Tarihi olaylar hakkında yanlış bilinenler #2

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Plant4
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 755
Yer
Sodom
Bu konunun önceki bölümünde halkın cahil olan kesiminin yanlış bildiği ve doğruyu öğrenmemekte inat ettiği bazı şeyleri anlatmıştım. Bu bölümde yine benzer şeylerden bahsedeceğim. İyi okumalar.

Yanlış bilgi: Atatürk fesi yasaklayıp şapkayı getirdi çünkü tarihimizi silip bize kafirlerin geleneklerini dayatmaya çalışıyordu.

Doğrusu: Fes zaten bize ait bir şey değildi. Türkler ilk olarak Cezayirli denizciler sayesinde fes ile tanışmıştır. 2. Mahmud 1828'de bütün asker ve memurların fes giymesini ister ve böylece fes resmi olarak kabul edilmiş olur. Ayrıca o dönemlerde 2. Mahmud bazı gruplar tarafından "kafir" olarak damgalanmıştır. Bir yerden tanıdık geldi mi?

Kaynak

Yanlış bilgi: Atatürk alfabeyi değiştirip bizi bir gecede cahil bıraktı!

Doğrusu: Senin ataların zaten cahildi, sebebi ise Atatürk değil Osmanlı yönetimiydi. Eğitim seviyesi o kadar diplerdeydi ki okur-yazarlık oranı %9 civarındaydı. Atatürk sayesinde eğitim görmüş birey sayısı artmıştır.

Kaynak

Yanlış bilgi: Atatürk hilafeti kaldırdı çünkü düşman ajanıydı.

Doğrusu: Atatürk hilafeti kaldırdı çünkü hilafet yenilikler ve özellikle cumhuriyet rejimi karşısında büyük bir engeldi. Halkın yönetime katıldığı ve vatandaşlar arasında eşitliğin gözetildiği bir ülkede halifelik kabul edilemezdi. Aynı zamanda "halife" bütün Müslümanların önderi olduğu halde Müslüman Araplar halifenin söylediklerine uymayıp isyan etmişlerdi. Yani zaten halifeliğin pek bir olayı kalmamıştı.

Kaynak

Yanlış bilgi: Elin gavuru araba yaparken senin ataların heykel yapıyordu.

Doğrusu: Elin gavuru araba yaparken Atatürk henüz daha doğmamıştı bile. Buhar gücüyle çalışan ilk araba 1769 yılında yapıldı, yani Osmanlı'nın hala daha ayakta olduğu dönemlerde. Elin gavuru dediğin adamlar çok daha öncelerden bu çalışmalara başlamıştı bile.

Kaynak

Yanlış bilgi: Osmanlıda kölelik yoktu.
Doğru bilgi: Cariyelik köleliktir.

Kaynak

Son düzenleyen: Moderatör:
Cariyelik köleliktir.
Cariye kelimesinin TDK tanımı bu şekilde: Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun bırakılan, alınıp satılabilen, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan genç kadın; halayık.

Cariye, seks kölesi demektir.

Aydınlatıcı olmuş, eline sağlık.

Yanlış biliyorsunuz, Üstat Kadir Popcorn'u dinleyin. (!)

Geçen instagram'da bir video gördüm. Amca osmanlı eğitim sistemini övüyor. Benim de kafam karışmıştı. Madem bu kadar iyi eğitim sistemi vardı, neden çocuklar dahil halkın çoğunluğu okuma yazma bilmiyordu diye düşündüm

Osmanlı yönetimi Türklere (veya Müslüman'lara, siz ne demeyi uygun görürseniz.) Pek değer vermezdi. Bu yüzden Anadolu diğer bölgelere göre daha az yatırım alırdı ve halkı diğer bölgelere göre daha fakirdi. Çok iyi eğitim almış kişiler genelde varlıklı kişiler veya bu varlıklı kişilerin çocukları olurdu. Zaten bu yüzden Osmanlı dağıldıktan sonra bizim elimizde cahil bir halk kaldı, zamanında yeterince yatırım yapılmadı çünkü. Okur-yazar seviyesi bu kadar düşükken o zaman ki eğitim sistemini övmek için kafayı yemiş olmak gerekir.

Atatürk iyi ki cumhuriyeti kurmuş. Fakat maalesef sahip çıkamıyoruz, çok acı hocam

Ya aslında konudan bir tık bağımsız, ben Osmanlıca öğrenmenin çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Anadolu'da neredeyse 1000 sene hüküm sürmüş devletin yazışma dilini öğrenmek, aslında kendi tarihimizi de öğrenmek. Hani mesele "dedemin mezar taşını okuyamıyorumm" değil sadece. Tarihi kayıtlar Osmanlıca ve bunları okumamız gerekiyor.

Bütün bunların yanında devlet arşivleri de "tamamen" açılmalı mesela. Vatandaş elinin altından bu kayıtlara erişebilmeli.

Ha bir de okur-yazar oranı net değil, yani kesin bir kanaat elde etmek zor. Tabi düşük olduğu düşünülebilir zira Balkan devleti olan Osmanlı'nın geriye kalan topraklarına sömürge demek yanlış olmaz. Dolayısıyla yatırım da yapılmamış buralara.

Yanlış bilgi: Osmanlıda kölelik yoktu.
Doğru bilgi: Cariyelik köleliktir.

Kaynak
Cariye ve kölelik sistemi hem eski Türk devletlerinin bir kısmında hem de Dünya’daki bazı diğer ülkelerde de bulunuyordu. Hatta çoğunda diyebilirim. Neden sadece Osmanlı ön plana alınmış anlamadım.

İlaveten hareme bizzat kızlarını gidip kendi elleriye veren aileler de vardır. Bunu yapmalarının sebebi padişaha eş olsun diye değil de aksine kaliteli bir eğitim alsın diyedir. Bu kişiler daha sonrasında haremden ayrılma hakkına da sahiptirler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…