Syn4

Çalışkan
İşlemcim R5 5600.

Bu problem temiz kurulum yapmadan önce yoktu; hem oyunlarda %100'e kadar kullanımlara çıkıp ekran kartına darboğaz yapıyor, hem de boşta bile sürekli 4 GHz frekanslarda geziyor. Açıkçası çıldırmak üzereyim; 2 gündür CPB, PBO kapamak, BIOS update etmek, güç seçenekleri değiştirmek, driver update etmek gibi denemediğim şey kalmadı...

İşlemcim R5 5600.

Bu problem temiz kurulum yapmadan önce yoktu; hem oyunlarda %100'e kadar kullanımlara çıkıp ekran kartına darboğaz yapıyor, hem de boşta bile sürekli 4 GHz frekanslarda geziyor. Açıkçası çıldırmak üzereyim; 2 gündür CPB, PBO kapamak, BIOS update etmek, güç seçenekleri değiştirmek, driver update etmek gibi denemediğim şey kalmadı...
Diğer sistem bileşenlerinizi eklerseniz yardımcı olmamız açısından iyi olabilir.

En son sürümü kurmuştum 7D95v19.
Ayrıca şu an fark ettim, güç planını güç tasarrufuna aldığımda boşta 1.72 seviyelerinde geziyor. Zamanında MSI Center yüklediğimde abuk sabuk şeyler yapıyordu, sisteme silince düzelmişti.

Tabii şu an yüklemedim, acaba Windows'un içinde gelen bir şey ya da ayarlar müdahale mi ediyor CPU'ya diye düşünüyorum.

Hocam temiz kurulumdan sonra başlaması nedeniyle donanımsal bir arızadan önce yazılım tarafına bakmak daha mantıklı geliyor. R5 5600 zaten boost ile yüksek frekanslara çıkabilir ama boşta sürekli 4 GHz civarında kalması ve oyunlarda gereksiz yük yapması AMD chipset sürücüsü, Windows güç planı veya arkada çalışan bir servis kaynaklı olabilir. AMD chipset driverını tekrar kurup güç planını Dengeli yaparak boşta CPU kullanımını kontrol etmenizi öneririm. Sıcaklıklar normalse macun ihtimali çok güçlü durmuyor.

En son macunu ne zaman yeniledin ? Bakım istiyor olabilir.
2 Ay önce Wraith prism + mx7 ile kullanıyorum.

Hocam temiz kurulumdan sonra başlaması nedeniyle donanımsal bir arızadan önce yazılım tarafına bakmak daha mantıklı geliyor. R5 5600 zaten boost ile yüksek frekanslara çıkabilir ama boşta sürekli 4 GHz civarında kalması ve oyunlarda gereksiz yük yapması AMD chipset sürücüsü, Windows güç planı veya arkada çalışan bir servis kaynaklı olabilir. AMD chipset driverını tekrar kurup güç planını Dengeli yaparak boşta CPU kullanımını kontrol etmenizi öneririm. Sıcaklıklar normalse macun ihtimali çok güçlü durmuyor.
Öncelikle görev yöneticisi frekansı yanlış gösteriyormuş ryzen masterdan bakınca değerlerin değiştiğini çok düşük seviyelere indiğini gördüm.
Chipset driverların sadece son sürümünü yükleyebiliyorum daha eski sürümler kuruluşta hata veriyor onu denedim arka plandada çalışan bir servis bulamadım ufak bir çözüm olarak cbp kapamayı denedim. Kullanımlar doğal olarak düştü masaüstünde kullanım değerleri yüksek olabilirken AAA oyunlarda değerler bayağı normal seviyelerde fakat bazen işlemci değerleri yine fırlıyor ve ekran kartı kullanımı %60lara iniyor drop yiyorum sanki bir şey müdahale ediyor gibi ama sistemde müdahale edecek bir yazılım yok. Fakat Valorant, Lol Marvel Rivals gibi oyunlarda sorun baştaki gibi devam ediyor

Son düzenleme: