CyHaN_Atalay

Uzman
İyi sosyaller. Başlık biraz garip oldu, lakin kütüphanemde durup duran İlber Ortaylı'nın "Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek" kitabı var. Bu kitap zaten tarih kitabı olduğu için normal hikaye romanı gibi okunmaz. Hani not falan almak lazım diye düşünüyorum. Lakin bazıları yine "not almak gereksiz" de diyebiliyor. Size sormak istediğim de tam olarak bu. Siz de tarih ve hatta bilimsel kitap okurken en azından kritik hissettiğiniz her kısmı not alıyor musunuz? Yoksa yine sadece çok odaklanarak not almadan aklınızda mı tutuyorsunuz?

Bir de not aldıktan sonra o notlara derslerde olduğu gibi belli aralıklarla bakıyor musunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
İlgimi çeken bölümleri okuyorum. Halihazırda bilgim olan kısımları genelde atlıyorum. Akademik kitapların tamamını okumak şart değil.

Altını çizmek yerine post-it yapıştırıyorum.

Makale/araştırma/bilimsel kitapları okumak normal kitap okumaya hiç benzemez tabii ki. Normal kitabı koltuğuna uzanır da okursun ama bilimsel kitap öncelikle masada okunur ve yavaş sindirerek okunur o yüzden çok zaman alır. Ve kronolojiklikten çok başlıklara göre okunur. Her kitap bir eğitim gibi düşünün, akademide öyledir mesela. Ve altını çizmektense notlar alın. Ben kitap üzerine yazmayı sevmiyorum o yüzden not kağıtları kullanıyorum. Sayfalara, satırlara ve ilgili yerlere yapıştırıyorum. Ve evet geri dönüp o kitabı elinize aldığınızda sayfalar arasında kaybolmanıza gerek kalmıyor kendi notlarınızı okuyorsunuz. 🤗