@Cruslan, giriş filtre kısmı yeterli mi? AC-DC çevrimi, PFC ve anahtarlama icin kullanılan topoloji nedir? Kullanılan mosfetler kaliteli mi? Yine DC taraf mosfetleri kaliteli mi? Onun dışında kullanılan IC'ler nelerdir? Bir de kapasitör kalitesi, sayısı, kapasiteleri vs. vs. gibi uzatılabilir.
Başka medyaların verilerini kafamıza göre kullanamayız. Bunun haricinde kullanıcıya "bunu" anlatabilmek gerekiyor. Çok sıkıntılı durum.

@Cruslan, tabii ki direkt kullanılamaz. PSU incelemesinde örnekte değinilen hususları goz onünde bulundurmanız açısından paylaşmıştım.

Nerelerin fotoğrafları işe yarar minvalinde.

Misal bu kısım giriş filtre kısmı;

WhatsApp Image 2025-04-02 at 15.02.17(3) (1).webp

Şurası PFC ve doğrultucu katı;

WhatsApp Image 2025-04-02 at 15.02.17(3) (2).webp

Bu kısımlarda soğutuculardan gözükmeyen ne gibi elemanlar mevcut?

Son düzenleme:
Geç cevap için kusura bakmayın;

Fan.webp

Fan kontrolcü olması, ses konusunda artıya yazar. Yalnız "?????" olarak belirttiğim entegre üzerinde okunabilir bir yazı olmaması sebebiyle ne için konumlandırıldığı hakkında bir şey söyleyemeyeceğim.

Giriş filtre devresi.webp

Giriş taraf akım korumasında kullanılan NTC (kaç ohm belli değil) 16A röle ile desteklenmiş ki üst seviyelerde çokça karşılaşılan ve olması gereken bir durum. Aynı soğutucuya bağlı iki adet köprü doğrultucu hakkında bir bilgi edinmek mümkün değil. İki tane filtre bobini ve yine filtre için 2 tane X kapasitör olması güzel ama Y kapasitör en azından 1 tane veya daha fazlası da vardır diye düşünüyorum.

Izolasyon.webp

PWM IC'ye geri dönüşte izolasyon maksadı ile kullanılmış 3 adet transistör mevcut. Transistörlerin marka modeli çok da önemli değil ama arada kullanılan 60V'luk Vishay SIR664DP mosfet yüksek ihtimalle çıkış kanallarından geri dönüşün bir parçası ve ekstra olarak duruyor.

PWM.webp

Giriş katı anahtarlama fetlerinin sürücü entegresi ya da PWM IC, Novosense NSi66 ve kaliteli seçilmiş.

WhatsApp Image 2025-04-02 at 15.36.02.webp

Bu DC çıkış kartında ortada gözüken Q401 ve benzeri olarak belirtilmiş 4 adet fet üzerindekileri tam olarak okuyamadığım için hangi kanala ait oldukları hakkında bir şey söyleyemiyorum.

Son düzenleme:
Etiket bildirimi gelmemiş.

@BerkayZ87 'nin dediği gibi, gerçek anlamda PSU incelemek epey zor ve pahalı bir iş. Hakkını vererek incelemesi en zor PC bileşeni bana göre. @Andar Han üstte bazı derlemeler yapmış sağ olsun bakmama gerek kalmadan.

Komponent bilgim PSU'lar için benim yok

Artık var. Yığıyorum buraya bu şekilde. @Cruslan incelemelerimi bırakayım, eğer gerçekten öğrenesiniz varsa fikir vermesi açısından.

Bunlar aşağı yukarı 5-6 yıldır içli dışlı olmanın getirdiği birikim. "Power Supply Cookbook" isimli kitabı tavsiye ederim başlangıç için. Evet baya oturup kitap okuyup çalışmanız gerekiyor.

@Andar Han bu arada bu PSU'nun inrush current'i gerçekten berbat. NTC'nin fotoğrafı varsa onu görmek faydalı olabilir kaç ohm olduğunu görmek için.

Son düzenleme:
@Oreki, ROG Aura 1000W Gold modelinde 3 ohm kullanmişlardı. Bunda da benzer olabilir.

@Cruslan bu arada NSi6602 için yazdığım şu kısmın ve paylaştığım fotoğrafin yanlış olduğunu farkettim.

Giriş katı anahtarlama fetlerinin sürücü entegresi ya da PWM IC, Novosense NSi66 ve kaliteli seçilmiş.

Datasheetine göre giriş voltaj aralığı 2.7V-5V olan ve UVLO (under voltage lockout) koruması bulunan çift kanallı bir sürücü entegresiymiş. Bu durumda PWM IC olamaz, tahminim 5V ve 3.3V kanallarının takibi için kullanılan bir entegre.

Ayrıca bir yerlerde PWM IC de olmalı.

Son düzenleme:

GreatWall'ın yanında, CWT'nin CTF platformunda da kullanılan bir IC. Haddinden fazla kaliteli.

Yalnız "?????" olarak belirttiğim entegre üzerinde okunabilir bir yazı olmaması sebebiyle ne için konumlandırıldığı hakkında bir şey söyleyemeyeceğim.

Resonant Controller. Modeli görünmüyor. Bence yüksek ihtimalle Champion'un modellerinden.

Bu durumda PWM IC olamaz, tahminim 5V ve 3.3V kanallarının takibi için kullanılan bir entegre.

Main Switcher'ların driver'ı direkt. IC Driver şart bir bileşen değil, aşırı derecede hızlı açılıp kapanan mosfetler için lazım olabiliyor. Ben de sadece yüksek kapasiteli güç kaynaklarında gördüm. Mosfetler açılıp kapanırkenki kayıpları azaltır ve verimliliği arttırır. UVLO'yu da mosfetlerin koruması için barındırıyor. Özetle güvenlik, verimlilik artışı sağlamak gibi sebeplerden.

Son düzenleme:
Şu fotoğrafı fark etmemiştim. Sağdaki Anpec APW7159C, PWM kontrolcü;

WhatsApp Image 2025-04-02 at 15.02.17.webp

Sadece eldekiler üzerinden bakınca, PCB olarak kaliteli olduğu aşikar ve iyi bileşenler kullanıldığı soylenebilir. Kapasitör ve entegre seçimleri konusunda üst seviyeye uygun tercihler yapmışlar.