Bütün kriptolar ponzidir. Teknik analiz, gelecek gibi hiçbir şey çalışmaz. Bu ponziye ne zaman girdiğiniz, neyi risk ettiğiniz ve ne zaman çıkacağınızı bildiğiniz sürece para kazanırsınız.
Değer verilen her şeyi ponzi olarak nitelendirebilir miyiz? Ponzinin olayı yeni müşteri çektiği oranda devam ettiğidir değil mi? Eskiden titan saadet zinciri vardı. Bilenler bilir.
O zaman bitcoin ponzi ise altın da ponzidir. Kimse değer vermezse altın çöp olmaz mı? Bitcoine boşuna sanal altın demiyorlar. Zamanında bitcoin alanlar şu an zengin oldu. 10K bitcoin ile pizza alan adamı hatırlayalım. İngilterede hard diskini çöpte arayan adamı hatırlayalım. 8K bitcoini sabit diskine kaydedip yanlışlıkla çöpe atmıştı.
Teknik analiz cidden çalışıyor. Çünkü bunun sebebi herkesin teknik analize bakıyor olması
Ancak boğa dönemlerinde bazen al sat bazen de hodl yapmak daha fazla kazandırabilir. Çok düşükken alındığında hodl daha mantıklı olabilir.
Ne zaman giriş ne zaman çıkış bunlar için de teknik analize ihtiyaç duyulabiliyor. Örneğin BTC'ye haftalık bakarsanız ayıdan boğaya geçiş dönemini çok net görebiliyoruz. Büyük kırılımlar ve retestler ile giriş fırsatları veriyor. Kademeli almak kademeli satmak. Tabi ki stop noktaları da koymak gerekiyor. Altcoinleri geçtim BTC ETH alan bile 4 5 katı para kazanmıştır 1 sene civarında.
2.37 trilyon dolarlık bir piyasa bu. Bu sene ETF denilen mevzular da var. Şöyle açıklanıyor.
Spot Bitcoin ETF'leri, yatırımcılara geleneksel bir borsa aracılığıyla Bitcoin'e yatırım yapma olanağı sunar. Bu olanak Bitcoin'e yatırım yapmayı daha kolay ve erişilebilir hale getirir zira birçok geleneksel yatırımcı için kripto para borsalarına veya özel cüzdanlara erişim ve kullanım karmaşık bir süreçtir.
Yani kriptoyu salt ponzi diye küçük görmemek lazım. Ponziler genelde vurkaç mantığı oluyor diye düşünüyorum ve uzun sürmüyor. Misal bazı yerler 1 ayda yatırdığınızın 2 katını vereceklerini söylerler. Erken girenlere de verirler gerçekten ama sonradan girenlerin elinde patlar.
Şu an sırf BTC veya ETH toplayanlar var. Bu insanlar hiçbir zaman da satmıyor. Al sat ile de uğraşmıyorlar. Sadece topluyorlar. Belki ileride 1 BTC 1 milyon dolar olacak. Ayrıca arzının limiti var. Bu da onu git gide daha yükseltebileceğini düşünüyorum.