CRT_User 125

Bilgin
Selamlar arkadaşlar, i9-13900KF işlemcim için Enermax Liqmaxflo 420mm AIO almayı planlıyorum. Radyatör 38 mm kalın peteğe sahip olduğu için sistemi doğrudan 6 fanla Push-Pull şeklinde kurmak istiyorum.

Fakat piyasada kaliteli 3 adet 140 mm yüksek statik basınçlı fan ve bunlara uygun 12 adet uzun radyatör vidası aramaya kalktığımda masraf zaten 2.000 ile 3.000 TL arasına dayanıyor.

Soğutucunun kendi sıfır fiyatı ise şu an 3.400 TL civarında. Ben de dışarıdan farklı marka fan ve vida kovalamak yerine doğrudan 2 adet Enermax Liqmaxflo 420mm almayı düşündüm.

Böylece ikinci kutudan çıkan 3 adet orijinal fanı alarak birebir aynı model 6 fanla sıfır rezonanslı bir Push-Pull düzeni kurmuş oluyorum ve aradığım orijinal montaj vidaları da doğrudan kutudan çıkıyor.

Aradaki yaklaşık 1.500 TL farka ise dolapta sıfır bir 420mm radyatör, sıfır pompa motoru, yedek VRM fanı, montaj kitleri ve termal macun kalmış oluyor.

Tek bir Arctic LF III 420mm'ye 6.000 TL bağlamak yerine, neredeyse aynı bütçeye hem 6 fanlı ikiz Push-Pull kurmak hem de kenara tam teşekküllü sıfır yedek bir AIO atmak sizce de çok daha hesaplı ve mantıklı bir hareket değil mi? Yorumlarınızı merak ediyorum.

Bu soğutucuyu sadece burada görebildim kıyas tablosunda Enermax LIQMAXFLO 360 AIO Review

Aslında mesele uzamış ama kısaca 2 tane Enermax mı 1 tane Arctic mi diye sormuşsun. Tek kriter soğutma ise belki daha iyi olabilir ama 3 tane pull fan eklemek ne kadar değişim yaratacak ondan da emin değilim. Onun dışında pompa ve fan ömrü, sağlamlık, ses seviyesi derken hangi markaya güvendiğini düşünmen gerekecek. Attığım linkte 240mm ile karşılaştırmışlar ki o halde bile daha performanslı Arctic. Yani ben olsam 3 fanlı Arctic alır geçerim. Çünkü dediğim gibi 3 pull fan eklemek ne kadar etkili bilemiyorum.

Kenara koyduğun ekstraları da sayma bence. 3-5 sene sonra hiçbir değeri kalmayacak. Yeni ürünler çıkacak soket değişecek falan filan. X liraya direkt satacağım diyorsan say yoksa sayma.

Mantığı anladım da 2 tane AIO alıp birini yedeğe atma fikri bana biraz absürt geldi. Kaldı ki bu parça öyle yedeklenmesi gereken bir şey de değil, tahminen bir 5-10 sene gider. O zamana AIO diye bir şey bile kalmayabilir 😂

Thermalright gibi görece daha fiyat/performans markaların fanlarına baktınız mı? Ya da başka markaların soğutucularına?

Bu soğutucuyu sadece burada görebildim kıyas tablosunda Enermax LIQMAXFLO 360 AIO Review

Aslında mesele uzamış ama kısaca 2 tane Enermax mı 1 tane Arctic mi diye sormuşsun. Tek kriter soğutma ise belki daha iyi olabilir ama 3 tane pull fan eklemek ne kadar değişim yaratacak ondan da emin değilim. Onun dışında pompa ve fan ömrü, sağlamlık, ses seviyesi derken hangi markaya güvendiğini düşünmen gerekecek. Attığım linkte 240mm ile karşılaştırmışlar ki o halde bile daha performanslı Arctic. Yani ben olsam 3 fanlı Arctic alır geçerim. Çünkü dediğim gibi 3 pull fan eklemek ne kadar etkili bilemiyorum.

Kenara koyduğun ekstraları da sayma bence. 3-5 sene sonra hiçbir değeri kalmayacak. Yeni ürünler çıkacak soket değişecek falan filan. X liraya direkt satacağım diyorsan say yoksa sayma.
Hocam bahsettiğiniz incelemenin Intel LGA1700 sayfasına baktığımızda 250W yükte Enermax 360mm 80.6C verirken, Arctic 240mm 89.8C'de kalıyor arada 9.2C fark var. Maksimum ısı kapasitesinde de Enermax 331W taşırken Arctic 291W'ta tıkanıyor. Üstelik bu kıyas Enermax'ın 360mm modeline ait benim kuracağım sistem ise %36 daha büyük peteğe sahip 420mm modelinin 6 fanlı Push-Pull hali.

Mantığı anladım da 2 tane AIO alıp birini yedeğe atma fikri bana biraz absürt geldi. Kaldı ki bu parça öyle yedeklenmesi gereken bir şey de değil, tahminen bir 5-10 sene gider. O zamana AIO diye bir şey bile kalmayabilir 😂

Thermalright gibi görece daha fiyat/performans markaların fanlarına baktınız mı? Ya da başka markaların soğutucularına?
Kule tipi soğutucular 10 sene gider ancak kapalı devre AIO'larda yılda %1-2 sıvı geçirgenliği, tortulanma ve pompa aşınması kaçınılmaz.

Piyasadan 3 adet 140 mm statik basınçlı fan Thermalright Arctic+ radyatöre uygun 12 adet UNC 6-32 uzun vida kargo masrafıyla 1.800 – 2.000 TL tutuyor. Enermax 420mm'nin kendi sıfır fiyatı ise 3.400 TL.

İkinci AIO’ya verilen paranın 2.000 TL’lik kısmı zaten ilk günden 3 fan ve 12 vida olarak kasaya giriyor. Dolapta bekleyen kısım sadece aradaki 1.400 TL'lik fark. Bu 1.400 TL farkla sıfır rezonanslı ikiz fanlar, orijinal vidalar ve olası arızada sistemi 20 dakikada ayağa kaldıracak sıfır yedek ünite elde edilmiş oluyor.

Hocam bahsettiğiniz incelemenin Intel LGA1700 sayfasına baktığımızda 250W yükte Enermax 360mm 80.6C verirken, Arctic 240mm 89.8C'de kalıyor arada 9.2C fark var. Maksimum ısı kapasitesinde de Enermax 331W taşırken Arctic 291W'ta tıkanıyor. Üstelik bu kıyas Enermax'ın 360mm modeline ait benim kuracağım sistem ise %36 daha büyük peteğe sahip 420mm modelinin 6 fanlı Push-Pull hali.
LGA1700 için baya farklı sonuçlar varmış evet gözümden kaçmış. 250w sonrasıda işler değişmiş. Ama yine de burada Arctic LF modeli 240mm sonuçta, 360mm değil. Hatta şuradan yeni çıkan Arctic LF Pro 360mm için bakarsan Max RPM değerinde LGA1700 sokette Enermax 360mm 331w taşırken Arctic LF Pro 360mm 354w taşıyor. Kalite manasında da bence yine Arctic tercih edilmesi lazım. Türkiye'de ne kadar geçerli bilmiyorum ama Arctic 6 yıl garanti veriyor malına. Enermax'ın bu soğutucusunda bazı modeller de geri çağrılmış pompa sorununda ötürü onu da kontrol etmekte fayda var eğer alacaksan. Techpowerup forumunda öyle yazmışlar. Enermax ucuz tabi öte yandan belki ekstra 3 fan ile o açığı kapatacak. Velhasıl yine mesele hangi markaya güvendiğine kalıyor gibi.

LGA1700 için baya farklı sonuçlar varmış evet gözümden kaçmış. 250w sonrasıda işler değişmiş. Ama yine de burada Arctic LF modeli 240mm sonuçta, 360mm değil. Hatta şuradan yeni çıkan Arctic LF Pro 360mm için bakarsan Max RPM değerinde LGA1700 sokette Enermax 360mm 331w taşırken Arctic LF Pro 360mm 354w taşıyor. Kalite manasında da bence yine Arctic tercih edilmesi lazım. Türkiye'de ne kadar geçerli bilmiyorum ama Arctic 6 yıl garanti veriyor malına. Enermax'ın bu soğutucusunda bazı modeller de geri çağrılmış pompa sorununda ötürü onu da kontrol etmekte fayda var eğer alacaksan. Techpowerup forumunda öyle yazmışlar. Enermax ucuz tabi öte yandan belki ekstra 3 fan ile o açığı kapatacak. Velhasıl yine mesele hangi markaya güvendiğine kalıyor gibi.
Hocam geri çağırma konusu Liqmaxflo değil, 2022'deki eski Liqmax III ve Liqtech modellerine aitti. Zaten Arctic de LF II modelinde conta korozyonundan dolayı servis kiti dağıtmıştı. Arctic'in 6 yıl garantisi de Türkiye'de 2 yıldan sonra Almanya RMA prosedürüne tabidir muhtemelen. Tek bir Arctic 420'ye 6-7k vermek yerine, 2 adet 420mm Enermax alıp 6 orijinal fanla Push-Pull yapmak ve dolapta sıfır yedek ünite bulundurmak hem performans hem güvence olarak çok daha içime siniyor.

Aldık bakalım 2 tane. :D

IMG_20260929_164329.webp

Son düzenleme: