Dünyanın en iyi insanını sırf kendine inanmadığı için sonsuza kadar yakıyor. Tanrının sonsuz merhameti nerede? Egoistlik bu bildiğin.

Saygılar, ben bir Müslüman olduğum için kendi inancıma göre yanıt vereceğim. İslam'a göre insanlar kulluk etmek ve O'nu tanıyıp ibadet etmek için yaratıldı, zaten O'na gerçekten ibadet eden biri; günümüzde ki müslümanların birçoğu gibi davranmaz. Eğer bir insan, kendi fıtratı ve içinde bulunduğu şartlar gereği Allah'ı tanıyabilecek bir konumda olduğu halde O'nu reddeder veya görmezden gelirse, İslam'a göre bu durum hidayetten sapmak anlamına gelir. Bu yüzden Allah'a inanç, iyi bir insan olmanın sadece ahlaki bir yönü değil, aynı zamanda insanın fıtratına uygun olarak doğru yolu bulma meselesidir. Herkese saygım var lütfen dediklerimi yanlış anlamayın, sorunuzu kendi inancıma göre cevaplandırmak istedim.

Sırf ona inanmıyorum diye iyi bir insan olsam bile ceza çekmek ne kadar mantıklı?
Bu sizin mantık tanımınıza göre değişir. Siz her şeyi yaratan bir varlığa "hayır sen yaratmadın, sana şükür etmiyorum" dediğinizde karşılığında bu varlığın size daha fazla iyilik göstermemesini saçma buluyor olabilirsiniz. Bunu mantıklı bulanda olabilir, tamamen kişisel.

Sonsuzluk kavramını beynimiz algılamıyor olabilir, şu anda da evrim sürecinin hala devam ettiğini düşünürsek, bundan milyarlarca yıl sonra insan beyni daha da gelişip bu sorunun cevabını bulabilir, ancak şu anki düşünce gücümüzle bu soruların cevaplarını bulmak imkansız. O yüzden sana iki soru da saçma geliyor, haklısın. İnsanlar bu yüzden nonteist (apateist, agnostik) oluyor. Senin durumunda da agnostik görüş ağır basıyor diyebiliriz.

Eğer bir insan, kendi fıtratı ve içinde bulunduğu şartlar gereği Allah'ı tanıyabilecek bir konumda olduğu halde O'nu reddeder veya görmezden gelirse, İslam'a göre bu durum hidayetten sapmak anlamına gelir. Bu yüzden Allah'a inanç, iyi bir insan olmanın sadece ahlaki bir yönü değil, aynı zamanda insanın fıtratına uygun olarak doğru yolu bulma meselesidir.
Teşekkürler yanıt için. Bir örnek vereyim, diyelim çok iyi bir insan var, kendisi Hristiyan. Diğer dinleri biliyor ama doğduğu çevre Hristiyan. Kendisine göre gerçek din kendi dini. Yani İslam dinini görmüş olsa bile Allah o insanı Hristiyan bir toplumda yaratmış ve adam Hristiyan çevrede doğduğu için Hristiyanlığı gerçek biliyor ve diğer dinleri araştırmıyor.

Bu adam Tanrı tarafından Müslüman bir toplumda doğsaydı cennete gidecek idi fakat Tanrı onu Hristiyan bir çevrede yarattı ve Hristiyanlığa sonuna kadar inanıyor. Bu adamın sizce ne suçu var şimdi? Tek suçu o toplumda doğmak.

Aşırı İslamcı bir çevrede doğmuş iyi birini düşünün, Hristiyanlığı araştırır mı? Araştırmaz. İslam ona göre tek doğru din zaten. Niye diğer dinleri araştırsın? Hristiyanlık tek gerçek din diyelim bu sefer. Şimdi Müslüman toplumda doğan bu çocuğun suçu ne? Boş yere Cehennem.

Yazdıklarından açık bir şekilde Agnostik deist olduğun belli oluyor. Senin yazdıklarına cevap verecek olursam;
Bana göre bir şey kendi kendine sonsuzluktan beri var olmuş olamaz. Yaratılmış olması lazım. Kendi kendine var olmuş olamaz.

Bir şeyin neden illa ki yaratılmış olması lazım? Kendine kendine var olmuş neden olmasın? Neden illa ki bir yaratıcı aramak peşinde olasın?
Neden illa ki evren üstün bir yaratıcı tarafından yaratılmak zorunda? Neden bu "üstün bir yaratıcı" da uçan bir kedi canavarı değil? Neden "üstün bir yaratıcı" olması sana saçma gelmezken "uçan kedi canavarı" veya "konuşan taş yaratığı" olması saçma geliyor? Özellikle bu dediğim varlıkların hepsinin metafiziksel olarak var olma olanakları eşit olmasına rağmen?

Sana bu "saçma" geliyor olabilir. Fakat bunun gerçekten "saçma" olduğuna dair hiçbir argüman yok.

Herkes suçu kanıtlanana kadar masumdur mantığı. Ve bizim ise suçluyu kanıtlamak için hiçbir yolumuz yok. Sadece suçlunun olduğunu düşünüyor veya onun masum olmasını saçma bulabiliyorsunuz.

