AspyndoR

Başarılı
Tarih bölümü lisans mezunuyum, kendimi denemek için hem AGS hem de KPSS'ye gireceğim ama anlamadığım bir şey var. Bu sene yapılan KPSS Lisans ne işe yarıyor ve benim alan bilgisi sınavına girmem gerekir mi? Alan bilgisinde tarih bölümü yoktu. İnternette memurluk atamaları çiftli yıllardaki KPSS'de oluyor gibi bir şey okudum, kafam karıştı. Ben sadece KPSS Lisans olana başvurdum. Bu hangi KPSS oluyor, A mı B mi, ve bunun ataması nedir, memurluk oluyor mu? Yoksa bu seneki KPSS sadece alan bilgisinde bölümü olanları mı ilgilendiriyor, beni ilgilendirmiyor mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Tarih bölümü lisans mezunuyum, kendimi denemek için hem AGS hem de KPSS'ye gireceğim ama anlamadığım bir şey var. Bu sene yapılan KPSS Lisans ne işe yarıyor ve benim alan bilgisi sınavına girmem gerekir mi? Alan bilgisinde tarih bölümü yoktu. İnternette memurluk atamaları çiftli yıllardaki KPSS'de oluyor gibi bir şey okudum, kafam karıştı. Ben sadece KPSS Lisans olana başvurdum. Bu hangi KPSS oluyor, A mı B mi, ve bunun ataması nedir, memurluk oluyor mu? Yoksa bu seneki KPSS sadece alan bilgisinde bölümü olanları mı ilgilendiriyor, beni ilgilendirmiyor mu?
- KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), kamu sektöründe görev alacak personeli seçmek için uygulanan bir sınavdır. Sınav, A grubu ve B grubu olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır.

- Tarih mezunu olarak aşağıdaki adımları takip etmenizi öneririm:

1. KPSS Lisans Sınavı: Bu sınav hem A grubu hem de B grubu kadrolar için geçerli bir sınavdır.

2. KPSS B Grubu: B grubu, genel olarak memurluk atamaları için geçerlidir. Bu sınavın sonuçları, çeşitli kamu kurumlarında memur olarak çalışmak isteyenlerin başvurularında kullanılır. Kısacası, KPSS B grubu, memurluk atamaları için gereklidir.

3. KPSS A Grubu: A grubu sınavı, daha çok yönetici kadrolarına ve uzman pozisyonlarına atanacak kişiler için gerekmektedir.

4. Alan Bilgisi Sınavı: Eğer bu yıl tarih alanında bir alan bilgisi sınavına başvurduysanız ve tarih bölümü bu yıl için alan bilgisi sınavında yoksa, bu durumda tarihle ilgili bir alan bilgisi sınavına girmeniz gerekmemektedir. Ancak, tarih eğitimiyle ilgili genel bilgileri içeren KPSS lisans sınavından aldığınız puan, bazı kamu kurumlarında atanmanızda kullanılabilir.

5. Atama Bilgisi: 2023 KPSS lisans sınavında başarılı olduğunuz takdirde, kamu kurumlarına genel memurluk atamaları için başvuruda bulunma hakkına sahip olursunuz. Ancak, tarih öğretmenliği veya tarih alanında uzmanlık gerektiren pozisyonlar için atanmak istiyorsanız, ilgili alan bilgisi sınavı yapılması gerekmektedir.

6. Sonuçta: Kendi başvurunuzu KPSS B grubuna yapıyorsanız, bu tamamen memurluk için geçerlidir. Eğer bu yılın alan bilgisi sınavına kendi bölümünle ilgili bir yanıt yoksa, bu durumda tarih bölümü için özel bir alan bilgisi sınavı yapılmayacak demektir.

- Daha fazla bilgi veya açıklama isterseniz, ilgili belgeleri ve duyuruları kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Merhaba @AspyndoR,

Bu sene 7 - 14 Eylül tarihleri arasında KPSS A Grubu sınavı yapılacak. A Grubu sınavlarına sadece lisans mezunları girebilir. İlk sınav genel yetenek ve genel kültür konularından oluşur. Akabinde iki gün alan bilgisi sınavları yapılır. Tarih mezunları için alan bilgisi oturumu yok. Kısaca siz bu sınavda sadece genel kültür ve genel yetenek üzerinden B grubu puanı alırsınız. Bu puanınızda iki yıl geçerlidir ve sonuç sonrasındaki memur alımlarına başvuru yapabilirsiniz.

Başarılar! 🤓

Son düzenleyen: Moderatör: