Aralarından bir tane bozuk var diye hepsini niye dışlıyoruz güzel kardeşim benim? Ayrıca ismailağa ABD tarafından fonlanmıyor, devlet içinde de adamları yok. Osmanlı devletinin müderrislerinden Ali haydar isimli birinin kurduğu cemaat.

Sen önce iddianı kanıtlamayı öğren. Selçuklu zamanını araştır diyorsun. Selçuklu döneminin alimlerinden imam gazali tarikatçı bir sufi, nizamiye medreselerinde eşari ekolüne mensüp sofi alimler yetiştiriyorlar. Ne anlatıyorsun?

Troll kokusu alıyorum, sana uzun uzun güzel bir şekilde açıklama yapayım, ABD fonlanmasında diğer kişi açıklamış, ben sana farklı bir ders vereceğim.
Selçuklu imparatorluğu'nun son dönemlerinde, tarikatlar giderek daha fazla güç kazandılar ve bazı liderleri devlet otoritesine meydan okuyarak toplumda etkili oldular, bu neye sebep oldu sence bakayım? Sosyal çürüme, otorite karşıtlığı peki neye sebep oldu bu? Devletin iç bölünmelere ve zayıflamasına yol açtı.

Öte yandan, bazı tarikatlar devletle iş birliği yaparak siyasi ve ekonomik güç elde etmeye çalıştılar. Ancak, tarikatların Selçuklu imparatorluğu'nun çöküşündeki rolü sadece bununla sınırlı değildi.

Selçuklu imparatorluğu'nun çöküşünde etkili olan tarikatlardan biri, hani "isim ver yauv." falan dersen diye, özellikle Anadolu'da etkili olan ve zamanla politik güç elde eden mevlevilik veya mevlevi tarikatı'dır. Mevlana celaleddin Rumi'nin önderliğinde kurulan bu tarikat, zamanla Selçuklu döneminde Anadolu'da etkili bir dini ve sosyal hareket haline geldi, tabii ki tarikatların kanında olan bir şey, güç kazanınca yaptıklarıdır. Mevlevilik, Selçuklu yönetiminin zayıflamasıyla birlikte, özellikle Anadolu'da güçlü bir şekilde örgütlendi ve bazı bölgelerde devlet otoritesine meydan okudu, bu ayrıca halkı nasıl kışkırttı biliyor musun?

Bununla birlikte, mevlevilik gibi tarikatların yanı sıra ahiler de Selçuklu imparatorluğu'nun çöküş sürecinde etkili oldu. Ahiler, Anadolu'da loncaları ve zanaatkar gruplarını içine alan bir teşkilat sistemiydi? Bu yapı, ekonomik gücü elinde bulundurduğu için siyasi etki de sağlamıştı. Ahiler, Selçuklu döneminde Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde örgütlendiler ve zaman zaman siyasi müdahalelerde bulundular, ayrıca sadece siyasi değil, bazı tarihçiler yeri geldiğinde bu zanaatkarların silahtarlarla aynı fikirde olmayanları bile öldürdüğünü savunur.

Örneğin, ahilerin liderleri bazen yerel beyliklerle iş birliği yaparak güç oluşturdu ve bölgesel yönetimde etkili oldular. Ayrıca, ahiler, Selçuklu döneminde Anadolu'da ortaya çıkan bazı isyanlara da katıldılar ve bu isyanların yayılmasında etkili oldular, zaten sonra kim takar parçalanmış Selçuklu'yu değil mi?

Gelelim biraz Osmanlı zamanına, Osmanlı döneminde tarikatlar, hem dini hem de sosyal açıdan önemli bir konuma sahipti ve zamanla siyasi etkilerini artırdılar, bu hikayemizde sence farklı bir şey olacak mı? Hayır tabii ki tarikatlar hangi zamanda güç kazandıysa onu hep kullanmanın yolunu bildi.

Özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde, tarikatlar devletin zayıflamasıyla birlikte daha da etkili hale geldi. Bunlardan biri, nakşibendidir. Nakşibendi tarikatı, Osmanlı imparatorluğu'nda Osmanlı hanedanının da desteklediği bir tarikattı ve dini otoritenin yanı sıra siyasi gücü de elinde bulunduruyordu. Bazı nakşibendi şeyhleri, devletin politikalarını etkileyerek ve hatta bazen doğrudan yönlendirerek Osmanlı hükümetine karşı büyük etki sağladılar.

Gelip bana "hepsi aynı değil." falan deme, gencecik çocukları dinden soğutmaları da bizim yüzyılımızın olayı.

Ne yapıyorsanız yapın kardeş, kendi fikirlerinize Selçuklu ve Osmanlı devletini alet etmeyin de, sonra neyi savunuyorsanız savunun. Ben fikirleriniz arasındaki tutarsızlığa karşıyım. Cemaatler Atatürk'ün fikrine aykırı olabilir, bu bağlamda savunursan hak veririm. Yok Osmanlı'da şöyleydi, Selçuklu da zaten tarikat yoktu hep dışlanıyordu dersen sıkıntı orada başlıyor.

Ya bırak Allah aşkına ya, bu adamlara o zaman da ihtiyaç duyulmadı, şimdi hiç duyulmuyor ama yine de teşkilatlanıyorlar. Hadi tarihin o zamanında katkıda bulunanlar olabilir, bu zamanda ne saçmalıyorsun?

Ne yapıyorsanız yapın kardeş, kendi fikirlerinize Selçuklu ve Osmanlı devletini alet etmeyin de, sonra neyi savunuyorsanız savunun. Ben fikirleriniz arasındaki tutarsızlığa karşıyım. Cemaatler Atatürk'ün fikrine aykırı olabilir, bu bağlamda savunursan hak veririm. Yok Osmanlı'da şöyleydi, Selçuklu da zaten tarikat yoktu hep dışlanıyordu dersen sıkıntı orada başlıyor.

Cemaatler olmamalı, bu kadar basit, zamanında "aralarından kötü olabilir." dediğin az kalsın ülkeyi ele geçiriyordu, tarihten örnek vermek ne zamandır alet etmek oldu? Sana mı soracağız cemaatlerin, tarikatların zararlarını anlatırken geçmişte de zarar vermiş tarikatlardan konuşmayı ha?

Selçuklu imparatorluğu'nun son dönemlerinde, tarikatlar giderek daha fazla güç kazandılar ve bazı liderleri devlet otoritesine meydan okuyarak toplumda etkili oldular, bu neye sebep oldu sence bakayım? Sosyal çürüme, otorite karşıtlığı peki neye sebep oldu bu? Devletin iç bölünmelere ve zayıflamasına yol açtı.
Selçuklu bu yüzden zayıflamadı. Haşhaşilerin Selçuklu devlet adamlarına suikast düzenlemeleriyle, tecrübeli kadroların yetişmemesi ile, Selçuklu varislerinin(Muhammed Tapar, Ahmed Sencer ve Melikşahın karısı Terken Hatun) birbirine düşmesi ve kendi yönetimlerini ilan etmesi sebep oldu. Yani dediğinle zerre alakası yok.
Selçuklu imparatorluğu'nun çöküşünde etkili olan tarikatlardan biri, hani "isim ver yauv." falan dersen diye, özellikle Anadolu'da etkili olan ve zamanla politik güç elde eden mevlevilik veya mevlevi tarikatı'dır
Anadolu Selçuklu 1243'te Kösedağ savaşıyla beraber dağılma sürecine girdi. İlhanlıların yönetimi altına girdiler. Mevlevilik ise 1273'te Sultan Veled'in Mevlevi şeyhi olmasıyla beraber ortaya çıktı. Ne ara Anadolu Selçukluyu çökerttiler acaba :D
Ayrıca, ahiler, Selçuklu döneminde Anadolu'da ortaya çıkan bazı isyanlara da katıldılar ve bu isyanların yayılmasında etkili oldular
Hangi isyanlar?

Özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde, tarikatlar devletin zayıflamasıyla birlikte daha da etkili hale geldi. Bunlardan biri, nakşibendidir. Nakşibendi tarikatı, Osmanlı imparatorluğu'nda Osmanlı hanedanının da desteklediği bir tarikattı ve dini otoritenin yanı sıra siyasi gücü de elinde bulunduruyordu. Bazı nakşibendi şeyhleri, devletin politikalarını etkileyerek ve hatta bazen doğrudan yönlendirerek Osmanlı hükümetine karşı büyük etki sağladılar.
Nakşibendi dediğin bütün tarikatlar Nakşibendidir zaten. Hangi şeyhler siyasi gücü elinde bulundurmuş ve Osmanlı hükümetine karşı etki sağlamış? İsim niye vermiyorsun, böyle bir şey olmadığı için mi? "Nakşibendi Osmanlının desteklediği bir tarikattı" cümlesi bile bir şey bilmediğini ortaya döküyor. Nakşibendi tarikat ekolünün adı. Nakşibendi diye tarikat yok, Nakşibendi usulünü benimsemiş tarikatlar var. Sen Nakşibendileri 1 tane sanıyorsun herhalde.

