LibreWolf öneririm, uBlock Origin ile mükemmel çalışıyor üstüne Firefox'da bulunan veri toplayan telemetriler yok. Ancak en hızlısı değil.

Chromium tabanlı olacaksa LibreWolf kadar önermesem de Helium öneririm, bu daha hızlı ama güvenlik olarak biraz daha zayıf. Yine de en iyi Chromium budur.

(Chrome ile Vivaldi öneren olmuş, az güldürmeyin ya :D)

Zen'in DRM desteginin olmamasi bence buyuk eksi. Onu cozmedikleri surece "en iyisi" olamayacaklar tabii ki.
1781949140563.webp
1781949184121.webp

Drm desteği geldi.

1781950086698.webp

Form ve YouTube'dan bir video açıkken 4 tarayıcı harcadığı kaynaklar.

Son düzenleme:
Chrome’un hızlı hissettirmesi anlaşılır ama “en iyisi” demek biraz ezbere kaçıyor. Bugün birçok tarayıcı zaten Chromium tabanlı olduğu için hız farkı eskisi kadar belirleyici değil. Asıl fark gizlilik, reklam engelleme, kaynak kullanımı ve kullanıcıya ne kadar kontrol verdiği noktada ortaya çıkıyor. Gizlilik meselesi de “YouTube kullanıyorsan Chrome kullanmaman anlamsız” kadar basit değil. Evet, internette tamamen görünmez olmak ayrı bir konu. Tails, doğru OPSEC ve benzeri yöntemlerle bu mümkün olabilir ama bizim burada konuştuğumuz şey bu değil.

Mesele tamamen görünmez olmak değil, gereksiz veri toplamayı azaltmak. Edward Snowden’ın güzel bir sözü var: “Mahremiyeti umursamıyorum çünkü saklayacak bir şeyim yok demek, ifade özgürlüğünü umursamıyorum çünkü söyleyecek bir şeyim yok demek gibidir.” Bu yüzden konu sadece “gizlenecek bir şeyin var mı” meselesi değil. Mahremiyet, insanın kendi alanını ne kadar koruyabildiğiyle alakalı.

Nasıl ki kapıyı kilitlemek hırsızlığı tamamen bitirmiyor diye kapıyı açık bırakmıyorsak, tarayıcı seçiminde de daha az takip edilmek istemek gayet mantıklı. Chrome kullanmak isteyen tabii ki kullansın, sade geliyorsa eyvallah fakat gizlilik hassasiyeti olan ya da daha hafif, daha kontrol edilebilir bir tarayıcı isteyen insanlara “yersen” diye yaklaşmak gereksiz. Herkesin önceliği aynı değil.
Yapay zeka ve Yusuf İpek'i azalt.

Yapay zeka ve Yusuf İpek'i azalt.
Yazdığım tek bir cümle bile “yapay zekâ” değil. Yusuf İpek YouTube kanalını 2019’da açmış. Ben 2017 yılında Maltego ve Tor Browser kullanıyordum, günlük kullanım için tercih ettiğim işletim sistemi de Ubuntu’ydu. Kariyer planlamam siber güvenlik üzerineydi, sonrasında başka fırsatları değerlendirerek o yoldan vazgeçtim. Çevrenden birinin sana “Internet Explorer çok yavaş, sana Chrome kuralım” dediği günden beri internetle evliyim ben dostum. Seninle sidik yarıştırmıyorum, zaten bunun için vakit harcamam. Sadece ortaya attığın tezin neden anlamsız olduğunu izah ediyorum ki insanlar yanlış yönlendirilmesin.

Google, gelirinin çok büyük kısmını reklamlardan kazanan bir şirket. Bu yüzden Chrome tarafındaki mahremiyet meselesini sadece “tarayıcı hızlı mı, sade mi” seviyesinde ele almak bana çok yüzeysel geliyor. Birçok tarayıcı siteler arası takip, üçüncü taraf çerezleri, izleyici engelleme ve parmak izi korumaları konusunda daha agresif davranırken Chrome bu konularda yıllarca daha geriden geldi ya da beklenen seviyede aksiyon almadı. Bunun cevabı da çok karmaşık değil. Chrome, Google’ın reklam ekosisteminden bağımsız düşünülebilecek bir ürün değil. Chrome sayesinde milyarlar kazanıyorlar.

PrivacyTests.org üzerinden bakıldığında da Chrome’un izleyici engelleme ve benzeri mahremiyet başlıklarında zayıf bir performans gösterdiği görülüyor. Chrome sade ve kullanışlı olabilir, buna lafım yok fakat günümüz dünyasında mahremiyet en önemli kriterlerden biri. Bu yüzden mahremiyet bu kadar önemliyken “Chrome kullan geç” demek bana göre hiç doğru bir tavsiye değil.