Ella Freya

Üstün
Makaleler
1
Keyfi yazılmış konudur, zamanınız yoksa pas geçiniz.

Şu hıza bir bakar mısınız? Taşınabilir diskim 80'i geçmiyor hasarlı sanırım. Kasadaki de 130'u geçmiyor. Yüksek GB dosyalar ile uğraşırken kanser etti beni. Beklemekten acayip sıkıldım. İmkanınız varsa taşınabilir dahil her şeyinizi SSD yapın. DRAM'siz dandik SSD bile şu dönen takozlardan daha iyidir.

Benim felsefemde kasada Windows için minimum 500GB M2 SSD olacak.
Oyunlar ikinci SSD'de SATA veya M2 olabilir fark etmez fakat minimum 1 TB alanda olacak. DRAM ile işimiz olmadığından ucuza bulursanız 2TB daha iyi olur.
Depo amaçlı M2 şart değil SATA olarak yine 500GB daha olacak. Oraya haftada yada ayda bir uğradığınız ama tam uğradığınız dosyaları koyacaksınız.
Taşınabilir konusunda sizin tercihinize bağlı olarak yine 500'lük bir SATA gerekiyor.

Eğer bana sen abartıyorsun diyorsanız buyurun, böyle bir manzaraya bakarak beklersiniz:

aaa.webp

Sahip olduklarım:
Masaüstü:
Micron 3400 500GB (Memnum ama 1 TB olmasını isterdim.)
PNY CS900 500GB (Dandik kontrolcü)
WD 2015 Blue 1TB (Az emeğini görmedik ama artık hızı yavaş geliyor)
Macbook 2012'den çıkan 750GB HDD (Dini olan arkadaşlar için cehennemi görmek için beklemenize gerek yok, 1 gün kullanın anlarsınız.)

Laptop:
Samsung 870 Evo 500GB (Bebeğim, şu anlık Macbook'ta takılı ama sattığım zaman çıkartıcam.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Hız konusunda haklısınız. Bende HDD'min yavaşlığı ve birkaç oyunlarda sıkıntı çıkarınca bilgisayarıma ekstradan 1TB SSD almak durumunda kaldım.
Özellikle MK1 oynarken "Serdar agğ diye sesler çıkarması, RDR2 HDD de iken oyun içi ara sıra droplar ve yavaş açılması. M2 SSD ye kurunca ne drop nede yavaş açılma durumu olunca aradaki fark kabak gibi belli oluyor." Şu anda kullandığım diskler böyle.

240GB Sata SSD: Windows, Steam gibi temel uygulamalar, fotoğraflarım, RDR1, NFSU2 gibi oyunlar yüklü.

1TB HDD: ssd istemeyen oyunları bu diskte kullanıyorum veya bazı şeyleri depolamamda işe yarıyor.

1TB M2 SSD: SSD isteyen yeni oyunlar vb. yüklü. (RDR2, MK1, FC24, Fortnite gibi gibi.) Windows 11 kullanacağım zaman Windowsu bu diske kuracağım.

HDD depo ve yedek dışı hiç bir amaçla kullanılacak bir meret değil, program kurup kullanmak tamamen deli işi.

Laptopla gelen dandirik dramsiz Kingston bile 27 milyon defa format ve çeşitli işkencelere rağmen 1.5 sene sonrasında %95se bence gayet dayanıklı demektir (geriye kalan smart sonuçları da tertemiz).

Benim yeni Samsung SSD neden disk içinde dosya kopyalarken ortalama 200 MB/s, diskler arası dosya taşırken ortalama 150 MB/s gösteriyor? Mesela crystaldiskmark programında 550 MB/s okuma, 380 MB/s yazma görünüyor şu an baktığıma göre.

HDD depo ve yedek dışı hiç bir amaçla kullanılacak bir meret değil, program kurup kullanmak tamamen deli işi.

Laptopla gelen dandirik dramsiz Kingston bile 27 milyon defa format ve çeşitli işkencelere rağmen 1.5 sene sonrasında %95se bence gayet dayanıklı demektir (geriye kalan smart sonuçları da tertemiz).
Fuat kurum hocama katılıyorum, HDD'ye program kurup kullanmak yerine bir atomu elinizle parçalamayı deneyebilirsiniz.

Ufak bir elektrik kesintisinde 1TB'lık harddiskim çöp oldu. İçinde önemli veriler de vardı üstelik. Harddisk almayın aldırtmayın.