Selçuklu bu yüzden zayıflamadı. Haşhaşilerin Selçuklu devlet adamlarına suikast düzenlemeleriyle, tecrübeli kadroların yetişmemesi ile, Selçuklu varislerinin(Muhammed tapar, ahmed sencer ve melikşahın karısı terken hatun) birbirine düşmesi ve kendi yönetimlerini ilan etmesi sebep oldu. Yani dediğinle zerre alakası yok.

Anadolu Selçuklu 1243'te kösedağ savaşıyla beraber dağılma sürecine girdi. İlhanlıların yönetimi altına girdiler. Mevlevilik ise 1273'te sultan Veled'in mevlevi şeyhi olmasıyla beraber ortaya çıktı. Ne ara Anadolu Selçuklu'yu çökerttiler acaba :D

Hangi isyanlar?

Nakşibendi dediğin bütün tarikatlar nakşibendidir zaten. Hangi şeyhler siyasi gücü elinde bulundurmuş ve Osmanlı hükümetine karşı etki sağlamış? İsim niye vermiyorsun, böyle bir şey olmadığı için mi?

Sana çok ilginç bir bilgi vereyim, haşhaşiler de bir tarikattı, ya ben sana ne anlatsam sen illaki bir bahaneyle geleceksin, ne diyebilirim ki uzun uzun açıklamışım, örnek vermişim, bana hangi isyanlar diyorsun, tartışmayı devam ettirmek için yıldırmak adına isyan soruyorsun.

Hurufilik, nizari ismailiyye (ismailiyye ismailiyye ismailiyye olarak da bilinir) ve babai isyanları, gelir şimdi nizari sayılmaz, Hasan sabbah o diyecek, bende bön bön bakacağım ekrana...

Cemaat, tarikatlar, bütün bunlar devlet yapısına, Türk yapısına uymayan, zararlı şeylerdir, ortak bir gözden bak, vizyonun olsun, bu tip gerici şeyleri bırak. Aynı şeylerden Avrupa ve balkanlarda da vardı, ne oldu? Adamlar zamanla yok ettiler devlet işlerinden onları.

Söyle bana hangisinin üyesisin şu anda.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sana çok ilginç bir bilgi vereyim, haşhaşilerde bir tarikattı, ya ben sana ne anlatsam sen illaki bir bahaneyle geleceksin, ne diyebilirim ki uzun uzun açıklamışım, örnek vermişim, bana hangi isyanlar diyorsun, tartışmayı devam ettirmek için yıldırmak adına isyan soruyorsun.

Hurufilik, nizari ismailiyye (ismailiyye ismailiyye ismailiyye olarak da bilinir) ve babai isyanları, gelir şimdi nizari sayılmaz, Hasan sabbah o diyecek, bende bön bön bakacağım ekrana...

Cemaat, tarikatlar, bütün bunlar devlet yapısına, Türk yapısına uymayan, zararlı şeylerdir, ortak bir gözden bak, vizyonun olsun, bu tip gerici şeyleri bırak. Aynı şeylerden Avrupa ve balkanlarda da vardı, ne oldu? Adamlar zamanla yok ettiler devlet işlerinden onları.
Çok basit güzel kardeşim, söylediğin şeyleri temellendireceksin. Kafadan sallama iki cümle kurarak hiçbir şeyi çürütmüyorsun, ne dediysen temellendireceksin. Osmanlı siyasetine şeyhler etki ediyormuş. Hangi şeyhler? Kim bunlar? Hangi cemaatteler, hangi bölgede etkinler? İsim bile veremiyorsun yahu, şaka gibi. İsyanlara katıldılar diyorsun, yok mu bir adı bu isyanın?
Ne kadar ilginç, söylediğin tarikatların hepsi Şii tarikatı. Osmanlı devleti ise Sünni. Acaba bu tarikatler Sünni devletin temelini çökertmek amacıyla icraatlerde bulundukları için olabilir mi :D

Ne kadar güzel ya, ortaya kaynağı olmayan saçma sapan şeyleri yazıyorsunuz, biri kaynak sorunca, bu bilginin asılsız olduğunu söyleyince gerici falan oluyor. Komedi resmen.

