Andar Han

Üstün
Makaleler
4
Öncelikle belirtmem gerekir ki varolan ya da kullanılandan ziyade, olması gerekene dair bir arayışın peşinde çaba sarf etmek; fayda yönünden artıya yazar. Olan zaten belli, onunla yakınıp zaman kaybetmektense; ne çözüm üretilebilir buna odaklanmak, verimlilik yönünden daha iyi olacaktir diye düşünüyorum.

Sanırım tanım ile başlamak gerekir. Tartışma; farklı ya da zıt bilgilerin birbiri ile çarpıştırılması ile ortaya çıkan sentez sayesinde, her iki taraftaki eksiklerin gözlemlenmesi ve meydana çıkan yeni fikirlerde bu eksiklerin bertarafının sağlanması için kullanılması gereken yöntem.

Usül yönünden dikkat edilmesi gerekenler ki usül, amaca hizmet edecektir zaten;

-Elde edilen verilerin belli bir sistem ile toplanmış olması.
-Konunun ilk ya da ana sorunun dışına çıkmadan ve soruya cevap bulunmadan dallanıp budaklanmasının önüne geçilmesi.
-Konunun kişiselleşmemesinin sağlanması.
-Tarafların; haklılık ya da haksızlık mevzusundan ziyade, bilginin geliştirilmesi için çaba sarf etmesi.

Şu an için aklıma gelenler bunlar. Yukarıdaki ifadelerde düzeltilmesi gereken yerler ve eklenmesi gerekli olanlar hakkında katkıda bulunulursa ortaya güzel bir seyler çıkar belki.

3. Maddeden ötürü kimseyle tartışmıyorum.

Özellikle evrimci cahiller, 1. ve 2. madde ile ilgili elinde hiçbir şey olmadan, üçüncü maddenin tersini yapıyorlar direkt.

Sadece kendi bildiklerini gerçek veya doğru sanan, sadece kendisinin bildiğini doğru olduğunu savunan insanlar yüzünden uzun zamandır tartışmıyorum.

Özellikle Din ile ilgili konuşurken sadece kendi savunduğu şeyin doğru olduğunu ve benim de o tarafta olmamı isteyenler çok fazla olduğu için Din konusunda tartışamıyorum.

Şu an için aklıma gelenler bunlar. Yukarıdaki ifadelerde düzeltilmesi gereken yerler ve eklenmesi gerekli olanlar hakkında katkıda bulunulursa ortaya güzel bir seyler çıkar belki.
Üslup. Ben dahil çoğumuz buna dikkat edemiyoruz tartışmalarda. Önemli olan şey sadece o zıt düşüncelerin birbiriyle çarpışması değil, aynı zamanda bir saygı çerçevesinde çarpışmasıdır. Ve eğri oturup doğru konuşalım, çoğumuz buna dikkat edemiyoruz. Belki de kavgaların çıkmasının ve bazı insanların tartışmayı kavgadan ibaret görmesinin sebebi de budur.

Benim tartıştıklarımın hepsi tek bir bildiği şeyi savunuyor sadece, yeni bilgilere açık değil.

Bu ifadeniz; savunulan ne olursa olsun, pek de fark etmiyor. Aslında önemli olan, o andaki sahip olunan fikir değil de değişime karşı olan direnç ya da ögrenmeye veya farklılıklara karşı olan tavır. Başka bir nokta da kişinin kendi varlığını, fikirle ilişkilendirme şekli. Hâlbuki sahip olduğumuz fikirler, edindiğimiz bilgilerle alakalıdır.

İletişimi koruyabilme ve anlatılmaya çalışılanı doğru ifade edebilme açısından gayet önemli bir etken. Yanlış üslup ile, anlatılmaya çalışılanın bir değeri kalmıyor. Bu arada, benim de pek çok kere düştuğüm hatadır.

Son düzenleme:
Bu ifadeniz; savunulan ne olursa olsun, pek de fark etmiyor. Aslında önemli olan, o andaki sahip olunan fikir değil de değişime karşı olan direnç ya da ögrenmeye veya farklılıklara karşı olan tavır. Başka bir nokta da kişinin kendi varlığını, fikirle ilişkilendirme şekli. Hâlbuki sahip olduğumuz fikirler, edindiğimiz bilgilerle alakalıdır.

Çok güzel açıklamışsınız, benim demek istediğim direnç göstersin normal fakat bir andan yeni bilgi öğrenmeye açık olsun.