@Cruslan, giriş filtre kısmı yeterli mi? AC-DC çevrimi, PFC ve anahtarlama icin kullanılan topoloji nedir? Kullanılan mosfetler kaliteli mi? Yine DC taraf mosfetleri kaliteli mi? Onun dışında kullanılan IC'ler nelerdir? Bir de kapasitör kalitesi, sayısı, kapasiteleri vs. vs. gibi uzatılabilir.
Fan kontrolcü olması, ses konusunda artıya yazar. Yalnız "?????" olarak belirttiğim entegre üzerinde okunabilir bir yazı olmaması sebebiyle ne için konumlandırıldığı hakkında bir şey söyleyemeyeceğim.
Giriş taraf akım korumasında kullanılan NTC (kaç ohm belli değil) 16A röle ile desteklenmiş ki üst seviyelerde çokça karşılaşılan ve olması gereken bir durum. Aynı soğutucuya bağlı iki adet köprü doğrultucu hakkında bir bilgi edinmek mümkün değil. İki tane filtre bobini ve yine filtre için 2 tane X kapasitör olması güzel ama Y kapasitör en azından 1 tane veya daha fazlası da vardır diye düşünüyorum.
PWM IC'ye geri dönüşte izolasyon maksadı ile kullanılmış 3 adet transistör mevcut. Transistörlerin marka modeli çok da önemli değil ama arada kullanılan 60V'luk Vishay SIR664DP mosfet yüksek ihtimalle çıkış kanallarından geri dönüşün bir parçası ve ekstra olarak duruyor.
Giriş katı anahtarlama fetlerinin sürücü entegresi ya da PWM IC, Novosense NSi66 ve kaliteli seçilmiş.
Bu DC çıkış kartında ortada gözüken Q401 ve benzeri olarak belirtilmiş 4 adet fet üzerindekileri tam olarak okuyamadığım için hangi kanala ait oldukları hakkında bir şey söyleyemiyorum.
@BerkayZ87 'nin dediği gibi, gerçek anlamda PSU incelemek epey zor ve pahalı bir iş. Hakkını vererek incelemesi en zor PC bileşeni bana göre. @Andar Han üstte bazı derlemeler yapmış sağ olsun bakmama gerek kalmadan.
Aşırı sıkıldım, öyle böyle değil. Açıkçası inceleme yapacak pek bir ürün bulamadım. Yani var da çoğu inceleme yapmaya değecek ürünler değiller, olanlar da ülkemizde bulunmuyorlar. Belki bir ara MSI A-G, A-GF ve A-GL arasındaki farklar ile alakalı bir rehber konusu da açabilirim belli olmaz ama incelemeye değecek, ortalıkta olmayan pek bir ürün yok. Onun zirvesini Power Boost Warrior 1000W incelemesi ile şimdilik yaptık gibi. O yüzden bu sefer biraz güç kaynaklarının derinlerine inelim istedim. Ek olarak topolojiler etrafında gezerken, konu ile bağlantılı olacak ek güzel bilgiler de...
Başlamadan önce, eğer bu bölüm ile ilk defa topolojiler ile tanışacaksanız ve ilginizi çektiyse, ilk bölümü mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Zira ikisi birbiri ile doğrudan bağlantılı, orayı okumazsanız burası büyük oranda pek bir anlam ifade etmeyecek.
Aşırı sıkıldığım için, ilk bölümde PSU'larda kullanılan topolojilerde, topoloji seçimi esnasında göz önünde bulundurulması gereken kriterlerden, ardından topolojilerin avantaj ve dezavantajlarından bahsettikten sonra, çalışma mantığını anlamanız için güç kaynaklarında sık gördüğümüz bir topolojinin çalışma prensibinden...
Evet geldik topoloji serimizin final bölümüne. Öncelikle buraya kadar üşenmeyip, konulara ilgi gösterip okuyan herkese teşekkür ediyorum. Finali de yine korkunç detaylı, uzun ve elimden geldiğince okuması keyifli hale getirmeye çalışacağım. 3. Bölüm ile topoloji serisini ilk defa okuyacak arkadaşlarımız için bir önceki bölümde yaptığım hatırlatmayı yine yapayım: Önceki bölümleri okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü hepsi birbiri ile bağlantılı, direkt bunu okumaya başlarsanız pek bir şey anlamayacaksınız. Girişi bu sefer fazla uzun tutmadan konuya girelim, kemerleri bağlıyoruz...
Artık var. Yığıyorum buraya bu şekilde. @Cruslan incelemelerimi bırakayım, eğer gerçekten öğrenesiniz varsa fikir vermesi açısından.