Çok basit güzel kardeşim, söylediğin şeyleri temellendireceksin. Kafadan sallama iki cümle kurarak hiçbir şeyi çürütmüyorsun, ne dediysen temellendireceksin. Osmanlı siyasetine şeyhler etki ediyormuş. Hangi şeyhler? Kim bunlar? Hangi cemaatteler, hangi bölgede etkinler? İsim bile veremiyorsun yahu, şaka gibi. İsyanlara katıldılar diyorsun, yok mu bir adı bu isyanın?

Ne kadar ilginç, söylediğin tarikatların hepsi şii tarikatı. Osmanlı devleti ise sünni. Acaba bu tarikatler sünni devletin temelini çökertmek amacıyla icraatlerde bulundukları için olabilir mi :D

O zaman benim verdiğim örneklere de tek tek isim ver, kafandan sallayan sensin, tarikat güzellemesi yapan sensin, ben orada uzun uzun açıklamışım, her yeni yorumunda yeni bir bahaneyle geliyorsun, daha Hasan sabbah ve tarikatların genel anlamında nasıl zehirler olduğunu bile açıklamışken gelip buraya temellendirmekten bahsetme bana, sen bana cevap ver, ben sana cevap vereyim.

Adam ısrarla İslam'i iki kolunu benimsemiş olan iki tarikatın devlet içerisinde savaşmasına normal diyor ya, kafa yapısı yok bana temellendirmeden bahsediyor...

Temelin kadir mısıroğlu mu?

Söyle bana hangisinin üyesisin şu anda.
Allahın dini ile cemaatlerin anlattıkları din birbiriyle uyuşmuyor. Hiçbirine karşı sempatim yok. Fakat benim cemaatlere karşıt oluşum, senin söylediklerinin asılsız ve yalan olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ben ayetleri ve hadisleri tahrif ettikleri için onları sevmiyorum, sen saçma sapan şeylere kulak kabarttığın için sevmiyorsun. Aynı eksende değiliz.

Örnek ver demişsin, diyoruz ya kardeşim. Her padişah bir tarikate mensup. 36'sının da tek tek yazarım buraya hangilerine mensup olduğunu fakat konu uzar. Abdülhamid Şirazi, Fatih Akşemseddinin tarikatında. Orhan ve Osman mevlevi. Çelebi Mehmed Bayrami, Sultan 2.Murad Emir Çelebi diye bir şeyhin müridi. Daha nasıl örnek vereyim?

Allah'ın dini ile cemaatlerin anlattıkları din birbiriyle uyuşmuyor. Hiçbirine karşı sempatim yok. Fakat benim cemaatlere karşıt oluşum, senin söylediklerinin asılsız ve yalan olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Evladım ben Allah'a mı karşıyım? Ben cemaatlere karşıyım, tarikatlara karşıyım, her türlü dini yapılanmaya karşıyım, ne asılsızmış ne yalanmış, bu tarikatlar küçüklü büyüklü her dönemde kötü şeylere sebep olmuştur.

Bektaşi isyanları, bektaşi tarikatının liderleri ve mensupları tarafından organize edilmiş ve desteklenmiştir. Bu isyanlarda bektaşi dergahları ve tekkeleri, isyan liderlerinin toplanma ve örgütlenme merkezleri olarak kullanılmıştır, bunlar örgüttür, şii, sunni, bilmem ne fark etmez, hepsinin ortak yönü tarikat olmaları.

Kızılbaş isyanları, Osmanlı yönetimine karşı şii inançlarını savunan kızılbaşlar tarafından yapılmış. Bu isyanlarda bektaşi ve diğer şii tarikatlarının liderleri ve mensupları çok önemli bir rol oynamıştır, ortak nokta ne? Tarikat olmaları.

Celali isyanlarını bilirsin herhalde, üsttekilerin aynısını yazacağım çünkü o anlama çıkar.

Senin beyninin almadığı kısım, yararlı olanlar veya olmuş olanlar olabilir ama bu yapılar çok tehlikelidir, tarikatlar, cemaatler tehlikelidir, devletin içinde devlet dışında bir yapılaşma olamaz, olmamalı da.

Rehberi kuran olmalı bir insanın.

Şimdi başlarsın ağlamaya "yauv isim ver, o isyanda en önde duran komutanın kılıcının hangi renk olduğunu söyle." falan filan diye.

