KökBilgi

Uzman
60'lardan kalma bir ses kaydı olarak geçen müzik kaydı var, bunu 8Bit'e dönüştürdüğümde telif hakkından mahrum olunur mu?

Bir an için heveslenmiştim. Peki bir oyun projesinde kullansam kesin sıkıntı yaratır mı ?
Dun Can Sungur'un Kingdom Come Deliverence yayini vardi. Arkaya atmis dinliyordum. Bir Turk oyun yapimcisi, iki arkadas sanirim baska bir oyundan iki tane mantar, evet mushroom asset'i kullandilar diye oyunlari kaldirilmis Steam'den. Diger firma dava acmasin diye ugrasiyorlarmis su an. Yani telif hakki kimde ise ortaya cikarsa onunla anlasmaniz gerekir. Tabii dava acmamasi icin ikna etmenizde. Ses kaydi Sony vb gibi bir firmada ise zaten bayagi zorlayici olur.

Uncharted oyununu bilirsin. O oyun aslinda Indiana Jones olarak yapilacakmis ilk basta ama anlasamamislar. Sonra bu sekle burunmus. Ama telif yememesi icin ana karakteri epey degistirmeleri gerekmis. Yoksa fotrlu, beyaz gomlekli, acik kahve ceketli ve kirbacli bir adami alip kullanirsan adina Huan Xioi desen bile telife girer. Birak aynisini modifiye etmeyi. Sen direkt sarkiyi kullanmak istiyorsun. 8 bit olunca telefondan dinlermis gbi olacak sadece. Mesela Paint It Black sarkisi Paint It Black'tir, istersen orgdan sadece 4 tane tus ile cal. Dinleyince ne oldugunu anliyorsun.

Son düzenleme:
Bir an için heveslenmiştim. Peki bir oyun projesinde kullansam kesin sıkıntı yaratır mı ?
AI devrindeyiz. Free olarak birçok site vardır. En azından deneme için vb üyelik veriyorlardır. Oradan faydalanabilirsin. Sonra parasını verip kendin besletirsin freelancer olarak bu işi yapanlara.