğü, daha sesli çalışması gibi sıralayabiliriz. Lakin her torsiyon araç, konforsuz diyemeyiz. Citröen grubu özellikle Hidropnömatik süspansiyon ile fark yaratmıştır. Torsiyon olmasına rağmen, uçan halı efekti hissiyatı vermektedir destekleyen modellerinde. Konfor üst düzeydedir.

suspansiyon_wfskpf.webp

↘️ Sabit Süspansiyon; Bu sistem genelde ağır araçlarda kullanılır. Dayanıklılığı üst seviyededir. Klasik bir mühendislik örneği teşkil ediyor. Genelde yaprak yay ve makas sistemi kullanılır. Artık çok fazla kullanılan bir sistem değildir. Ticari araçlar dahi, bağımsız süspansiyona geçiş yapmıştır.

⏺️ Sabit Süspansiyon Avantajları; Dayanıklı olması, ağır araçlar için uygun olması, basit olması şeklinde sıralanabilir.

⏺️ Sabit Süspansiyon Dezavantajları; Günümüz çağında geri kalıyorlar, sert, konforsuz, düşük yol tutuşuna sahipler.

564x424.webp

↘️ Bağımsız Süspansiyonlar; Bu süspansiyon özellikle C-D-E ve üstü segmentlerinde bir çok markanın vazgeçilmezidir. Ve en iyisidir. Özellikle premium markaların 1. tercihidir. Buna ek havalı süspansiyon, yolu tarayarak adapte olan süspansiyon ve adaptif süspansiyon şeklinde gibi ekstra özellikler ile desteklenebilir. Bir çok avantaja sahiptir. Lakin buna karşı dezavantajları da mevcuttur.

Studebaker_front_suspension_(Autocar_Handbook,_13th_ed,_1935).webp

⏺️ Bağımsız Süspansiyon Avantajları; Konforludur, yol tutuş üst seviyededir, performans virajlı yollar dahi olmak üzere kalitelidir. Çukurlara düştüğünüzde, bütün karoser sallanma efekti oluşmaz. Sadece tekerin düştüğü kısım etkilenir. Diğer lastiklerin olduğu kısımlar, bunlardan etkilenmez. Daha rijit bir yapıya sahiptir. İyi hissettirir kullanırken. Bir çok teknoloji desteklenir bununla. Havalı, adaptif süspansiyon, yol tarama sistemi ile dengeleme gibi ekstraları vardır bazı modeller vardır.

⏺️ Bağımsız Süspansiyonlar Dezavantajları; Ağırdır, daha hassas yapısı vardır, üretilirken daha maliyetlidir tüketiciye de yansır, bazı modellerde bagajı dahi küçültebilir. Bazı markalar bunu iyi beceremediği zaman yine konforsuz bir yapısı vardır. ( Büyük jant, ara lastik ebatları, ince yanak lastikler )

cok-baglantili-suspansiyon-1 (1).webp

Bonuslar

↘️ Havalı Süspansiyon; Özellikle Premium markaların tercih ettiği, optimum bir süspansiyondur. Her markada bulabileceğiniz bir sistem değildir. Çalışma prensibi basınçlı hava ile çalışmaktadır. Çelik yay tercih edilmez bu sistemde. Kesinlikle bağımsız süspansiyon + havalı süspansiyon kesinlikle tercih sebebi olabilir. Basit bir sistem değildir. Her tipte olduğu gibi bunda da avantajlar ve dezavantajlar mevcuttur.

⏺️ Havalı Süspansiyon Avantajları; Konforlu, rijit, keyifli, esnek bir yapısı vardır. Yükseltilip, alçaltılabilir. Özellikle Premium SUV modellerinde, vazgeçilmez olabilir. Uçan halı efekti dediğimiz bir yapısı vardır keza yine.

⏺️ Havalı Süspansiyon Dezavantajları; Karmaşık yapısı, pahalı bir sistem oluşu, mekanik sorunlar gibi sıralanabilir, satın alınırken çok daha yüksek maliyetlidir. O yüzden bir çok marka opsiyon olarak sunar size bunu.

hava-suspansiyon-sistemi-nedir.webp

havali-suspansiyon-sistemi.webp

⏺️ Active Scan Süspansiyon Sistemi; Bu sistemi bir çok marka kullanır. Kameralarla ve radar sistemleri ile yolu tarayarak süspansiyon ayarlamalarını yapar. Sürekli gittiğiniz yolu analiz eder. Süspansiyon sistemini gerektiğinde sertleştirir, gerektirdiğinde yumuşatır. Her marka da yoktur bu özellik. Buda bir ekstra süspansiyondur. DS markası son dönemlerde kullanmaya başladı.

maxresdefault.webp

⏺️ Adaptif Şaseli Süspansiyon; Buda bazı marka ve modellerde kullanılan güzel bir süspansiyon tipidir. Hassas, performanslı, kaliteli bir yapıya sahiptir. Seçtiğiniz moda göre, aracı ayarlar. Yani gerçekten Sport moda alırsanız, Sport hale gelir yürüyeni aracın. Konfor moduna alırsanız, gerçekten konforlu bir yapısı olur.

⏺️ Adaptif Süspansiyon özelliği yok ise aracınızda, aldığınız mod sadece yapılmak için yapılmıştır. Yani devir yüksek çevirir, vites sert atar, direksiyon sertleşir. Ama Adaptif Süspansiyon var ise modlar yapılmak için yapılmamıştır, size tepki verir araç. Evet 508 1.6 Puratech motorlarda satıldı bu donanım en basit örneği ile ülkemizde.

70-peugeot-508-rear-driving.webp

1.9 TDI Caddy var ona bir türlü orijinal gazlı amortisör bulamadım, üzerinden çıkardıklarım yolda tıs tıs yapıyordu şimdikiler yapmıyor :D

1.9 TDI Caddy var ona bir türlü orijinal gazlı amortisör bulamadım, üzerinden çıkardıklarım yolda tıs tıs yapıyordu şimdikiler yapmıyor :D

En konforlu ticarilerdendir. Özellikle sizde olan 1.9 motorlu olanları tavsiye ediyorum, kırması zor bir motor. Hatta şimdiye kadar ürettiği en iyi dizellerden biri diyebilirim.

Çıkmacılardan, şase no ile sorgulayarak bulunma ihtimali var aslında.

En konforlu ticarilerdendir. Özellikle sizde olan 1.9 motorlu olanları tavsiye ediyorum, kırması zor bir motor. Hatta şimdiye kadar ürettiği en iyi dizellerden biri diyebilirim.

Çıkmacılardan, şase no ile sorgulayarak bulunma ihtimali var aslında.

Kendi üzerinden çıkan orijinal markası sachs tı aynısını getirttim verim alamadım, bakalım araştırmalara başladım çıkmacıdan temiz bulabilirsem alacağım. En son olmadı Almanya'dan getirtirim artık.