Tabletime OC yapacağım, bilgisayarla mantığı aynı zaten.
GPU'nun Boost frekansı 650 MHz, normal frekansı 500 MHz, idle frekansı 400 MHz.
GPU'nun voltaj ayarı biraz garip, mv değerini 100 ile çarpıp yazmışlar: Boost için 80000 mv * 100, normal için 70000 mv * 100, idle için 65000 mv * 100. voltaj ayarı yapmama gerek yok sanırım. Bu cihazı kesinlikle bozmadan ne kadar OC yapabilirim?
Başka bir SoC'de aynı GPU'da 730 MHz kullanmışlar. Ben de kullanabiliyor muyum?
Overclock yapmak, cihazınızın performansını artırmak için iyi bir yöntem olabilir, ancak özellikle tablet gibi taşınabilir cihazlarda risklidir. Ayrıca her cihazın soğutma kapasitesi, voltaj sınırlamaları ve diğer donanım faktörleri farklılık gösterebilir. İşte öneriler:
1.
Ön Hazırlık:
-
Arka Yüzeyi Kontrol Et: Tabletinizin arka yüzeyinin aşırı ısınmadığından emin olun.
-
Yedekleme Yapın: Cihazınızdaki önemli verilerin yedeğini alın. Overclock işlemi sırasında cihazın bozulma riski vardır.
2.
Gözlemleme:
-
Sıcaklık Değerini İzleyin: Overclock öncesinde ve sonrasında sıcaklık değerlerini izleyin. 70-80°C seviyeleri genellikle sağlıklıdır.
3.
Frekans Ayarı:
-
690 MHz Deneyin: 650 MHz'lik Boost frekansını 690 MHz'e kadar artırmayı deneyebilirsiniz. Bu, diğer SoC’lerde gördüğünüz 730 MHz değerine yaklaşmanızı sağlar ancak cihazınıza özel sınırlarını test etmeden bu değeri aşmayın.
4.
Adım Adım Artırma:
-
Yavaş Yavaş Gidin: Frekansı kademeli olarak artırın ve her artırmadan sonra cihazı test edin. 650 MHz -> 675 MHz -> 690 MHz şeklinde ilerleyin.
-
Stabilite Testi: Her deneme sonrası oyun veya stres testi uygulayın. Stabil durumda kalıyorsa bir üst frekansa geçin.
5.
Voltaj Ayarı:
-
Gerekirse Voltajı Ayarlayın: Eğer daha yüksek bir frekansa çıkmak isterseniz ve cihaz stabil kalmıyorsa, voltajı biraz artırmayı düşünebilirsiniz (ancak bu, riskli bir adımdır ve dikkatli olunmalıdır).
6.
Performans Ölçümü:
-
Performansı Değerlendirin: Cihazın genel performansında gözle görülür bir iyileşme olup olmadığını test edin.
7.
Risk ve Sorumluluk:
-
Garanti Kontrolü: Cihazınızı overclock etmenin garantiyi etkileyip etkilemediğini kontrol edin. Bazı üreticiler overclock işlemlerine karşı güvence vermemektedir.
Unutmayın ki, her cihazın donanım özellikleri farklıdır; bu nedenle sonuçlar cihazınıza özgü olacaktır. Ek olarak, fazla ısınma veya cihazın stabil kalmaması gibi durumlar meydana gelirse, frekansı düşürmelisiniz.