Yeniden yapılandırsan dahi hala yağmurun yağıp yağmadığına dair bir kanıt yok. Yağmur yağmayan bir gezegen hayal et. Yerler ıslak fakat su kaynakları hakkında hiçbir bilgin yok, senin gezegeninde yağmur yağdığından dolayı yağmur yağdığını varsayabilirsin, fakat öyle bir durum yok. Argüman biraz garip gelebilir birden fazla kez okuyup yanıtlarsan sevinirim.
O zaman önermedeki mantıksal çıkarım, sizin senaryonuzdaki bir gezegende geçerliliğini yitirir. Yağmurun olmadığı bir durumda, A ve B önermelerinin doğruluğunu veya yanlışlığını değerlendirmek anlamsız olur. Bu nedenle, sizin senaryonuza uygun yeni önermeler oluşturmak gerekir. Siz, yerlerin ıslanmasının olası nedenlerini belirtirseniz, ben de bu nedenlere göre yeni bir önerme ortaya koyabilirim. Örneğin, yağmur yerine yeraltı suları, volkanik aktiviteler, vs. gibi faktörleri kullanabiliriz.

Bu nedenle, sizin senaryonuza uygun yeni önermeler oluşturmak gerekir.

Bilgin olmayan konuda önerme oluşturamazsın zaten.
1. yerler ıslak.
2. yerlerin ıslak olmasına neden olacak bir su kaynağı bulunamadı.
3. yağmur yağmış olabilir.

Eğer yağmur hakkında bilgiye sahip olmadığın bir gezegen hakkında tahmin yürütüyorsan sonuç "yağmur yağmıştır" değil "yağmur yağmış olabilir" sonucuna dönüşüyor.

Anlatmaya çalıştığım şey b senaryosu her zaman geçerli değildir. Diamond'ın bahsettiği şey hem yanlış hem doğrudur fakat mutlak yanlış değildir.

@Zeref, önerme yağmurun varlığı bilinen bir durumda argüman olarak geçerli zaten. Sizin senaryonuzda şu şekilde bir önerme oluşturmak en mantıklısı:
  • Yerler ıslaksa ve bilinen bir su kaynağı yoksa, yağmur yağmış olabilir veya başka bilinmeyen bir su kaynağı olabilir.
  • Eğer yağmurun varlığı biliniyorsa ve yerler ıslaksa, yağmur yağmış olma olasılığı yüksektir.
  • Eğer yağmurun varlığı bilinmiyorsa, yerlerin ıslak olması başka nedenlere de bağlı olabilir ve yağmur yağmış olma ihtimali sadece bir olasılıktır.
Aynı şeyleri söylüyoruz.

Ulan küfür edeceğim ha en sonunda ...

Doldum doldum doldum..

Bu ney lan? Yeter ya, yeter.. Şimdi de mantığa mı sarılıyorsunuz 🤬?

Ulan sürekli bir taraflarımı yırtıyorum "kader vs özgür irade" gönderilerinin altında temel mantıkla olaya yaklaşıyorum, kabul etmiyorsunuz. Şimdi de mantık ile bir şeyleri savunmaya çalışıyorsunuz..

Ayıp lan!!! İki yüzlü olmayın bir ya.. Ulan dindarsanız, dindarlığınızı bilin..

"Aristoteles ağlardı." diyorsunuz, Aristoteles'in mantığıyla hareket eden İbn Sina gibi alimleri tekfir edip, kafir ilan ediyorsunuz..

İKİ YÜZLÜSÜNÜZ

Videoyu da izledim. Videodaki "Bilim adamı" sıfatı yapıştırılan adam, evrime "hipotez" diyor.. :rofl::LOL:

Çakala bak lan sen.. "hipotez" deyip, aradan sıyrılacak. Hipotez ile teori arasındaki farkı bilmiyor daha..

Aynen, bilim adamı.. HE HE..

"Aklın yolu birdir." derler..

123.webp

Son düzenleme:
Ulan küfür edeceğim ha en sonunda ...

Doldum doldum doldum..

Bu ney lan? Yeter ya, yeter.. Şimdi de mantığa mı sarılıyorsunuz 🤬?

Ulan sürekli bir taraflarımı yırtıyorum "kader vs özgür irade" gönderilerinin altında temel mantıkla olaya yaklaşıyorum, kabul etmiyorsunuz. Şimdi de mantık ile bir şeyleri savunmaya çalışıyorsunuz..

Ayıp lan!!! İki yüzlü olmayın bir ya.. Ulan dindarsanız, dindarlığınızı bilin..

"Aristoteles ağlardı." diyorsunuz, Aristoteles'in mantığıyla hareket eden İbn Sina gibi alimleri tekfir edip, kafir ilan ediyorsunuz..

İKİ YÜZLÜSÜNÜZ

Videoyu da izledim. Videodaki "Bilim adamı" sıfatı yapıştırılan adam, evrime "hipotez" diyor.. :rofl::LOL:

Çakala bak lan sen.. "hipotez" deyip, aradan sıyrılacak. Hipotez ile teori arasındaki farkı bilmiyor daha..

Aynen, bilim adamı.. HE HE..

"Aklın yolu birdir." derler..

Eki Görüntüle 57000
Ortalıkta aile hekimi olup, imam hatıpte ders verip, hacılık yapıp, isminin başına ünvanını "Dr." koyanla kaynıyor. Evrime kökten safsata gibi içi boş laf edenleri ciddiye bile almıyorum. Videodaki dayı baya baya boş terimler kullanarak millet kafayı yoruyor. Sanıyorlar adam konuşuyor, bilge.

Ortalıkta aile hekimi olup, imam hatıpte ders verip, hacılık yapıp, isminin başına ünvanını "Dr." koyanla kaynıyor. Evrime kökten safsata gibi içi boş laf edenleri ciddiye bile almıyorum. Videodaki dayı baya baya boş terimler kullanarak millet kafayı yoruyor. Sanıyorlar adam konuşuyor, bilge.
Yapadabilirler.. Benim bununla ilgili bir sorunum yok.. Ben de yapıyorum. Ama tutarlı olsunlar.. Bugün "hayır" dediğine, yarın "evet" demesin.

Kaç zamandır, temeli mantığa dayana gönderilerin altında k.çımı yırttım mantığı anlatmak için.. Bugün de mantığı savunuyor iki yüzlüler.