İyi akşamlar, uzun süredir yazılım öğrenmeye başlayacağım diyordum, bir türlü zamanı tutturamadım. Sürekli ertelemeye başlayınca bir yerden başlamak lazım dedim. Yazılım hakkında çok ama çok basit şeyler biliyorum (hiç bilmiyorum gibi de düşünebilirsiniz). Öğrenmek istememin amacı problem çözme, bir şeyler üretme konusunda ilgim olduğu için hem kendi çapımda bir şeyler hem de bazı Java tabanlı oyunlara mod yapmak için öğrenmek istiyorum. Yeni başlayacak olanlara genel olarak gördüğüm kadarıyla Python öğrenilmesi öneriliyor fakat yine de sormak istedim (bilgisayarda VSC ve Py eklentisi yüklü). Bu yazılıma ders çalışır gibi mi çalışmak gerekiyor, not alma vb.? Nereden neye nasıl başlamam gerekiyor? Şimdiden yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.
Detaylar
Kim cevapladı?Syntax
Üstün
Öğrendiğin şeyleri tekrar etmek, yeni projeler üretmek ve bazı kişilerin kodlarını analiz etmek gelişmende yardımcı olur. Ve benim önerim ne yapmak istediğine göre dil öğren. Ona göre roadmap oluştur. Python öneriliyor diye Python tercih etme.
Hocam dediğim gibi amacım kendi çapımda bir şeyler üretmek ve bazı oyunlarda mod falan yapmak. Not almam falan gerekiyor mu yani izlediğim kaynakları ayrı bir dosyada yazarak not etmek falan?Öğrendiğin şeyleri tekrar etmek, yeni projeler üretmek ve bazı kişilerin kodlarını analiz etmek gelişmende yardımcı olur. Ve benim önerim ne yapmak istediğine göre dil öğren. Ona göre roadmap oluştur. Python öneriliyor diye Python tercih etme.
Xoulth
Uzman
İnsanlar bazı şeyleri kabul etse de etmese de programlama eskiden pratik ve teorik olarak ayrılırken artık sadece teorik olma yolunda ilerliyor, iyi bir geliştirme yapmak istiyorsan teknik bilgin olacak kalanı zaten agentlar hallediyor.
Kod üzerinden not almak falan bunlar GPT-4o devriminde sona erdi. Teknik anlamda kavramları öğrenmeye ve bilgi kapasitenizi arttırmaya, olabildiğince araştırma yaptığınız alanda Github üzerinde bulunan projeleri incelemeye çalışın. Algoritma ve Veri Yapıları konusunu iyi öğrenmek için mutlaka LeetCode vs. pratik yapın video izleyin.
Boş yere calculator, rabbit game falan kodlamanıza gerek yok; bu alandaki üst düzey kişiler bile artık kod kısmını sadece agentlara yazdırdıklarını, kodu okuduktan sonra düzeltmeleri tekrardan agentlara yaptırdığını koda müdahale etmediklerini söylüyor. Stackoverflow Engineering yakında tarih olacak gibi ancak Claude, Github Copilot, OpenAI tarzı firmaların fiyatlandırma politikaları da sıkıntılı yöne doğru gidiyor.
Bu devirde tarım yapmak en mantıklısı
Kod üzerinden not almak falan bunlar GPT-4o devriminde sona erdi. Teknik anlamda kavramları öğrenmeye ve bilgi kapasitenizi arttırmaya, olabildiğince araştırma yaptığınız alanda Github üzerinde bulunan projeleri incelemeye çalışın. Algoritma ve Veri Yapıları konusunu iyi öğrenmek için mutlaka LeetCode vs. pratik yapın video izleyin.
Boş yere calculator, rabbit game falan kodlamanıza gerek yok; bu alandaki üst düzey kişiler bile artık kod kısmını sadece agentlara yazdırdıklarını, kodu okuduktan sonra düzeltmeleri tekrardan agentlara yaptırdığını koda müdahale etmediklerini söylüyor. Stackoverflow Engineering yakında tarih olacak gibi ancak Claude, Github Copilot, OpenAI tarzı firmaların fiyatlandırma politikaları da sıkıntılı yöne doğru gidiyor.
Bu devirde tarım yapmak en mantıklısı
Hangi dilden başlamamı önerirsiniz hocam?İnsanlar bazı şeyleri kabul etse de etmese de programlama eskiden pratik ve teorik olarak ayrılırken artık sadece teorik olma yolunda ilerliyor, iyi bir geliştirme yapmak istiyorsan teknik bilgin olacak kalanı zaten agentlar hallediyor.