Allahın dini ile cemaatlerin anlattıkları din birbiriyle uyuşmuyor. Hiçbirine karşı sempatim yok. Fakat benim cemaatlere karşıt oluşum, senin söylediklerinin asılsız ve yalan olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ben ayetleri ve hadisleri tahrif ettikleri için onları sevmiyorum, sen saçma sapan şeylere kulak kabarttığın için sevmiyorsun. Aynı eksende değiliz.

Örnek ver demişsin, diyoruz ya kardeşim. Her padişah bir tarikate mensup. 36'sının da tek tek yazarım buraya hangilerine mensup olduğunu fakat konu uzar. Abdülhamid Şirazi, Fatih Akşemseddinin tarikatında. Orhan ve Osman mevlevi. Çelebi Mehmed Bayrami, Sultan 2.Murad Emir Çelebi diye bir şeyhin müridi. Daha nasıl örnek vereyim?
Öyle bir kafa yapısına sahipsin ki bu gibi tarikatların bir devlet yapısına verdiği zararı sadece tümleşik bir yapıdan görüyorsun, olum bunlar insanın aklıyla oynuyor aklıyla, o dönemde en çok ihtiyacı olan şey ilimdi osmanlı halkının, anadolu halkının nasıl bir cahillikle sınandığını biliyor muydun?

Allah'ın dini ile cemaatlerin anlattıkları din birbiriyle uyuşmuyor. Hiçbirine karşı sempatim yok. Fakat benim cemaatlere karşıt oluşum, senin söylediklerinin asılsız ve yalan olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ben ayetleri ve hadisleri tahrif ettikleri için onları sevmiyorum, sen saçma sapan şeylere kulak kabarttığın için sevmiyorsun. Aynı eksende değiliz.

Örnek ver demişsin, diyoruz ya kardeşim. Her padişah bir tarikate mensup. 36'sının da tek tek yazarım buraya hangilerine mensup olduğunu fakat konu uzar. Abdülhamid şirazi, Fatih akşemseddinin tarikatında. Orhan ve Osman mevlevi. Çelebi mehmed bayrami, sultan 2.murad emir çelebi diye bir şeyhin müridi. Daha nasıl örnek vereyim?

Kendin bile ne dediğini bilmiyorsun ki, gelip gelip editliyorsun yazdıklarını, ben sana daha bir şey anlatamam kardeş, zira her anlatsam o dönem kaçınılmaz olan bir kola bağlı olma muhabbetinden "yauv tüm sultanlar bir yere müriddi" diyeceksin, olum zaten olmak zorundalar, olmazsan olmuyor.

Kızılbaş isyanları, Osmanlı yönetimine karşı şii inançlarını savunan kızılbaşlar tarafından yapılmış. Bu isyanlarda bektaşi ve diğer şii tarikatlarının liderleri ve mensupları çok önemli bir rol oynamıştır, ortak nokta ne? Tarikat olmaları.
Sana anlatmaya, hatalarını düzeltmeye nereden başlamalıyım bilmiyorum. Osmanlı'nın Sünni, Kızılbaşların Şii olduğunu mu söyleyeyim, Safevilerin bu isyanları desteklediğini ve kendi adamlarını da işin içine soktuğunu mu söyleyeyim. Sen daha Sünni-Şii arasındaki akaid farkını bilmiyorsun ki. Senin için her şey aynı, hepsinin ortak adı tarikat. O yüzden ne desem boş, cehaletinle mutluluklar.

Sana anlatmaya, hatalarını düzeltmeye nereden başlamalıyım? Bilmiyorum. Osmanlı'nın sünni, kızılbaşların şii olduğunu mu söyleyeyim, safevilerin bu isyanları desteklediğini ve kendi adamlarını da işin içine soktuğunu mu söyleyeyim. Sen daha sünni-şii arasındaki akaid farkını bilmiyorsun ki. Senin için her şey aynı, hepsinin ortak adı tarikat. O yüzden ne desem boş, cehaletinle mutluluklar.

Bak hâlâ şii diyor, ben ne diyorum o ne diyor.

Sana mutluluklar kardeşim, benden uzak Allah'a yakın ol.

@3996 ve @Platon bomboş adamlarsınız. Her ay başka bir tarikatın çocuk tecavüz ettiğini bile bile bunları savunmaktan aşağılık bir şey yok. Yarın bir gün çocuğunuz olursa korkmadan tarikat yurtlarına yollarsınız umarım.