theodore bagwell

Başarılı
Yer
Fox River Hapishanesi
Selam. Bu gece bilgisayarıma temiz bir format atmak istiyorum. Yalnız bir sorunum var. Benim her format atışımdan sonra "sistem ayrıldı" şöyle bir disk geliyor ve silinmiyor. Kalıntı gibi bir şey boyutu 50 MB falan. Bilgisayarımda 3 adet disk var:
  1. M.2 SSD 500 GB - buna kuracağım Windows'u.
  2. SATA SSD 250 GB.
  3. HDD 500 GB.
Kurulum esnasında diskleri silerek yapabiliyoruz onu biliyorum fakat SATA ve HDD disklerimde çok fazla dosya var. Hepsi de önemli silinmemeleri gerekiyor ve ben de yanlış bir şey yaparım diye korktuğumdan ötürü hiç öyle bir şeye kalkışmadım. Bunun en kolay yolu nedir ne yapmam lazım tertemiz bir format için?

@409 arkadaş doğru söylüyor. Eğer karışıklık yapma ihtimalin varsa SATA SSD ve HDD'nin bağlantısını sök. İster anakart üzerindeki SATA veri bağlantısını, ister doğrudan SATA SSD'nin ve HDD'nin üzerindeki SATA veri ve güç bağlantıları sök fark etmez.

Devamında sadece M2 SSD takılı iken temiz kurulum yaparsın ve M2 SSD'nin içindeki bütün verileri siler, biçimlendirir ve Windows'u kurarsın.

Formatı atacağınız M.2 SSD'yi temizlemek için diskpart kullanabilirsiniz.

Sonrasında da bu rehberi takip etmeniz yeterli:

Benim her format atışımdan sonra "sistem ayrıldı" şöyle bir disk geliyor ve silinmiyor. Kalıntı gibi bir şey boyutu 50 MB falan.
Bunun sadece harfini silmeniz yeterli. İşlemi Disk Yönetimi altından yapabilirsiniz.

Formatı atacağınız M.2 SSD'yi temizlemek için diskpart kullanabilirsiniz.

Sonrasında da bu rehberi takip etmeniz yeterli:

Bunun sadece harfini silmeniz yeterli. İşlemi Disk Yönetimi altından yapabilirsiniz.

Teşekkür ederim hocam diğer arkadaşlara da zaman ayırdıkları için ayrıca teşekkür ederim. İlk önce SATA ve HDD disklerimi çıkartacağım ardından format atarken de sizin dediğiniz gibi M2 SSD'i diskpart ile temizleyeceğim.

Özellikle HDD çıkarmanız iyi olur zira bazı sistemlerde HDD sökülmez ise M.2 SSD'ye kurulan Windows'un önyükleyicisi (Boot Loader) HDD'ye yazılıyor ve HDD sökülünce sistem açılamaz hale geliyor.
Bir keresinde yapmıştım hocam sıkıntı olmamıştı SATA ve HDD'i söküp ardından disk seçim ekranında biçimlendirme falan bir şeyler yapmıştım bir arkadaş da rehberlik yapmıştı format boyunca adım adım sağ olsun. Kısacası bir problem yaşamamıştım o dönemler. Fakat dediğiniz gibi yaparsam yani sadece SATA'yı çıkartıp ardından Diskpart ile M2 diskini biçimlendirirsem HDD etkinlenmez öyle değil mi? Ek olarak korktuğum kısım da HDD ve M2 SSD, ikisi de 500 GB karıştırma ihtimalim yüksek açıkçası :D