Bu devirde tarım yapmak en mantıklısı![]()
Syntax
Üstün
Bu alandaki üst düzey kişiler bile artık kod kısmını sadece agentlara yazdırdıklarını, kodu okuduktan sonra düzeltmeleri tekrardan agentlara yaptırdığını koda müdahale etmediklerini söylüyor.
Ben de üst düzey şirketlerde çalışanlardan aksini duyuyorum. Evet, kullanılıyor fakat söylediğiniz kadar değil.
Xoulth
Uzman
Geliştirme yapacağınız alanı araştırmanız gerekiyor, ben size Python başlayın dedim diye sizin Python başlamanızın bir anlamı yok.
Bu sebepten dolayı yarı insan yarı agent kodları production çıktığında bir sürü hata alıyorlar, arayüzde değişken isimleri vs. görüyoruz. Benim dediğimi bu sistemlerin ağababalarını geliştiren Karpathy ve Ilya gibi isimler diyor; artık önemli olan kodu iyi yazan kişi değil kodu iyi okuyabilen kişi olmak, sorunları agenta aktarabilecek kapasitede bulunmak.Ben de üst düzey şirketlerde çalışanlardan aksini duyuyorum. Evet, kullanılıyor fakat söylediğiniz kadar değil.
Yine de mesela C++ gibi dillerde memory yönetmeyi vs. öğrenmesi gerekiyor kişinin, iş sadece kodu yazdırmakla kalmıyor. Teknik bilgi, kodu okuyabilme, agentı yönetebilme, ve tecrübe. Artık alan buna yöneliyor.
mr.esat
Üstün
C bence. Her beyni çalışan insan evladı anlayabilir. Anlaşılmaz bir şeymiş gibi herkese interpreter bir dil olan Python tavsiye ediliyor. Hayır, python bir bilgisayar dili değil, bir matematik motoru. Spesifik ihtiyaçlar dışında bilgisayarın çalışma prensibini anlamak ve yazılımın prensiplerini öğrenmek için mantıklı bir tercih değil.
C öğrenin, leetcode kasın. Dynamic array'ler, struct'lar, özyinelemeli fonksiyonları anlayacak kadar gelişip C++ öğrenilmeye geçileiblir. Orada ise amaç OOP öğrenmek olmalı.
Ancak bunlar öğrenildikten sonra modern yazılım dillerini anlamış sayılabilirsniz bence. Algoritma ve bilgisayar algoritması farklı şeyler. RAM'in çalışma prensiplerini bilmedikten sonra bence herhangi bir algoritma öğrenmenin mantığı da kalmıyor.
C öğrenin, leetcode kasın. Dynamic array'ler, struct'lar, özyinelemeli fonksiyonları anlayacak kadar gelişip C++ öğrenilmeye geçileiblir. Orada ise amaç OOP öğrenmek olmalı.
Ancak bunlar öğrenildikten sonra modern yazılım dillerini anlamış sayılabilirsniz bence. Algoritma ve bilgisayar algoritması farklı şeyler. RAM'in çalışma prensiplerini bilmedikten sonra bence herhangi bir algoritma öğrenmenin mantığı da kalmıyor.
Peki dediğim gibi bazı java tabanlı oyunlarda modlama vb. şeyleri yapmamda ve kendi çapımda projeler yapmamda C iyi bir dil mi? Cevaplarınız için herkese teşekkür ederim bu arada kusura bakmayın bu konu hakkında neredeyse hiç fikrim yok.C bence. Her beyni çalışan insan evladı anlayabilir. Anlaşılmaz bir şeymiş gibi herkese interpreter bir dil olan Python tavsiye ediliyor. Hayır, python bir bilgisayar dili değil, bir matematik motoru. Spesifik ihtiyaçlar dışında bilgisayarın çalışma prensibini anlamak ve yazılımın prensiplerini öğrenmek için mantıklı bir tercih değil.
mr.esat
Üstün
Öğrenmek hata yapmanın imalatı. Yani, size dakikasında feedback verebilecek bir şeye ihtiyacınız var. O da yapay zeka. Kendinize konular için roadmap çıkarın. (3 haftadan uzun olmasının bir mantığı yok bence hangi dil olursa olsun.) Yapay zeka da size mentorluk yapıp elinizden tutsun. Bence en optimal yol bu.Yeni başlayacak olanlara genel olarak gördüğüm kadarıyla Python öğrenilmesi öneriliyor fakat yine de sormak istedim (bilgisayarda VSC ve Py eklentisi yüklü). Bu yazılıma ders çalışır gibi mi çalışmak gerekiyor, not alma vb.? Nereden neye nasıl başlamam gerekiyor? Şimdiden yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.
Dinleyerek öğrenmek, deneyerek öğrenmenin yanında öğrenmek bile değil. 10 saatlik video bitirmenize gerek yok.