En son beş liralık madenî beş lirayı incelemiştim. Onun üzerinden bir yıl geçti. Şimdi yeni bir inceleme yayınlıyorum: Herkesin yakından bildiği, eskiden çok rastlanmayan şimdi hep rastladığımız 200 Türk Lirası.
İçindekiler:
1.
Parayla İlgili Temel Bilgiler
2. Paranın Tasarımı
3. Paranın Güvenlik Özellikleri
4. 2009'dan 2025'e 200 TL
5. Para Hakkında Düşüncelerim
6. Kapanış
7. Kaynakça
IMG_20250226_212206_244_1.webp

En: 160 mm
Boy: 72 mm
Taşıdığı İmzalar:
I. Tertip: Durmuş Yılmaz (Başkan), Doç.Dr. Erdem Başçı (Başkan Yardımcısı)
II. Tertip: Doç.Dr. Erdem Başçı (Başkan), Doç.Dr. Mehmet Yörükoğlu (Başkan Yardımcısı)
III. Tertip: Murat Çetinkaya (Başkan), Erkan Kilimci (Başkan Yardımcısı)
IV. Tertip: Murat Uysal (Başkan), Dr. Emrah Şener (Başkan Yardımcısı)
V. Tertip: Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu (Başkan), Dr. Emrah Şener (Başkan Yardımcısı)
VI. Tertip:
Yok
VII. Tertip: Dr. Hafize Gaye Erkan (Başkan), Dr. Osman Cevdet Akçay (Başkan Yardımcısı)
VIII. Tertip: Dr. Fatih Karahan (Başkan), Dr. Osman Cevdet Akçay (Başkan Yardımcısı)
Ön Yüze Hakim Renk: Mor
Arka Yüze Hakim Renk: Mor
Tedavüle Çıkarılış ve Çekiliş Tarihleri:
I. Tertip: 01.01.2009-Günümüz
II. Tertip: 08.04.2013-Günümüz
III. Tertip: 27.03.2017-Günümüz
IV. Tertip: 02.03.2020-Günümüz
V. Tertip: 16.07.2021-Günümüz
VI. Tertip: Yok
VII. Tertip: 07.12.2023-Günümüz
VIII. Tertip: 05.04.2024-Günümüz
Basım Adedi: 2.707.894.956 adet(Ocak 2025 itibariyle)
Tasarım
Ön Yüz
IMG_20250226_212206_244_1.webp

Paranın ön yüzünün sağında pembe Bir Atatürk portresi, sol altında pembe bir iki yüz yazısı, ortasında yazıyla ve rakamla yazılmış 200 ve hemen altında "TÜRK LİRASI" ibaresi ile birlikte imzalar ve paranın hangi kanuna göre çıkarıldığını bildiren bir yazı bulunuyor. Atatürk'ün arkasında yamuk ay yıldız, sağında farklı açılardan bakıldığında renkleri değişen gümüş renkli çizimler bulunuyor. Ayrıca paranın sol tepesinde "TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI" yazısı, onun sol altında ise görme engelliler için Braille alfabesi ile yazılmış 6 rakamı bulunuyor.
Arka Yüz
IMG_20250226_212222_145_1.webp

Arka yüzde sağ alt, sağ üst ve sol alt olmak üzere üç konumda pembe bir iki yüz sayısı yazıyor. Sağ üstteki diğerlerinden biraz daha küçük. Arka yüzün hafif sağında Yunus Emre bulunuyor. Onun hemen altında "İKİ YÜZ TÜRK LİRASI" ibaresi yer alırken sol tarafta Yunus Emre Türbesi ile birlikte "Sevelim, sevilelim" yazısı bulunuyor. Bunlar haricinde çeşitli işlemeler de mevcut.
Güvenlik Özellikleri
1. Holografik Şerit Folyo:
Farklı açılardan bakıldığında değişik renklerde parlarlar. Yine farklı açıdan bakmaya bağlı olarak dikdörtgen içinde 200 ya da TL yazısı görülebilir.
E9+T8+200+TL+holografik+serit.webp

2. Emniyet Şeridi: Para ışığa tutulduğunda görülür. İçine yazılmış ters ve düz 200 TL yazılarından oluşur.
E9+T8+200+TL+emniyet+seridi.webp

3. Gizli Görüntü: Paraya yatay bakıldığında Atatürk portresinin sağındaki yedigende 200 sayısı görülür.
E9+T8+200+TL+gizli+goruntu+2.webp

4. Filigran: Para ışığa tutulduğunda ön yüzüne göre sol tarafta küçük bir Atatürk portresi görülür.
E9+T8+200TL_filigran.webp

5. Bütünleşik Görüntü: Para ışığa tutulduğunda ön ve arka Yüzündeki yarım 200 sayısı parçaları birleşerek tek bir görüntü gibi görünür.
E9+T8+200+TL+butunlesik+goruntu.webp

6. Kabartma Baskı: Paranın ön yüzünde aşağıdaki kısımlar kabartmalıdır ve kabartma hissedilebilir.
E9+T8+200TL_200buyuk.webp
E9+T8+200+TL+kabartma+baski+2.webp

7. Renk Değiştiren Şerit: Farklı açılardan bakıldığında yeşil sarı gibi farklı renklerde görülebilen bir şerittir. Paranın arka yüzünde bulunur.
E9+T8+200+TL+Renk+Degistiren+Serit.webp