PowerBoost 1000W Warrior 80+ Gold Tam Modüler PCIe Gen 5.0 Güç Kaynağı fiyatı ve teknik özellikleri için hemen Sinerji Bilgisayar'a gelin ve en iyi fiyatlar ile sahip olun
www.sinerji.gen.tr
Yaklaşık bir ayı aşkın bir süredir sürekli görüyordum bu modeli. Diğer modellere göre aşırı uygun fiyatı ve marka algısından ötürü bir türlü yanaşamamıştım. Üstelik PCI-e 5.0 bir ürün olmasıyla da çok uygun fiyata 1000W bir modelde 12VHPWR çıkışı elde etmek mümkündü ama... Bu model dünyanın en kaliteli ürünü çıkacak bile olsa önerdiğim an linç yiyeceğimi bildiğim için araştırmaya gerek bile duymamıştım ve ne diyeyim?
İncelemeye başlamadan önce değinmemiz gereken bir husus var. PSU önerisi neye göre yapılır? İç yapı kalitesi ve performans testlerine göre yapılır. Elimizde ikisi de yoksa önerilmez, en azından birisi varsa önerilebilir. Mesela içini tamamen görebildiğimiz, üzerine epey tanıdık ve bilindik bir yapıya sahip olan ama elde testleri olmayan bir ürün önerilebilir mi? Bu biraz kişisel bir mevzu. İçini iyi analiz edebiliyorsak ben öneririm, bir başkası önermez. Ona da bir şey diyemem. Sonuçta %100 emin olmak istemek önerecek kişinin en doğal hakkı. Bugün de BFG hakkında elimizdeki tüm bilgileri...
Hackintosh ve normal kullanım için 1660 Super'den Vega 56'ya geçtim ancak malumunuz FSP 500W AHBC yetmiyor. 600-650W civarında bir şey yetecektir diye düşünüyorum. Ortalamada 1.500 TL civarına kapatmak istiyorum ancak bir tık daha yükselecek gibi çıta. Önerileri bekliyorum. Bütçe düşük...
www.technopat.net
Konuda model bakarken XPG Pylon ve türevi modellere bakınıyorduk ama Mithat saat 3 sularında şu model ile çıkageldi:
"QP ve Delta PSU? Ne alaka?" diye söylenirken hemen bu modeli araştırmaya koyuldum ama yok... Hiçbir yerde yok. 10938939 tane Bookmark'ın olduğu PSU klasörümde nereye bakarsam bakayım hiçbir şekilde çıkmıyordu. Aradan 3 saatin...
Bunlar aşağı yukarı 5-6 yıldır içli dışlı olmanın getirdiği birikim. "Power Supply Cookbook" isimli kitabı tavsiye ederim başlangıç için. Evet baya oturup kitap okuyup çalışmanız gerekiyor.
@Andar Han bu arada bu PSU'nun inrush current'i gerçekten berbat. NTC'nin fotoğrafı varsa onu görmek faydalı olabilir kaç ohm olduğunu görmek için.
Datasheetine göre giriş voltaj aralığı 2.7V-5V olan ve UVLO (under voltage lockout) koruması bulunan çift kanallı bir sürücü entegresiymiş. Bu durumda PWM IC olamaz, tahminim 5V ve 3.3V kanallarının takibi için kullanılan bir entegre.
Main Switcher'ların driver'ı direkt. IC Driver şart bir bileşen değil, aşırı derecede hızlı açılıp kapanan mosfetler için lazım olabiliyor. Ben de sadece yüksek kapasiteli güç kaynaklarında gördüm. Mosfetler açılıp kapanırkenki kayıpları azaltır ve verimliliği arttırır. UVLO'yu da mosfetlerin koruması için barındırıyor. Özetle güvenlik, verimlilik artışı sağlamak gibi sebeplerden.
@BerkayZ87, @deadfellow, @Andar Han, merhaba. Belirtiğiniz detayları ekleyeceğim. Genel olarak 1-2 cümlelik iyidir veya kötüdür, şurası iyidir veya kötüdür gibi yorumlama şansınız var mı?
Şu fotoğrafı fark etmemiştim. Sağdaki Anpec APW7159C, PWM kontrolcü;
Sadece eldekiler üzerinden bakınca, PCB olarak kaliteli olduğu aşikar ve iyi bileşenler kullanıldığı soylenebilir. Kapasitör ve entegre seçimleri konusunda üst seviyeye uygun tercihler yapmışlar.