Evet, belki şu anda evrenin yaratılışına dair aşırı fazla bilmediğimiz şey olabilir. Fakat bu hiçbir zaman öğrenemeyeceğimiz veya direkt olarak bilmediğimiz bu olayları "üstün bir varlık"a bağlamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Hatta tam tersine, üstün bir varlığı aramak yerine bilinmeyeni keşfetmek bize çok daha yararlı olacaktır. En azından varlıksal sorularımıza ne olduğu belli olmayan metafiziksel cevaplar vermek yerine materyal olarak açıklayabiliriz.

Teşekkürler yanıt için. Bir örnek vereyim, diyelim çok iyi bir insan var, kendisi Hristiyan. Diğer dinleri biliyor ama doğduğu çevre Hristiyan. Kendisine göre gerçek din kendi dini. Yani İslam dinini görmüş olsa bile Allah o insanı Hristiyan bir toplumda yaratmış ve adam Hristiyan çevrede doğduğu için hristiyanlığı gerçek biliyor ve diğer dinleri araştırmıyor.

Bu adam tanrı tarafından Müslüman bir toplumda doğsaydı cennete gidecek idi fakat tanrı onu Hristiyan bir çevrede yarattı ve hristiyanlığa sonuna kadar inanıyor. Bu adamın sizce ne suçu var şimdi? Tek suçu o toplumda doğmak.

Aşırı İslam'cı bir çevrede doğmuş iyi birini düşünün, hristiyanlığı araştırır mı? Araştırmaz. İslam ona göre tek doğru din zaten. Niye diğer dinleri araştırsın? Hristiyan'lık tek gerçek din diyelim bu sefer. Şimdi Müslüman toplumda doğan bu çocuğun suçu ne? Boş yere cehennem.

Rica ederim. İnsanın Hristiyan bir toplumda doğması, onun dinleri araştırmasına engel bir durum değil. Doğduğu aile, toplum, ülke hangi inanca sahip olursa olsun, Allah o kişiye akıl vermiştir ve ondan sorgulamasını istemiştir. Kişi eğer hiç araştırmadıysa veya araştırdığı halde Hristiyan kalmayı tercih ettiyse, Allah'ın bir suçu yok; kişinin kendisi bu yolu izlemiş. Benim abim deist, annem ve babam ise dinden soğutan tipte Müslüman insanlar, bu yüzden çok fazla kez İslam'dan uzaklaştığım oldu. Ama ben araştırmalarım sonucu bu inanca sahip olmayı seçtim.

Bir şeyin neden illa ki yaratılmış olması lazım? Kendine kendine var olmuş neden olmasın? Neden illa ki bir yaratıcı aramak peşinde olasın?
Neden illa ki evren üstün bir yaratıcı tarafından yaratılmak zorunda? Neden bu "üstün bir yaratıcı" da uçan bir kedi canavarı değil? Neden "üstün bir yaratıcı" olması sana saçma gelmezken "uçan kedi canavarı" veya "konuşan taş yaratığı" olması saçma geliyor? Özellikle bu dediğim varlıkların hepsinin metafiziksel olarak var olma olanakları eşit olmasına rağmen?
Evreni yaratan kişi ister Tanrı ister uçan bir kedi olsun. Evren var olan bir şey ve var olan bir şeyi yaratan bir şey olmak zorunda. Evrende hangi madde kendi kendine oluşuyor? Hepsi bir güç tarafından meydana geliyor. Bu büyük patlamanın bir başlatıcısı olması lazım bu yüzden.

Kim bilgilendirdi ise seni yanlis bilgilendirmis.
Ben bu yanıtları duyuyorum sürekli, gördüğüm şeyi yazdım.

Rica ederim. İnsanın Hristiyan bir toplumda doğması, onun dinleri araştırmasına engel bir durum değil. Doğduğu aile, toplum, ülke hangi inanca sahip olursa olsun, Allah o kişiye akıl vermiştir ve ondan sorgulamasını istemiştir. Kişi eğer hiç araştırmadıysa veya araştırdığı halde Hristiyan kalmayı tercih ettiyse, Allah'ın bir suçu yok; kişinin kendisi bu yolu izlemiş. Benim abim deist, annem ve babam ise dinden soğutan tipte Müslüman insanlar, bu yüzden çok fazla kez İslam'dan uzaklaştığım oldu. Ama ben araştırmalarım sonucu bu inanca sahip olmayı seçtim.

Amazon yağmur ormanlarında dış dünyadan tamamen izole bir şekilde yaşayan, teknolojiden habersiz, dilleri insan dillerine bile benzemeyen ve beyaz insanları gördüklerinde onları uzaylı sanan bu insanlar, İslam dinini nasıl araştırıp bulacaklar peki hocam?

Amazon yağmur ormanlarında dış dünyadan tamamen izole bir şekilde yaşayan, teknolojiden habersiz, dilleri insan dillerine bile benzemeyen ve beyaz insanları gördüklerinde onları uzaylı sanan bu insanlar, İslam dinini nasıl araştırıp bulacaklar peki hocam?

Allah, kullarını asla haksızlığa uğratmaz. Kimsenin bilmediği ya da hiç duymadığı bir şeyden sorumlu tutulmayacağı da Kuran'da açıkça belirtilmiştir. İsterseniz bu sorunuzu internette aratabilirsiniz ve bunun cevabının böyle olduğunu görebilirsiniz.