8. Görme Engellilere Yönelik Kabartma: Paranın ön yüzünde görme engelliler için Braille alfabesiyle yazılmış kabartma bulunmaktadır.
E9+T8+200TL_gorme+engelliler(1).webp

9. Boyut Farkı: 200 liralık banknotun eni 160 mm, boyu 72 mm'dir.
boyut.webp

10. Küçücük Yazı: Paranın ön yüzündeki yıldız ve ayçada bulunur. Bir büyüteçle yakından bakıldığında içlerindeki "200TL" yazıları görülebilir.
E9+T8_200+TL_mikro+yazi.webp

11. Morötesi Özellikler: Paraya morötesi ışık altında bakıldığında aşağıdaki gibi görünmelidir:
a. Banknot kâğıdı morötesi ışık altında parlamaz.
b. Banknot kağıdında bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler morötesi ışık altında mavi ve kırmızı
renkte parlar.
E9+T8+200+TL+UV+kilcal+lifler.webp

c. Emniyet şeridinde sarı beyaz renkte parlama görülür.
E9+T8+200+TL+UV+emniyet+seridi.webp

d. Atatürk portresi üzerinde "200" sayısı ve "TL" harfleri belirerek kırmızı renkte parlama verir.
E9+T8+200+TL+UV+portre+arkasi.webp

e. Kırmızı seri ve sıra numarasında canlı ve parlak kırmızı, siyah seri ve sıra numarasında sarımsı yeşil parlama görülür.
E9+T8+200+TL+UV+kirmizi+numarator.webp
E9+T8+200+TL+UV+siyah+numarator.webp

2009'dan 2025'e 200 Türk Lirası
2009'da ilk çıktığında bu parayla bakkala gidip basit şeyler almaya kalksanız muhtemelen bakkal parayı bozmaya çalışırken uzun uğraşlar içine girerdi çünkü para o kadar büyük bir paraydı ki o zamanın asgari ücretinin(527,13 TL) ödenmesi için bu banknottan üç tane olması yetip artardı. Ayrıca 200 liralık banknot tedavüle ilk verildiğinde 134 dolar tuttuyordu. Ve zaten 200 lira çok çok az basıldığından insanların eline de nadiren geçen bir paraydı.

Günümüzde ise 200 lira alışverişlerin gözdesi olmuş durumda. Neredeyse herkesin cebinde de bolca bulunuyor. Hatta çoğu zaman bir adet 200 lira bile marketten çıkmaya yetmiyor. Hâl böyle olunca insanlar bir tomat para taşıyarak markete gitmek zorunda kalıyor. Ki günümüzde de 200 lira 5,48 dolar ediyor. Asgari ücret alan biri de maaşını(22.104 TL) en az 110 adet iki yüz liralık banknot ile fizikî olarak gösterebiliyor.
Para Hakkında Düşüncelerim
Şu an kullandığımız 9. Emisyon banknotları içinde tasarımı en güzel olan paranın bu para olduğunu düşünüyorum.

Buraya kadar okuyan herkese teşekkürlerimi sunar, iyi akşamlar dilerim.

Son düzenleme:
Piyasada çok fazla bulunuyor. En ufak ödemelerde dahi kiloyla para kullanmanız gerekiyor. Acil 500 ve 1000'lik banknotlar lazım.
500, 1000, 2000, 5000 belki 10.000 liralık banknotlar gerekiyor.

Paralel olarak 10, 20, 50 ve 100 liralık da madenî paralar gerekiyor. 2000 eşiği aşılalı çok oldu ne yazık ki.

Paralel olarak 10, 20, 50 ve 100 liralık da madenî paralar gerekiyor. 2000 eşiği aşılalı çok oldu ne yazık ki.
Bozuk paraya denk gelince kurtulmak için elimden gelen her şeyi yapıyorum. En son, Asyalı bir arkadaşıma hatıra olarak tüm bozukları ve 100 TL altı banknotları vermiştim. :D Para olduğu için çöpe atamıyoruz da. O yüzden de bağış kutuları çok işlevsel oluyor. Bir sıfır atılsa para çok kullanışlı hâle gelir yine.

Bozuk paraya denk gelince kurtulmak için elimden gelen her şeyi yapıyorum. En son, Asyalı bir arkadaşıma hatıra olarak vermiştim. :D Para olduğu için çöpe atamıyoruz da. O yüzden de bağış kutuları çok işlevsel oluyor. Bir sıfır atılsa para çok kullanışlı hâle gelir yine.
Sıfır atmak için önce yıllık enflasyonun %5 bandına düşmesi gerekiyor. Ki ben sıfır atmayı gerek görmüyorum. Ekonomi düzelsin yeterli.

Sıfır atmak için önce yıllık enflasyonun %5 bandına düşmesi gerekiyor. Ki ben sıfır atmayı gerek görmüyorum. Ekonomi düzelsin yeterli.
Evet, enflasyon düşmezse yine baştaki noktaya dönmüş oluruz ve onca banknot boşa çıkar. İnsan söylerken bile zorlanıyor. Ufak bir alışveriş yapıyorum, kasiyerler artık tutarları söylerken yoruluyor. Restorana bile gidince 3000-4000 TL hesap ödemek hiç normal değil. Partnerimle yemek yiyeceğim diye niye 20 tane 200 TL'lik banknot vermem gerekiyor ki? Kredi kartıyla alınca %20 iade yaptığı için nakit kullanmıyorum ama bankaya bu parayı yatırırken yine sinir bozucu oluyor.