Recep baltestis

Üyecik
  • Anakart: A620M-E
  • İşlemci: R5 7600.
  • Ekran kartı: R5 7600'ün grafik birimi.
  • İşletim sistemi: Windows 11.

Yaklaşık 1 haftadır sürekli çökme, mavi ekran, siyah ekran veren bilgisayarımdaki hatayı bulmaya çalışıyorum, ve sanırım nedenine biraz daha yaklaştım. SVM'yi kapatmadan önce denediklerim: BIOS güncelleme, driver'ları güncelleme, chipseti güncelleme, Memtest ile RAM testi (0 hata), AIDA64 ile GPU testi (bayağı bir test yaptım testlerde hiç çökmedi), RAM sök/tak, Kasa/PSU temizliği, XMP, EXPO kapat/aç. tüm bu yaptıklarımın hiçbir etkisi olmadı, SVM'yi kapatınca sistem sanki daha akıcı, mouse daha akıcı hareket ediyor ve bir sorun görünmüyor. Sebebi ne olabilir? Çalışıyorsa dokunma'da yapabiliriz :) iyi sosyaller.

SVM’yi kapatınca düzelmesi önemli bir ipucu. Yine de bununla işlemcinin arızalı olduğu veya iki hata kaydının aynı nedenden çıktığı kesinleşmiyor.

Microsoft’un açıklamasında 0x20001, HYPERVISOR_ERROR: Windows hipervizörünün kritik hatayla karşılaşması. LiveKernelEvent 141 ise görüntü işleme tarafında zaman aşımını gösteren bir canlı döküm kodu; kendi başına mavi ekran kodu değil. Entegre grafik birimi kullanmanız da 141 kaydı oluşmasına engel değil.

‘Çalışıyorsa dokunma’ kısmında bir ayrıntı var: SVM kapatılınca donanım sanallaştırmasına dayanan VBS/bellek bütünlüğü gibi Windows korumaları da çalışamaz. Bu yüzden bunu kalıcı çözüm diye kabul etmeden kök nedeni araştırmak iyi olur. Şu aşamada başka güvenlik ayarlarını kapatmanızı önermem.

BIOS, sürücü güncellemeleri ve bellek testini zaten denemişsiniz. Bir sonraki adım için şunları yazabilir misiniz?
  • Anakartın marka ve tam modeli, yüklediğiniz BIOS sürümü
  • winver ekranındaki Windows sürümü ve işletim sistemi derlemesi; kişisel bilgileri paylaşmanıza gerek yok
  • AMD grafik sürücüsü sürümü
  • SVM kapalıyken ne kadar süredir ve daha önce çöktüğü aynı kullanımda mı sorunsuz çalıştığı

Varsa eski çökme kayıtlarını/dökümlerini silmeyin; yeniden hata oluşturmaya gerek kalmadan incelemeye yarayabilirler. Bu bilgiler olmadan belirli bir BIOS’a dönmeyi ya da parçanın bozuk olduğunu söylemeyi doğru bulmam.

Microsoft kaynakları: